– “Οδηγείται σε αδιέξοδο η γερμανική Ε.Ε. μαζί με την ευρωζώνη, που θα καταλήξει σε διάσπαση και κατακερματισμό”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να επιβιώσει, με κάποιον τρόπο, όμως σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο θα κυριαρχούν, πρωτίστως, οι διμερείς ή οι περιορισμένης έκτασης πολυμερείς σχέσεις, οι οποίες δεν θα καλύπτουν ευρύ φάσμα, ενώ δεν θα είναι δεσμευτικές. Ορισμένες χώρες είναι πιθανό να διατηρήσουν μια κάποια ιδιότητα μέλους σε μια ριζικά αλλαγμένη Ε.Ε., όμως δεν θα είναι αυτό, που θα σφραγίζει την ταυτότητα της Ευρώπης».Fahnen_Europaparlament
Κάπως έτσι περιγράφει, ανάμεσα σε άλλα, το αμερικανικό Ινστιτούτο στρατηγικών μελετών και αναλύσεων “Stratfor” την εικόνα της επόμενης δεκαετίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, στην οποία το ελληνικό πολιτικό σύστημα σύσσωμο θέλει να τοποθετεί την χώρα «πάση θυσία».
Όλα αυτά, με επίκεντρο – αυτήν την περίοδο – το ελληνικό πρόβλημα, αναδεικνύουν το γεωπολιτικό αδιέξοδο της γερμανικής Ε.Ε. και ευρωζώνης, η οποία, σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού Ινστιτούτου “Stratfor”, καταλήγει στην διάσπαση και τον κατακερματισμό.

“Θα υπονομευθεί η πολιτική ηγεμονία της Γερμανίας, με την πριμοδότηση από την Ουάσιγκτον της ισχύος της Πολωνίας στα ανατολικά, της Βρετανίας στα δυτικά, και της Γαλλίας και Ιταλίας στον Νότο”

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του αμερικανικού Ινστιτούτου για την επόμενη δεκαετία, μέχρι το 2025 δεν θα έχουμε μία, αλλά τέσσερις ενώσεις στην Ευρώπη, με μια χαλαρή μεταξύ τους διασύνδεση. Δηλαδή, θα πρόκειται, πάντα σύμφωνα με τους συντάκτες του “Stratfor”, για οικονομικές και πολιτικές ζώνες, οι οποίες θα διατηρούν μεν δεσμούς μεταξύ τους, ωστόσο αυτοί θα είναι πολύ πιο χαλαροί από ό,τι σήμερα στο πλαίσιο της Ε.Ε. και της ζώνης του ευρώ.
Σε αυτήν την μελλοντική Ευρώπη, σύμφωνα με τις προβλέψεις (και τις επιθυμίες) των Αμερικανών, θα υπονομευθεί η πολιτική ηγεμονία της Γερμανίας, με την πριμοδότηση από την Ουάσιγκτον της ισχύος της Πολωνίας στα ανατολικά, της Βρετανίας στα δυτικά, και της Γαλλίας και Ιταλίας στον Νότο.
Το αν θα ευοδωθούν επακριβώς οι αμερικανικές επιθυμίες, ή αν θα εξελιχθεί ομαλά και εντός του χρονοδιαγράμματος η πρόβλεψη του “Stratfor”, κανείς δεν μπορεί να το ξέρει. Αυτό, ωστόσο, που ήδη φαίνεται με την εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος, είναι, ότι η Ελλάδα πληρώνει (οικονομικά – πολιτικά – οικονομικά) το μάρμαρο μιας γεωπολιτικής σύγκρουσης κολοσσιαίων διαστάσεων.

“The Guardian”: “Θα είναι δύσκολο να γίνει δεκτή και είναι απίθανο να λειτουργήσει η Συμφωνία στην ευρωζώνη. Ακόμα και οι Γερμανοί δεν έχουν την βεβαιότητα, πως θα αποδώσει”

Εξάλλου, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, στο πρώτο μετά την «συμφωνία» Eurogroup, κατέθεσε πρόταση για την έκδοση χρεογράφων (IOU) για την Ελλάδα, ώστε να καλυφθεί μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών. Η πρόταση αυτή έγινε κατά την διάρκεια της συζήτησης για την Συμφωνία – γέφυρα. Δεν είναι λίγοι αυτοί, που λένε, πως η πρόταση ανοίγει πάλι παράθυρο για διπλό παράλληλο νόμισμα.
Από την πλευρά της, η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» είχε ένα editorial, που δεν πέρασε απαρατήρητο. Σύμφωνα με το κείμενο, η Συμφωνία – μνημόνιο είναι απίθανο να λειτουργήσει. Τα χαρακτηριστικά της Συμφωνίας, όπως περιγράφονται στο άρθρο, είναι, μεταξύ άλλων, ότι αυτή έγινε υπό απειλές, ενώ ο ελληνικός λαός είχε απορρίψει ένα λιγότερο αυστηρό πακέτο. Θα είναι δύσκολο να γίνει δεκτή η Συμφωνία στην ευρωζώνη. Ακόμα και οι Γερμανοί δεν έχουν την βεβαιότητα, πως θα αποδώσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ