Εκδόθηκαν ήδη τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος ενός Αμερικανού πράκτορα και του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, ενώ αναμένονται και άλλα.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις, σε δικαστικό πλέον επίπεδο, για το γιγαντιαίο πολιτικό σκάνδαλο του δικτύου υποκλοπών, που είχαν στήσει οι Αμερικανοί για να παρακολουθούν τις συνομιλίες του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλαδας Κώστα Καραμανλή και για το βρώμικο σχέδιο «Πυθία», που προέβλεπε την δολοφονία του για να μην υπογράψει τις συμβάσεις για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που άλλαζαν τον ενεργειακό χάρτη στην Ευρώπη.280px-Flickr_-_europeanpeoplesparty_-_EPP_Congress_Warsaw_(308)

Έντάλματα σύλληψης για 65χρονο Αμερικανό υπήκοο, τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ και δύο άλλους Έλληνες υπηκόους

Ο ανακριτής κ.Δημήτρης Φούκας, που χειρίζεται τις δύο αυτές υποθέσεις, οι οποίες συνδέονται άρρηκτα, τόσο σε επίπεδο Υπηρεσιών, που έστησαν την συνωμοσία, όσο και με τον τελικό στρατηγικό στόχο, που ήταν ο ίδιος ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, εξέδωσε ήδη ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Αμερικανού πράκτορα William B., που θεωρείται ο μεγάλος πρωταγωνιστής του δικτύου υποκλοπών, μέσω του οποίου παρακολουθούσαν τις συνομιλίες του Κ. Καραμανλή και των μελών της τότε Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντάλματα σύλληψης θα εκδοθούν και για δύο Έλληνες, που συμμετείχαν ενεργά στη συνωμοσία, που είχε στηθεί σε βάρος του τότε Πρωθυπουργού.
Ο ένας από αυτούς πρόκειται να αντιμετωπίσει κατηγορίες για κατασκοπεία, αφού τροφοδοτούσε το σύστημα των Αμερικανών με απόρρητες κρατικές πληροφορίες.
Πρόκειται για υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο τώρα εργάζεται σε Διεθνή Οργανισμό. Το δεύτερο ένταλμα θα εκδοθεί σε βάρος πρώην διοικητή της ΕΥΠ και στενού φίλου του Γ. Παπανδρέου. Ο ανακριτής κ. Φούκας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην αποκάλυψη όλων των εμπλεκομένων στα δύο αυτά γιγαντιαία σκάνδαλα και να τους οδηγήσει στην Δικαιοσύνη, προκειμένου να λογοδοτήσουν, τόσο για την υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και για το σχέδιο δολοφονίας του Κ. Καραμανλή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά, που η Δικαιοσύνη τολμάει να εκδώσει ένταλμα σε βάρος Αμερικανού πράκτορα, ο οποίος, μάλιστα, είχε διπλωματική κάλυψη, εμφανιζόμενος ως δήθεν Α’ Γραμματέας της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία από διασταυρωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο 65χρονος Αμερικανός υπήκοος William B., πρώην υπάλληλος της Πρεσβείας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την έως τώρα έρευνα των Δικαστικών Αρχών, είναι ο πρωταγωνιστής στην υπόθεση, καθώς, από τα στοιχεία που έχουν έως τώρα συγκεντρωθεί, προκύπτει, πως ο 65χρονος ήταν αυτός που αγόρασε από τον Πειραιά τα καρτοκινητά-σκιές, και πώς πηγαινοερχόταν στις ΗΠΑ το επίμαχο διάστημα, κατά το οποίο γίνονταν οι υποκλοπές, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2005.

Τα σχέδια και τα στοιχεία δράσης του κυκλώματος των τηλεφωνικών υποκλοπών

Το πρόσωπο αυτό φέρεται να ήταν επιχειρησιακό στέλεχος του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα από τα μέσα της δεκαετίας του 90.
Το περασμένο καλοκαίρι ο δικηγόρος του είχε έρθει σε επαφή με τον κ. Φούκα, προκειμένου να τον ενημερώσει, ότι ο πελάτης του πρόκειται να προσέλθει και να συνεργαστεί με την ανάκριση, δίνοντας ενδεχομένως χρήσιμες πληροφορίες. Ωστόσο αυτό δεν έγινε. Έκτοτε ο ανακριτής συγκέντρωσε και άλλα στοιχεία, τα οποία οδήγησαν στον εντοπισμό κτιρίου στα Νότια Προάστια της Αττικής, όπου είχε τοποθετηθεί κεραία από τους δράστες των υποκλοπών και προφανώς ήταν το «στρατηγείο» τους. Στο ίδιο σημείο, μάλιστα, φαίνεται να λειτουργούσε στο παρελθόν και δεύτερη κεραία, η οποία ήταν –όπως εκτιμάται – κεραία υποδοχής πληροφοριών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ανακριτής έφτασε στο ένταλμα σύλληψης, αφού προηγουμένως διασταύρωσε, ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο αγόρασε τον Ιούνιο του 2004 από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στον Πειραιά, 4 συσκευές κινητών τηλεφώνων, οι τρεις από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως καρτοκινητά – σκιές στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Επιπλέον, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, που ακολούθησε, προέκυψε, ότι η μία τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή, στην οποία ενεργοποιήθηκε και δεύτερη σύνδεση με στοιχεία συνδρομητή “Πρεσβεία ΗΠΑ, Βασ. Σοφίας 91”. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κατηγορούμενος, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών, απομακρύνθηκε από την Ελλάδα και επανήλθε τον Αύγουστο του 2005 με διπλωματική πλέον ιδιότητα, ως Α’ Γραμματέας της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Από την έρευνα προέκυψε, ότι την αγορά των τηλεφωνικών συσκευών είχε κάνει η σύζυγός του κατηγορουμένου, η οποία και αναγνωρίστηκε από την υπεύθυνη του καταστήματος. Σύμφωνα, μάλιστα, με άλλες πληροφορίες, ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε συνεργασία με τις ελληνικές Υπηρεσίες, κυρίως σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας, με πλέον χαρακτηριστική την συμμετοχή του σε επιχείρηση με την κωδική ονομασία “δίχτυ”, η οποία αφορούσε στην απομάκρυνση μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών από την Πρεσβεία του Ιράκ το 2003. Ελέγχεται ακόμα η πιθανή εμπλοκή του και στο σχέδιο με την κωδική ονομασία «Πυθία», που φέρεται να αφορούσε σε σχέδιο δολοφονίας του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.