– Οι 15 από τις 54 ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες, δηλαδή, μία στις τέσσερις, δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους!
-Μεγάλη πτώση γνωρίζουν οι μετοχές και η κερδοφορία των γερμανικών τραπεζών «Deutsche Bank» και «Commerzbank»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως προειδοποιούν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές, αβέβαιο εμφανίζεται το μέλλον του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν σαν μια «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, όσο κι’ αν η ΕΚΤ και οι Βρυξέλλες προσπαθούν να εξωραϊσουν την εικόνα του. Το ότι η πραγματικότητα επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των αγορών, διαπιστώνεται από τα σχετικά stress test, σύμφωνα με τα οποία, μία στις τέσσερις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης, είναι «κούφιες» και θα χρειασθούν μεγάλες κεφαλαιακές «ενέσεις» για να σταθούν στα πόδια τους.
Στο προσκήνιο βρίσκονται τώρα τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών, αλλά η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από τις γερμανικές τράπεζες, καθώς οι μετοχές τους γνωρίζουν πρωτοφανή πτώση στις αγορές.
Κατά 87%(!) έχει υποχωρήσει η μετοχή της «Deutsche Bank» από τον Ιούλιο του 2007, που ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Στο ίδιο διάστημα η χρηματιστηριακή αξία της «Commerzbank» έπεσε κατά 97,5%(!). Μόνον στο τελευταίο 12μηνο οι μετοχές των δύο γερμανικών τραπεζών έχουν χάσει πάνω από 60%, ενώ η μετοχή της ιταλικής τράπεζας «Monte dei Paschi» υποχώρησε κατά 97%!.
Σε καθοδική τροχιά βρίσκεται και η κερδοφορία τους, καθώς τα κέρδη της «Deutsche Bank» σχεδόν μηδενίστηκαν στο β’ εφετινό τρίμηνο, υποχωρώντας κατά 98%, όπως, άλλωστε, ανακοινώθηκε και επίσημα.

Οι 15 από τις 54 ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες, δηλαδή, μία στις τέσσερις, δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους!

Πάντως, τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress test, που θα ανακοινωθούν προσεχώς, δεν πρόκειται να δείξουν την πραγματική κατάσταση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι αναλυτές πιστεύουν, ότι θα αποκαλύψουν μόνον ένα μικρό μέρος των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι 54 μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες της Ε.Ε..
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τα στοιχεία «μαγειρεύονται» για να μην προκαλέσουν σοκ στις αγορές, αναγκάζοντας την ΕΚΤ, τις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να αναζητήσουν επειγόντως φόρμουλες επώδυνης θεραπείας, οι οποίες, όμως, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εφαρμοσθούν..
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σε διεθνή οικονομικά ΜΜΕ, από τα stress test προέκυψε, ότι με βάση το δυσμενές σενάριο, 15 συστημικές τράπεζες, δηλαδή, κατ’ αναλογία μία στις τέσσερις, δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους.
Αυτή θα είναι η επίσημη εκδοχή για τα αποτελέσματα των ελέγχων. Σύμφωνα, όμως, με τους αναλυτές, η ανεπίσημη εκδοχή, που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και δεν πρόκειται, βέβαια, να δημοσιοποιηθεί, δίνει μια πολύ χειρότερη εικόνα. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως αναφέρεται από έγκυρες πηγές της ΕΚΤ, αποκρύπτεται η πραγματική κατάσταση και εξωραϊζεται η εικόνα των γερμανικών τραπεζών.

«Αν εφαρμόζονταν και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα κριτήρια, που ίσχυσαν για τις ελληνικές τράπεζες, θα απαιτούνταν ανακεφαλαιοποιήσεις άνω του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ»!

Έτσι, τραπεζικοί παράγοντες στην Αθήνα αναφέρουν εμπιστευτικά, ότι «αν εφαρμόζονταν και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα κριτήρια, που ίσχυσαν για τις ελληνικές τράπεζες, θα απαιτούνταν ανακεφαλαιοποιήσεις άνω του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ»! Με την επιδείνωση του χρηματιστηριακού και οικονομικού κλίματος, που θα προκαλούσε μια τέτοια είδηση, τα κεφάλαια αυτά δεν θα μπορούσαν να αντληθούν από τις αγορές. «Έσχατη και αναγκαστική λύση θα είναι το bail-in. Το επέβαλαν οι Γερμανοί στην Ε.Ε., αλλά τώρα θα μπορούσε να γυρίσει σαν μπούμερανγκ εναντίον τους», αναφέρουν οι ίδιοι τραπεζίτες, που, ωστόσο, πιστεύουν, ότι το Βερολίνο δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει να φθάσουν τα πράγματα μέχρις εκεί, γιατί αυτό θα σήμαινε και το τέλος όλου του οικοδομήματος, που έχουν φτιάξει στην Ευρώπη.

euro-nea