(e) ellinikignomi

Σήμερα είναι ο κλάδος παραγωγής που μπορεί να προσφέρει τα περισσότερα στην προσπάθεια για εξωστρέφεια.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου.

papandropoulos01«Η ελληνική βιομηχανία ειδών διατροφής καλείται σήμερα να ηγηθεί της προσπάθειας που πρέπει να γίνει στην χώρα για περισσότερη εξωστρέφεια, η οποία όμως θα πρέπει να στηρίζεται στην καινοτομία και ως εκ τούτου στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων». Αυτά μάς επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κ. Ευάγγελος Καλούσης και στο βλέμμα του διακρίνει κανείς την επιθυμία του να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγετικές επιχειρήσεις του κλάδου των ειδών διατροφής καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες να προωθήσουν καινοτομικές λύσεις στις στρατηγικές προϊόντων που εφαρμόζουν και τα υπεύθυνα στελέχη τους γνωρίζουν ότι ο δρόμος αυτός είναι και ο μόνος που μπορούν να ακολουθήσουν.

Θα πρέπει, από την άποψη αυτή, να σημειωθεί ότι αμιγώς ελληνικές βιομηχανίες, όπως η Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία, η Καλλιμανης ΑΕΒΕ, η Γιώτης ΑΕ, η Μέλισσα-Κίκιζας ΑΒΕΕ, η Παπαδόπουλος ΕΣΑΕ και η Λουξ-Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ, παρά την κρίση, καινοτομούν και επενδύουν. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με μικρότερες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στον χώρο της ελιάς και του ελαιόλαδου, της μαστίχας και των αμιγώς ελληνικών ειδών διατροφής.

Ωστόσο, όλες αυτές οι προσπάθειες πρέπει να τύχουν υποστήριξης και δημιουργίας ευνοϊκού κλίματος για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Έτσι, ο ΣΕΒΤ πιστεύει πως ένας νέος δρόμος προς την καινοτομία θα ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, εταιρειών του κλάδου και παραγωγών για την παροχή τεχνογνωσίας, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και την επέκταση καινοτόμων πρακτικών, όπως οι πειραματικές καλλιέργειες. Προτείνει επίσης την δημιουργία ενός παγκοσμίως αναγνωρίσιμου μηχανισμού πιστοποίησης πρωτότυπων ελληνικών προϊόντων, καθώς και ανάληψη δράσεων που σχετίζονται ειδικά με το κάθε προϊόν, όπως η συσκευασία και το ονοματεπώνυμο/branding.

Κατά τον Σύνδεσμο, προέχει η ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία, μέσω της οποίας θα καθορίζονται οι εθνικές προτεραιότητες, θα αξιοποιούνται τα αποτελέσματα της έρευνας και θα διευκολύνεται η συνεργασία των ερευνητικών δυνάμεων με τις επιχειρήσεις.

Για τον λόγο αυτόν, με πρωτοβουλία του ΣΕΒΤ, συγκροτήθηκε και λειτουργεί από το 2009 η Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα Τροφίμων «Food for Life», κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής. Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων και της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας με κύριους στόχους την προώθηση των εθνικών ερευνητικών προτεραιοτήτων γύρω από τα τρόφιμα και της καινοτομίας ως σημαντικού πυλώνα της ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο ΣΕΒΤ προωθεί και στηρίζει τις καινοτομίες της νέας γενιάς για την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής με την διοργάνωση του διαγωνισμού Ecotrophelia σε εθνικό επίπεδο. Σκοπός του διαγωνισμού είναι, αφ’ ενός, να υποστηρίξει νέους Έλληνες φοιτητές που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και να τους δώσει ένα επιπλέον κίνητρο για έρευνα και δημιουργία και, αφ’ ετέρου, να αποτελέσει φυτώριο καινοτόμων ιδεών οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες για την Βιομηχανία Τροφίμων. Μέχρι τώρα, ο διαγωνισμός αυτός –που φέτος πραγματοποιήθηκε για τέταρτη φορά και τιμήθηκε με την παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια– έχει προκαλέσει κάπου 50 συμμετοχές, από τις οποίες έχουν βραβευθεί συνολικά 12 καινοτόμα προϊόντα. Ένα από αυτά, εξάλλου, κατέκτησε το 2011 και το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι για τα προϊόντα αυτά κινητοποιήθηκαν πάνω από 500 φοιτητές με τους καθηγητές τους, γεγονός που, όπως τονίζει και ο κ. Ευάγγελος Καλούσης, μάς δείχνει ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο κ.Νίκος Δένδιας αναγνώρισε στην πρόσφατη απονομή των βραβείων Ecotrophelia, αν η χώρα δεν πραγματοποιήσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις και δεν αλλάξει αντιλήψειςείναι καταδικασμένη να περιθωριοποιηθεί. Και για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, σίγουρα οι δρόμοι δεν περισσεύουν…

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ