(c) elliniki-gnomi

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης δεν πρόκειται να κατεβάσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε σημείο χρεωκοπίας, εάν η χώρα “χάσει” μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, αναφέρει σε άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Reuters”.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό του “Reuters”, αυτή η στάση θα μπορούσε να κρατήσει την ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσω της ΕΚΤ. Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μέσα στον Μάϊο 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο ΔΝΤ και ακόμη 7 εκατομμύρια ευρώ προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ήδη υπάρχουν ανησυχίες, ότι δεν θα έχει να αποπληρώσει, όσο δεν καταλήγει σε συμφωνία με τους δανειστές της.
Εφόσον αυτή η πρωτοφανής αδυναμία επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να θέσει το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη σε αμφισβήτηση και να εγείρει διάφορα ερωτήματα, σχετικά με το αν θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, που θα περιλαμβάνει πληρωμές σε άλλους επίσημους πιστωτές ή σε ιδιώτες δανειστές- κάτι, που θα επιδείνωνε τα προβλήματά της.frankfourt

“Αν η Ελλάδα, για οποιονδήποτε λόγο, δεν προχωρήσει σε πληρωμές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, αυτό δεν θα συνιστά αθέτηση, σύμφωνα με τα κριτήριά μας, καθώς δεν αποτελούν τον »επίσημο τομέα χρέους» της χώρας”

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης, οι απόψεις των οποίων καθορίζουν, αν η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά χρεόγραφα ως ενέχυρο για την χορήγηση δανείων στις τράπεζες της, σημειώνουν, πως μια χαμένη πληρωμή προς το ΔΝΤ δεν θα στιγματίσει την χώρα σε σημείο χρεωκοπίας.
Αυτή η απόφαση είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς θα διατηρήσει τον μηχανισμό στήριξης, που κρατάει την Ελλάδα εν ζωή και έχει να κάνει με τον ELA (με τις ευλογίες της ΕΚΤ). Οι Standard & Poor’s, Fitch και DBRS, τρεις από τους τέσσερις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης παγκοσμίως, ισχυρίζονται, πως μια αποτυχία πληρωμής από την Ελλάδα, σαφώς και θα στείλει ακόμη πιο βαθιά την Ελλάδα στα «σκουπίδια (junk)» από άποψη βαθμολόγησης, αλλά δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χρεωκοπία.
Ο Φρανκ Τζιλ της Standard & Poor’s, λέει: «Αν η Ελλάδα, για οποιονδήποτε λόγο, δεν προχωρήσει σε πληρωμές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, αυτό δεν θα συνιστά αθέτηση, σύμφωνα με τα κριτήριά μας, καθώς δεν αποτελούν τον »επίσημο τομέα χρέους» της χώρας.

Moody’s: “Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει την ΕΚΤ, αυτό θα σημαίνει χρεωκοπία”

Όπως φάνηκε και το 2012, το παράδειγμα είναι ενδεικτικό: Μόνο όταν και οι τέσσερις οίκοι αξιολόγησης δήλωσαν, πως η Αθήνα χρεωκόπησε, η ΕΚΤ είπε, πως δεν θα δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τον ELA.
Την ίδια άποψη με την Standard & Poor’s έχει και η DBRS, σύμφωνα με όσα λένε οι επικεφαλής αξιολόγησης δημόσιου χρέους της εταιρείας, Εντ Πάρκερ και Φέργκους ΜακΚόρμικ. Η Moody’s, από την πλευρά της, συμφωνεί με την άποψη, ότι μια χαμένη πληρωμή προς το ΔΝΤ δεν θα σημάνει τίποτα, αλλά διαφοροποιεί την άποψή της, ως προς την ΕΚΤ. Η κορυφαία αναλύτρια της εταιρείας για την Ευρωζώνη, Ντίτμαρ Χόρνουγκ λέει, πως αν η Ελλάδα δεν πληρώσει την ΕΚΤ, αυτό θα σημαίνει χρεωκοπία. Πάντως, ο κίνδυνος ενός «cross default», ως αποτέλεσμα μιας χαμένης πληρωμής προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, φαίνεται να είναι ελάχιστος, σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες. Δηλαδή, δεν θα επηρεάσει άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ελληνικού χρέους.

Fitch: “Αν η Ελλάδα δεν αποπλήρωνε την ΕΚΤ, θα μπορούσε να μην την αποκόψει από τον ELA, αλλά να αυξήσει το κούρεμα, που εφαρμόζει σε τίτλους του Δημοσίου”

Κατά τον Γιάννη Μανουηλίδη της Allen & Overy, σε περίπτωση, που η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, θα μπορούσε, τεχνικά, να δώσει την δυνατότητα στον EFSF να απαιτήσει την άμεση εξόφληση ενός εκ των μεγάλων δανείων της Ελλάδας. Βέβαια, το EFSF ελέγχεται από την Κυβέρνηση, επομένως είναι εξαιρετικά απίθανο να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με την Fitch, αυτό που θα μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ, αν η Ελλάδα δεν την αποπλήρωνε, δεν θα ήταν να την αποκόψει από τον ELA, αλλά να αυξήσει το κούρεμα, που εφαρμόζει σε τίτλους του Δημοσίου, όταν αυτοί χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια. Κάτι τέτοιο θα μειώσει τα μετρητά, που θα απέμεναν στις ελληνικές τράπεζες. Αυτή την στιγμή, το μέσο κούρεμα προς την Ελλάδα φτάνει στο 35% – σε κάποιες περιπτώσεις και μικρότερο. Άρα, αν το ποσοστό αυξανόταν, η πίεση προς την Αθήνα θα αυξανόταν αυτόματα.
Πάντως, και οι τέσσερις οίκοι αξιολόγησης σημειώνουν, πως δεν θα ήταν καλή ιδέα να μην αποπληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Ωστόσο, έγκυροι αναλυτές επισημαίνουν, πως, αν ισχύει το άρθρο του “Reuters”, είναι περίεργο να κάνουν τέτοια δήλωση οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Μέσα στον κυκεώνα των απειλών, το λογικό θα ήταν να συνεχίσουν την πίεση μέχρι πλήρους ασφυξίας. Η απόφασή τους είναι προφανώς πολιτική και μοιάζει να δίνει λίγο αέρα στην Ελλάδα.
Οι αναλυτές εκτιμούν, πως, ίσως, τα αποτελέσματα του default να είναι τελικά ανεπιθύμητα για ολόκληρη την Ευρώπη ή και για την Αμερική, επειδή υπάρχει ο μεγάλος φόβος του ντόμινο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ