(c)ellinikignomi

– Η ανοδική αγορά ομολόγων έχει προσφέρει στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σχεδόν 80 δισεκατομμύρια ευρώ ανάμεσα στο 2009 και το 2013, ενώ οι τιμές των ακινήτων στην Γερμανία αυξήθηκαν κατά μέσον όρο κατά 5,4% το 2011.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρους οικονομικούς αναλυτές, κερδισμένη κατά 40,9 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η Γερμανία εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης. Σε αυτό το ποσό ανέρχονται τα επιπλέον έσοδα, που θα έχει το γερμανικό κράτος μεταξύ 2010 και 2014 λόγω των χαμηλών επιτοκίων, με τα οποία δανείζεται η Γερμανία αλλά και της μεγάλης ζήτησης, που έχουν τα γερμανικά ομόλογα εν μέσω της κρίσης χρέους.berlin1
Ως γνωστόν, η κρίση απομάκρυνε τους επενδυτές από τα ομόλογα των χωρών της κρίσης, στρέφοντάς τους σε ομόλογα του γερμανικού δημοσίου, που θεωρούνται ασφαλή. Σύμφωνα με το «Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία» του Κιέλου (Kiel) , μια γερμανική δεξαμενή σκέψης, η ανοδική αγορά ομολόγων έχει προσφέρει στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σχεδόν 80 δισεκατομμύρια ευρώ ανάμεσα στο 2009 και το 2013 (εν συγκρίσει με τα επιτόκια προ κρίσης), τα οποία τώρα – μαζί με τα έσοδα από φόρους που έφθασαν σε ύψη ρεκόρ- συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της Γερμανίας και στην σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους της.

Οι τιμές των ακινήτων στην Γερμανία αυξήθηκαν κατά μέσον όρο κατά 5,4% το 2011 – και κατά πολύ περισσότερο στις μεγάλες πόλεις, κάτι που προκάλεσε ουσιαστικές αυξήσεις στην οικοδομική δραστηριότητα

Αλλά και τα γερμανικά ακίνητα βγήκαν κερδισμένα από την κρίση. Όπως εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές, μέχρι τώρα, η αγορά ακινήτων στη Γερμανία δεν προσέλκυε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επενδυτών και οι τιμές των ακινήτων είχαν βαλτώσει τις τελευταίες δεκαετίες. Παρά ταύτα, η κρίση χρέους έχει δώσει κίνητρα για επενδύσεις στο γερμανικό real estate, έναν θεωρούμενο «ασφαλή παράδεισο» για επενδύσεις, σε καιρούς οικονομικής αβεβαιότητας και χαμηλών επιτοκίων. Οι Γερμανοί εργαζόμενοι μπορεί να είναι τώρα περισσότερο πρόθυμοι να αγοράσουν σπίτια, εφόσον κράτησαν τις δουλειές τους στην διάρκεια της κρίσης, όταν, μάλιστα, έλαβαν και μικρές αυξήσεις.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά, ότι οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 5,4% το 2011 – και κατά πολύ περισσότερο στις μεγάλες πόλεις. Η τάση αυτή μεταφέρθηκε και στην πραγματική οικονομία, με ουσιαστικές αυξήσεις στην οικοδομική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια (4,4% το 2011 και 4,2% το 2012).

Η κρίση χρέους πυροδότησε μια εισροή εξειδικευμένων μεταναστών από χώρες χτυπημένες από την κρίση- Το 2012 η καθαρή εγκατάσταση νόμιμων ξένων μεταναστών στην Γερμανία έφθασε περίπου τα 370 χιλιάδες άτομα

Η κρίση χρέους πυροδότησε μια εισροή εξειδικευμένων μεταναστών από χώρες χτυπημένες από την κρίση – ο τρίτος άσσος της Μέρκελ. Αυτή η απότομη άνοδος της μετανάστευσης προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, με δεδομένη την φήμη της Γερμανίας ως μια χώρα, που δεν είναι ιδιαίτερα φιλόξενη στους μετανάστες (το οποίο συνόψισε η Μέρκελ σε σχόλιό της το 2010, ότι η πολυπολιτισμικότητα έχει «εντελώς αποτύχει»). Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά, ότι το 2012 η καθαρή μετανάστευση ήταν κάπου στις 370 χιλιάδες – αριθμό, που είχαμε να τον δούμε εδώ και δύο δεκαετίες. Μετά από οκτώ χρόνια, που συστελλόταν, ο πληθυσμός της Γερμανίας τώρα αυξάνεται.
Και φυσικά υπάρχουν οι εξαγωγές. Ένα σχετικά αδύναμο ευρώ, συγκριτικά με αυτό, που θα ήταν σε καλύτερους οικονομικούς καιρούς –ή συγκριτικά με ένα ισχυρό γερμανικό μάρκο- συνέβαλε περαιτέρω στην υποστήριξη των γερμανικών εξαγωγών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ