φωτό αρχείου: (c) elliniki-gnomi

«Η προσέγγιση των μεταναστών στα σύνορα με την Αλβανία μοιάζει με προαναγγελία χρονικού νέων «ταξιδιών της ελπίδας» προς την ιταλική περιοχή της Απουλίας»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως υποστηρίζει η Ιταλίδα δημοσιογράφος, Κιάρα Σπανιόλο, στην Ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», «η Ελλάδα σπρώχνει 2000 πρόσφυγες προς την Αλβανία». «Προς το παρόν οι πρόσφυγες αυτοί είναι 162, αλλά τις επόμενες ημέρες μπορεί να αφιχθούν μέχρι και 2.000. Πρόκειται για Σύριους πρόσφυγες, τους οποίους η ελληνική Κυβέρνηση μετέφερε με λεωφορεία στην Κόνιτσα, όλο και πιο κοντά στην Ιταλία», αναφέρει στο άρθρο της η ιταλική εφημερίδα
Η εφημερίδα προσθέτει, ότι «το χωριό, στο οποίο στήθηκε το κέντρο υποδοχής βρίσκεται σε απόσταση λίγων, μόνον, χιλιομέτρων από τα αλβανικά σύνορα, και σε απόσταση εκατό περίπου χιλιομέτρων από την βόρεια ακτή της Ελλάδας, την οποία χωρίζουν λίγα ναυτικά μίλια από την ιταλική περιοχή της Απουλίας, όπου η στιγμή μιας νέας «ώρας Χ» των αποβιβάσεων μοιάζει να πλησιάζει όλο και περισσότερο». Η «La Repubblica» υπογραμμίζει, ότι στο Λέτσε της Κάτω Ιταλίας έχει ετοιμασθεί προληπτικό σχέδιο της πολιτικής προστασίας, ενώ η Ακτοφυλακή και η Οικονομική Αστυνομία ελέγχουν διαρκώς τον θαλάσσιο ορίζοντα.

«Η προσέγγιση των μεταναστών στα σύνορα με την Αλβανία μοιάζει με προαναγγελία χρονικού νέων «ταξιδιών της ελπίδας» προς την ιταλική περιοχή της Απουλίας»

Παράλληλα, υπενθυμίζει, ότι η Ελλάδα «ζει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, με 14.000 απελπισμένους, που συνεχίζουν να συνωστίζονται στην Ειδομένη, χωρίς ελπίδα να εισέλθουν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και άλλους 4.500, οι οποίοι αναγκάζονται να μείνουν σε κάμπιγκ «τρόμου» στο λιμάνι του Πειραιά». Στο άρθρο γίνεται αναφορά, επίσης, στην δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, ότι «στους πρόσφυγες, που έμειναν μπλοκαρισμένοι μέσα στην χώρα μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, η Κυβέρνηση της Αθήνας άρχισε να μοιράζει τυπωμένο υλικό στα αραβικά, στα φαρσί και στην γλώσσα παστούν, καλώντας τους να μετακινηθούν σε άλλα κέντρα υποδοχής». Η Ιταλίδα δημοσιογράφος θεωρεί, ότι «η προσέγγιση των συνόρων με την Αλβανία μοιάζει με προαναγγελία χρονικού νέων «ταξιδιών της ελπίδας» προς την ιταλική περιοχή της Απουλίας».

«Ο κίνδυνος είναι, μικρά πλεούμενα να προσφέρουν την δυνατότητα μεταφοράς των προσφύγων από την ελληνική ακτή προς Αλβανία ή Ιταλία»

Και το άρθρο της ιταλικής εφημερίδας καταλήγει: «Ο κίνδυνος, στον οποίο κάνουν αναφορά υπεύθυνοι των Αστυνομικών Αρχών, είναι, μικρά πλεούμενα να προσφέρουν την δυνατότητα μεταφοράς των προσφύγων από την ελληνική ακτή προς Αλβανία ή Ιταλία, από την στιγμή, που η θάλασσα απέχει μόνον λίγο λιγότερο από εκατό χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και ούτε σαράντα χιλιόμετρα από την Φιλιππιάδα, όπου στήθηκε ένας άλλος καταυλισμός, και οι μετανάστες είναι φιλοξενούμενοι και όχι φυλακισμένοι, ελεύθεροι να απομακρυνθούν και να προσπαθήσουν να διασχίσουν την θάλασσα, ή τα ορεινά σύνορα με την Αλβανία. Στα σύνορα αυτά, τα περάσματα των οποίων ελέγχονται από την αλβανική Αστυνομία (και με την βοήθεια είκοσι ειδικών Αστυνομικών, που έφθασαν από την Ιταλία), η Αστυνομία δεν μπορεί, βέβαια, να πραγματοποιεί περιπολίες, τουλάχιστον σε όλη τους την έκταση».

prosfiges-foto
Όσα σημειώνει στο άρθρο της αυτό η ιταλική εφημερίδα, διέψευσε κατηγορηματικά με ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό.
«Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό. Οι ελληνικές Αρχές, ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κυρίτσης, απαντώντας στο ιταλικό δημοσίευμα. «Με την ευκαιρία, η ελληνική Κυβέρνηση καλεί πρόσφυγες και μετανάστες να μην πιστεύουν την παραπληροφόρηση από επιτήδειους, αλλά να εμπιστεύονται τις ελληνικές Αρχές για την μεταφορά και την προσωρινή φιλοξενία τους στους διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ