-«Ωστόσο, αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν, ότι ουσιαστικά η συμφωνία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είχε επιτευχθεί πριν από το Eurogroup, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ συνάντησε τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, τον Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και τον Μισέλ Σαπέν, στην Ιαπωνία».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτής της εβδομάδας, αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν, ότι έμειναν έκπληκτοι από την ασυνήθιστη ένταση και τις δύσκολες συζητήσεις ανάμεσα στον Πωλ Τόμσεν και άλλους αξιωματούχους του ΔΝΤ και κυρίως για το γεγονός, ότι ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ χρειάστηκε να περιμένει ώρες για να βρει την επικεφαλής Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, πριν αποδεχθεί την συμφωνία», σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του «Reuters».
Πρόκειται για αναφορά σε ένα από τα διαλείμματα, που έγιναν στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup της Τρίτης, κατά το οποίο ο Τόμσεν, που ήταν στις Βρυξέλλες, αναζητούσε στο τηλέφωνο την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία απουσίαζε σε ταξίδι στην Ασία. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ σχολίασαν, ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός, ότι ήταν στο Καζακστάν, και σημείωναν ότι δεν είναι ασυνήθιστο να περιμένουν το «πράσινο φως» από την γενική διευθύντρια.

«Η κατάσταση αυτή ανησυχεί τους Ευρωπαίους, λέγοντας, ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την εμπλοκή του ΔΝΤ»

«Φαινόταν, ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μία κοινή θέση των στελεχών του», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας, ότι ο κορυφαίος δικηγόρος του ΔΝΤ είχε ταξιδέψει από την Ουάσιγκτον, για να εξετάσει προσεκτικά την συμφωνία.
Το πρακτορείο «Reuters» τονίζει, ότι η κατάσταση αυτή ανησυχεί τους Ευρωπαίους, λέγοντας, ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την εμπλοκή του ΔΝΤ.
Αλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε, ότι ο κ. Τόμσεν φαινόταν εκνευρισμένος κατά την διάρκεια του δεκάλεπτου τηλεφωνήματος, που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ, σε έναν διάδρομο έξω από την αίθουσα, στην οποία συνεδρίαζαν οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Μάλιστα, τον άκουσαν να λέει, ότι το Ταμείο δεν θα έπρεπε να συμφωνήσει, αλλά φάνηκε να «χάνει» στην διαφωνία, ανέφερε αξιωματούχος.

«Αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν, ότι ουσιαστικά η συμφωνία είχε επιτευχθεί πριν από το Eurogroup, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ συνάντησε τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, τον Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και τον Μισέλ Σαπέν, στην Ιαπωνία»

Πάντως, όποιος κι’ αν ήταν ο λόγος της καθυστέρησης, ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε άφησε αιχμές, καθιστώντας σαφές, ότι ενοχλήθηκε από την συμπεριφορά του Ταμείου. «Θα βοηθούσε περισσότερο, αν η Γενική Διευθύντρια ήταν εδώ. Θα γλιτώναμε μερικές ώρες», είπε μετά από το Eurogroup σε δημοσιογράφους.
Αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης πίστευαν, ότι ουσιαστικά η συμφωνία είχε επιτευχθεί πριν από το Eurogroup, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ συνάντησε τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, τον Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και τον Μισέλ Σαπέν, στην Ιαπωνία, στο περιθώριο της συνάντησης της G7.
Αυτό εξηγεί, γιατί ο κ. Σόϊμπλε ήταν τόσο ενοχλημένος, που έβλεπε τον κ. Τόμσεν να διστάζει στο Eurogroup. Πάντως, αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε σίγουρος, ότι το ΔΝΤ θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

trapeza