-Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεισφέρει το ποσό των 31,1 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ενδέχεται, η χώρα μας να εξαιρεθεί, λόγω του μεγάλου βάρους, που ήδη σηκώνει.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μάλτα, το κοινό ευρωπαϊκό ταμείο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποφάσισε να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για την μεταναστευτική κρίση, θα ικανοποιήσει μία από τις βασικές απαιτήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έθεσε στην Γερμανίδα Καγκελάριο κατά το πρόσφατο ταξίδι της στην γειτονική μας χώρα.(c) http://www.europarl.europa.eu/
Το σχέδιο της δημιουργίας του ειδικού κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για την Τουρκία, που προώθησε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προβλέπει την χρηματική συνεισφορά όλων των χωρών-μελών. Έτσι και η Ελλάδα καλείται να συνεισφέρει σε αυτό το ποσό των 31,1 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, έχει γίνει ήδη δεκτό το αίτημα της Άγκυρας για οργάνωση Συνόδου Κορυφής με την συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου.

Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στο ειδικό αυτό ταμείο για την Τουρκία το ποσό των 31,1 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα, η χώρα μας να εξαιρεθεί, λόγω του μεγάλου βάρους, που ήδη σηκώνει

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Financial Times», η Ελλάδα, που πλήττεται όσο καμία άλλη χώρα από την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να καταβάλει στο ειδικό αυτό ταμείο για την Τουρκία το ποσό των 31,1 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα, η χώρα μας να εξαιρεθεί λόγω του μεγάλου βάρους, που ήδη σηκώνει.
Να σημειωθεί πως η συνεισφορά του κάθε κράτους στο ταμείο των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ υπολογίζεται με βάση την οικονομική δύναμη του κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς το μεγαλύτερο ποσό θα προέλθει από την Γερμανία, ύψους 534 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Γαλλία θα κληθεί να προσφέρει 387 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει η καταβολή της συνεισφοράς, ύψους 410 εκατομμυρίων ευρώ, που θα πρέπει να γίνει από την Βρετανία, καθώς η τελευταία διαπραγματεύεται τους όρους της παραμονής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ