Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το Συνέδριο με θέμα «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η    εποχή του» που οργανώνουν, στις 29, 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου, ο Δήμος Μουζακίου και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Συνέδριο, που θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο «Mouzaki Palace» στο Μουζάκι (με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας λόγω κορωνοϊού), περιλαμβάνει 46 συνολικά εισηγήσεις που θα αναπτύξουν καταξιωμένοι ομιλητές (συγγραφείς, ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες) από όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια πολύπλευρα σημαντική διοργάνωση που σκοπό έχει να φωτίσει όλες τις πτυχές του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιου Καραϊσκάκη, του οποίου η γενέτειρα είναι το Μαυρομμάτι Καρδίτσας, αλλά και να σκιαγραφήσει όλη αυτή την εποχή του αγώνα της ανεξαρτησίας.

Ειδικότερα, μέσα από τις εισηγήσεις, θα αναλυθούν η προσωπικότητα του Καραΐσκάκη, η κατάσταση της υγείας του, οι συγκρούσεις του, θα παρουσιαστούν άγνωστες πλευρές της δράσης του, όπως επίσης αναλύσεις με βάση τον τύπο και αρχειακό υλικό.

Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστεί η επίδραση της μορφής του στην λαϊκή παράδοση, στην λαϊκή κουλτούρα του μεσοπολέμου και στην σημερινή ψηφιακή εποχή, αλλά και σε πολλές μορφές της νεοελληνικής τέχνης όπως στις εικαστικές τέχνες, το θέατρο, την ποίηση και την λογοτεχνία.

Παράλληλα, θα βιογραφηθούν και ο γιος του Σπυρίδωνας και ο εγγονός του Γεώργιος Καραϊσκάκης, βουλευτής Καρδίτσας.

Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Ιουνίου και ώρα 19:30 με τους χαιρετισμούς των επισήμων.

Θα ακολουθήσουν οι τρεις πρώτες εισηγήσεις του Συνεδρίου (εναρκτήρια Συνεδρίαση) και η βραδιά θα κλείσει με συζήτηση.

Την Τετάρτη 30 Ιουνίου και την Πέμπτη 1η Ιουλίου οι πρωινές Συνεδρίες θα πραγματοποιούνται από 09:00 έως 14:00 και οι απογευματινές συνεδρίες θα διαρκούν από 18:00 έως 21:00.

Στη λήξη του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Αντώνης Αντωνίου θα προβεί στον Απολογισμό των εργασιών και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Όλες οι εισηγήσεις που θα περιλαμβάνει το Συνέδριο καθώς και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα συμπεριληφθούν στα Πρακτικά που θα εκδοθούν αμέσως μετά και τα οποία θα αποτελέσουν όχι απλά ένα χρήσιμο εργαλείο έρευνας και γνώσης, αλλά μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον και τις επόμενες γενιές.

Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ένα τέτοιου επιπέδου Συνέδριο για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη με τη συμμετοχή τόσο αξιόλογων φορέων και τόσο σημαντικών εισηγητών και ήδη έχει προσελκύσει το πανελλαδικό ενδιαφέρον.

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου που θα παραχωρήσουν οι διοργανωτές.

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ