(c)ellinikignomi.eu

-” Το μέλλον πιθανόν να επιφυλάσσει στην ελληνική οικονομία και ένα τέταρτο πρόγραμμα ή ένα επιτυχημένο τρίτο πρόγραμμα – Το ζήτημα του χρέους σχετίζεται και με το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών στην Γερμανία”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“Το μέλλον πιθανόν να επιφυλάσσει στην ελληνική οικονομία και ένα τέταρτο πρόγραμμα ή ένα επιτυχημένο τρίτο πρόγραμμα, αλλά κανείς δεν έχει σίγουρη απάντηση στο συγκεκριμένο αυτό ερώτημα”.
Αυτό δήλωσε ο διακεκριμενος οικονομολόγος και υποδιευθυντής του Κέντρου Ευρπαϊκής Πολιτικής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, Klaus Schrader, ο οποίος παρουσίασε σε φόρουμ μερικούς από τους βασικότερους παράγοντες, που, κατά την γνωμη του, θα επηρεάσουν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, το ζήτημα του χρέους σχετίζεται και με το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών στην Γερμανία, αποσαφηνίζοντας, ωστόσο, ότι η επίδραση αυτή μπορεί να μην έρθει μεσα στο ίδιο το 2017, έτος κατά το οποίο θα διεξαχθούν εκλογές, αλλά έναν χρόνο αργότερα.

“Η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός πολιτικός κόσμος φαίνεται να έχουν δεχθεί να αναλάβουν την ιδιοκτησία της μεταρρύθμισης. Αν δούμε, όμως, τις διοικητικές ικανότητες της Ελλάδας, αντιλαμβανόμαστε, ότι πρέπει να προχωρήσει το out-sourcing, μια υπεργολαβία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων”

Κατά τον Γερμανό οικονομολόγο, στο ελληνικό μνημόνιο του 2015 φαίνεται να υπάρχει επανεκκίνηση των προσπαθειών αναδιάρθρωσης. Όπως λεει ο ίδιος, υπάρχει ένα “déjà vu” μεταρρυθμίσεων, όσων έπρεπε ήδη να έχουν λυθεί από τις προηγούμενες δύο συμφωνίες και έχουν συσσωρευτεί σε αυτό το μνημόνιο.
Ο κ. Schrader ανέφερε ακόμη, ότι για ακόμη μία φορά έχει υποτιμηθεί το θέμα της «ιδιοκτησίας» (ownership), κάτι, που το θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο.
“Η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός πολιτικός κόσμος φαίνεται να έχουν δεχθεί να αναλάβουν την ιδιοκτησία της μεταρρύθμισης. Αν δούμε, όμως, τις διοικητικές ικανότητες της Ελλάδας, πρέπει να γίνει δεκτή κάτι παραπάνω από μια απλή τεχνική υποστήριξη ή μια καλή συμβουλευτική. Πρέπει να προχωρήσει το out-sourcing, μια υπεργολαβία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων”, ειπε ο Γερμανός οικονομολόγος.

“Η συμμετοχή στην διαδικασία ολοκλήρωσης της Ευρώπης ισοδυναμεί με απώλεια ενός μέρους εθνικής κυριαρχίας”

“Κάτι τέτοιο, όμως, είναι δύσκολο. Ποιός θα ήθελε να απωλέσει μέρος της κυριαρχίας του; Τελικά, όμως, η συμμετοχή στην διαδικασία ολοκλήρωσης της Ευρώπης ισοδυναμεί με απώλεια ενός μέρους εθνικής κυριαρχίας”, τόνισε ο υποδιευθυντής του Κέντρου Ευρπαϊκής Πολιτικής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου.
Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη, πως με αυτόν τρόπο, ίσως ενισχυθεί το επιχειρηματικό μοντέλο της Ελλάδας.
“Αυτό μπορεί να σημαίνει, ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει νέα μοντέλα ανάπτυξης, ίσως ακόμα και μοντέλα προσανατολισμένα στις εξαγωγές”, είπε.

“Η Ελλάδα χρειάζεται να δημιουργήσει εξειδίκευση και με την βοήθεια των επενδυτών να εστιάσει σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, που θα οδηγήσει σε υψηλότερο εισόδημα, σε υψηλότερους μισθούς, γεγονός το οποίο ισοδυναμεί με ανάπτυξη”

Ο ίδιος υπογρμμισε, ακόμη, ότι “υπάρχουν τομείς, που η Ελλάδα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα, ακόμα και στην βιοτεχνία ή την βιομηχανία. Η Ελλάδα διατηρεί καλό τομέα μεταποίησης, αν και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με χώρες της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής. Αυτό θα ισοδυναμούσε με έναν αγώνα χαμένο από χέρι.
Αντιθέτως, χρειάζεται να δημιουργήσει εξειδίκευση και με την βοήθεια των επενδυτών να εστιάσει σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Κάτι παρόμοιο θα οδηγήσει σε υψηλότερο εισόδημα, σε υψηλότερους μισθούς, γεγονός το οποίο ισοδυναμεί με ανάπτυξη.
Αν υπάρξει εμπιστοσύνη προς τους εταίρους, μπορούμε να ελπίσουμε, ότι δεν θα χρειαστεί μετά από τρία χρόνια να συζητάμε ακόμα για το ελληνικό πρόγραμμα”, είπε ο κ. Klaus Schrader.

exagoges

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ