Στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας μας κατά τα χρόνια της κρίσης!

– Στο 18% του συνόλου φθάνει περίπου το ποσοστό των «ενεργών» φοιτητών, που παίρνουν εγκαίρως το πτυχίο τους!

-Σημαντική μείωση καταγράφει η κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ/ΤΕΙ, ενώ το διδακτικό τους προσωπικό μειώθηκε συνολικά κατά 40%!

 

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

 

Ραγδαία αύξηση του αριθμού των «αιώνιων» φοιτητών στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας μας, δηλαδή των φοιτητών, που καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, καταγράφεται κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς, από 163.037, που ήσαν οι φοιτητες αυτοί το ακαδημαϊκό έτος 2003/04, υπερδιπλασιάστηκαν το ακαδημαϊκό έτος 2014/15, φθάνοντας τους 328.742!

Ενώ η εξέλιξη αυτή φαίνεται να έχει και οικονομικά αίτια, λόγω της αδυναμίας πολλών φοιτητών να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα των σπουδών τους, την ίδια ώρα, κατά την τελευταία δωδεκαετία, έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών, από τους οποίους, όμως, συχνά για οικονομικούς λόγους, μόνον ο ένας στους δέκα λαμβάνει τελικώς το μεταπτυχιακό του δίπλωμα. 

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σε ειδική μελέτη του Υπουργείου Παιδείας για την στρατηγική, που θα πρέπει να ακολουθηθεί στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης τα έτη 2016-2020.

Βασικό ζητούμενο αποτελεί η σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, που σήμερα είναι ισχνή, με αποτέλεσμα να καταγράφεται τρομακτική αύξηση της ανεργίας των νέων. Είναι ενδεικτικό, ότι, ενώ το 2007 το 70,1% των αποφοίτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ηλικίας 20-34 ετών, είχε βρει απασχόληση σε διάστημα από ένα έως τρία χρόνια, το 2013 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 45,4%.

 

Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των αποφοίτων ανά έτος ανέρχεται στο 18% περίπου του συνόλου των «ενεργών» φοιτητών, όσων, δηλαδή, ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εγκαίρως!

 

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, ότι η ανεργία, με στοιχεία του 2015, είναι υψηλότερη για τους κατόχους βασικού τίτλου (20,3% ) και μικρότερη (13,7%) για τους κατόχους μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου. Βάσει αυτών, δεν προκαλεί απορία το γεγονός, ότι η χώρα μας καταγράφει αρνητικό ρεκόρ, σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων», με το ποσοστό των Ελλήνων πτυχιούχων, που μεταναστεύουν στο εξωτερικό, να υπολογίζεται τουλάχιστον στο 10%.

Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της μελέτης για την εικόνα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2003/04 -2014/15, είναι τα εξής:

Από το 2004 έως το 2014 λαμβάνουν πτυχίο κάθε χρόνο, κατά μέσον όρο, περίπου 50.000 φοιτητές, που αντιστοιχεί στο 66,6% των εισακτέων κάθε έτους.

Το ποσοστό, όμως, των αποφοίτων ανά έτος, τα τελευταία χρόνια, ανέρχεται στο 18% περίπου του συνόλου των «ενεργών» φοιτητών, όσων, δηλαδή, ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εγκαίρως.

 

Κατά την περίοδο 2009-2013 σημειώθηκε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ/ΤΕΙ κατά 32% περίπου, και του αριθμού του διδακτικού προσωπικού κατά 40%, ενώ η λειτουργία των Ιδρυμάτων αυτών κατέστη, πλέον, πολύ δύσκολη!

 

Επίσης, οι υποψήφιοι διδάκτορες φοιτητές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2003 στο 2014 (90,3%), με λιγότερο, όμως, από το 1/10 αυτών τελικά να ολοκληρώνει την διδακτορική τους διατριβή.

Η μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για την περίοδο 2009-2013 ανέρχεται περίπου στο 31,74%, αλλά η πραγματική μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη, καθιστώντας την λειτουργία των ιδρυμάτων πολύ δύσκολη. Την ίδια ώρα, το πλήθος του διδακτικού προσωπικού έχει μειωθεί δραματικά (περίπου 40%), με αποτέλεσμα, η αναλογία τακτικών φοιτητών / διδακτικού προσωπικού να έχει αυξηθεί στο 17,11% για τα Πανεπιστήμια και στο 24,01% για τα ΤΕΙ, ποσοστά, που είναι δυσανάλογα υψηλά σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Στον αντίποδα, πάντως, τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την ποιότητα της έρευνας. Μάλιστα, οι ελληνικές δημοσιεύσεις ακολουθούν ανοδική πορεία και σε διάστημα 10 ετών, από το 2004 έως το 2014, έχουν υπερδιπλασιαστεί.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ