-Η Σουηδία επανεισάγει, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, προσωρινούς ελέγχους στα σύνορά της, ενώ αγωνία επικρατεί για το μέλλον της Συνθήκης του Σένγκεν.
-Εντείνεται στην Γερμανία η πολιτική αντιπαράθεση για τα προβλήματα από την εισροή προσφύγων και μεταναστών στην χώρα.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μετά την Σύνοδο της Μάλτας για το προσφυγικό, οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό έδαφος σχηματίζουν ολοένα και σαφέστερα την εικόνα κήρυξης έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη!
Έτσι, η Σουηδία επανεισάγει, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, προσωρινούς ελέγχους στα σύνορά της, ενώ εντείνεται διαρκώς η πολιτική συζήτηση για το προσφυγικό στην εσωτερική γερμανική πολιτική σκηνή.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την βραδύτητα στην υλοποίηση όσων έχουν ήδη αποφασιστεί, ενώ “κώδωνα κινδύνου” κρούει και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ για το μέλλον της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη.

Ελέγχους σε πλοία από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε τραίνα, που φθάνουν στην χώρα από την Δανία, ξεκίνησε η Σουηδία

Η Σουηδία ξεκίνησε από το απόγευμα της Πέμπτης τους ελέγχους σε πλοία από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε τραίνα από την Δανία, που φτάνουν στην χώρα. Μάλιστα, η απόφασή της αυτή είχε ανακοινωθεί, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος για το προσφυγικό στην Μάλτα.Fahnen_Europaparlament
Τα μέτρα αυτά της Στοκχόλμης είναι προσωρινά -καθώς προβλέπεται επανεξέτασή τους στις 21 Νοεμβρίου- και ο Υπουργός Εσωτερικών Άντερς Ούγκεμαν ανέφερε, ότι στόχος είναι «να μπει τάξη» στο σουηδικό σύστημα ασύλου αλλά και «να σταλεί μήνυμα» προς την Ευρώπη.

Η Σουηδία περιμένει εφέτος περίπου 200.000 αιτούντες άσυλο, καθώς αποτελεί μετά την Γερμανία τον επόμενο κύριο προορισμό προσφύγων, που φτάνουν στην ΕΕ

Ενδεικτικό είναι, ότι στην Σύνοδο της Μάλτας, σύμφωνα με διπλωματικές αναφορές, που επικαλείται ο ξένος Τύπος και μεταξύ των άλλων ΜΜΕ και η βρετανική εφημερίδα “The Guardian”, η σουηδική αντιπροσωπεία ανέφερε, πως το σύστημα υποδοχής ασύλου της «βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης».
Η Σουηδία περιμένει εφέτος περίπου 200.000 αιτούντες άσυλο, καθώς αποτελεί μετά την Γερμανία, από όπου προέρχονται και οι περισσότεροι, τον επόμενο κύριο προορισμό προσφύγων, που φτάνουν στην ΕΕ. Μάλιστα, η Σουηδία, σε αναλογία με τον πληθυσμό της, που ανέρχεται σε 9,7 εκατομμύρια κατοίκους, ξεπερνά κατά πολύ ακόμη και την Γερμανία στους πρόσφυγες, που θα δεχθεί.
Mε φόντο την απόφαση αυτή της Σουηδίας, οι Βρυξέλλες υπογράμμισαν, πως το προσφυγικό εγείρει κίνδυνο ακόμη και για την ίδια την ελευθερία μετακίνησης στην ΕΕ. Στο περιθώριο της Συνόδου της Μάλτας, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έκρυψαν επίσης την έντονη δυσφορία τους για την μη υλοποίηση των μέτρων, που έχουν μέχρι στιγμής αποφασιστεί.

“Η σωτηρία της Συνθήκης του Σένγκεν είναι αγώνας με τον χρόνο και η ΕΕ είναι αποφασισμένη να κερδίσει αυτόν τον αγώνα”

«Η σωτηρία της Συνθήκης του Σένγκεν είναι αγώνας με τον χρόνο» είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, υπογραμμίζοντας, πως η ΕΕ είναι «αποφασισμένη να κερδίσει αυτόν τον αγώνα».
«Οι προβλέψεις του Σένγκεν δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς αποτελεσματικό έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα» είπε ο κ.Τουσκ. «Πρέπει να βιαστούμε, αλλά χωρίς πανικό» τόνισε, ενώ για την απόφαση της Στοκχόλμης σχολίασε, πως αυτή δείχνει, ότι η Σουηδία, όπως και οι υπόλοιπες χώρες, που έχουν προχωρήσει σε ανάλογα μέτρα, «βρίσκεται υπό τεράστια πίεση».
Τα πιο άμεσα μέτρα, στα οποία με μεγάλη δυσκολία είχαν καταλήξει οι «28» εταίροι στην Ε.Ε., ήταν το σχήμα μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων και η παράλληλη δημιουργία hotspot, που πάγια αναφέρεται ως προϋπόθεση, καθώς και η Κομισιόν ακόμη αναγνωρίζει, πως οι αριθμοί υπολείπονται των αναγκών, που έχει δημιουργήσει η κατάσταση. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων, που έχουν υλοποιηθεί, είναι πολύ μικρός, ενώ ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ από τη Βαλέττα της Μάλτας είπε χαρακτηριστικά, ότι “με τέτοιους ρυθμούς, θα ολοκληρώσουμε το σχέδιο μετεγκαταστάσεων το 2101”.
«Δεν είμαι ικανοποιημένος από το ρυθμό» υλοποίησης, είπε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας, ότι “υπάρχει ανάγκη «να επιταχύνουμε, και ευελπιστώ ότι αυτό θα γίνει”.

“Η πρόκληση του προσφυγικού είναι τεράστια και η Γερμανία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει από μόνη της, ούτε με επαναφορά εσωτερικών συνοριακών ελέγχων”

Την εικόνα της πίεσης συμπληρώνει και η “φωτιά” στην συζήτηση, που έβαλε στο εσωτερικό της Γερμανίας ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, που παρομοίασε το προσφυγικό ρεύμα με χιονοστιβάδα. Ο ίδιος είπε, ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, σε ποιό σημείο βρίσκεται η κατάσταση -«εάν η χιονοστιβάδα έχει ήδη φτάσει στην κοιλάδα ή αν βρίσκεται ακόμη στο πάνω μέρος του βουνού».
Στην δεύτερη περίπτωση, «η πρόκληση είναι τεράστια και η Γερμανία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει από μόνη της, ούτε με επαναφορά εσωτερικών συνοριακών ελέγχων», υπογράμμισε ο κ. Σόϊμπλε.
Η αναφορά του προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στο Βερολίνο, καθώς έγινε σε μία συγκυρία, κατά την οποία μερίδα των Χριστιανοδημοκρατών αλλά και το αδελφό βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα CSU επικρίνει την στάση της Καγκελαρίου Μέρκελ στην προσφυγική κρίση, ζητώντας αυστηρότερα μέτρα.
Ο ίδιος ο κ. Σόϊμπλε απέφυγε να εκφραστεί για την στάση, που θα έπρεπε να κρατήσει το Βερολίνο, λέγοντας, πως η μετανάστευση «είναι το ραντεβού της κοινωνίας μας με την παγκοσμιοποίηση». Το προσφυγικό, επανέλαβε, μπορεί να επιλυθεί μόνον σε κοινή ευρωπαϊκή βάση, «ειδάλλως τα πράγματα θα κυλήσουν άσχημα για όλους μας» κατέληξε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ