Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στις ασφυκτικές πιέσεις των Ευρωπαίων, που οδηγούν στην «έξωση» της Ελλάδας από την Συνθήκη του Σένγκεν, κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα “Le Monde”, αναφέροντας, ότι η Κομισιόν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για τροποποίησή της.
Στο άρθρο της, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει, πως το Κολλέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εξετάσει σχέδιο διετούς αναστολής της Συνθήκης του Σένγκεν για την χώρα μας. Αν συμβεί αυτό, ανοίγει πλέον ο δρόμος για τον ουσιαστικό αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερης διακίνησης των πολιτών.
Αναφορικά με την διαδικασία, που θα ακολουθηθεί, αν αποφασιστεί η ελληνική «έξωση», η γαλλική εφημερίδα αναφέρει, ότι πρόκειται για μία «πολύ λεπτή και σύνθετη πολιτική διαδικασία».

“Αν η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ εξακολουθήσει να παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί την διετή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα και την επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ”

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν θα κάνει πρώτα μια αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν και το εξωτερικό όριο της ζώνης Σένγκεν. Στην συνέχεια θα υποβάλλει την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, όπου η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία. Μετά, η Ελλάδα θα έχει περιθώριο τριών μηνών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αν μετά το τρίμηνο αυτό κριθεί, ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί την διετή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα και την επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία κ.λ.π.)

“Προωθείται το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας και Σκοπίων, με παράλληλη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την ΠΓΔΜ, με στόχο να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η εισροή προσφύγων μέσω του «δρόμου των Βαλκανίων»”

Η “Le Monde” αναφέρει ακόμα, πως προωθείται και το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας και Σκοπίων, με παράλληλη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την ΠΓΔΜ. Στόχος είναι να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η εισροή προσφύγων μέσω του «δρόμου των Βαλκανίων». Ωστόσο, αυτή η στρατηγική «τιμωρεί την Ελλάδα, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο έδαφός της».lemonde
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της εκπροσώπου Τύπου του Επίτροπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, κυρίας Νατάσα Μπερτό, αναγνώρισε τα προβλήματα, που υφίστανται στην εφαρμογή των Συμφωνιών επανεισδοχής, τονίζοντας την αδυναμία προώθησης της διαδικασίας επαναπατρισμού από την Ελλάδα για Πακιστανούς και Μαροκινούς μετανάστες, που δεν μπορούν να αιτηθούν επιτυχώς άσυλο σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Κύριο μέλημα είναι να διατηρηθεί η συνοχή της Ζώνης του Σενγκεν, αλλά η Επιτροπή ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο”

Για τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, “κύριο μέλημα είναι πλέον να διατηρηθεί η συνοχή της Ζώνης του Σενγκεν”, συμπληρώνοντας, όμως, πως “η Επιτροπή ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο -ακόμη και να εξετάσει την τροποποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν, που αναφέρεται στην διαδικασία παράτασης του ελέγχου των εσωτερικών συνόρων, αν δεν λειτουργήσει ικανοποιητικά ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν, πως υπάρχουν δύο προβληματικοί άξονες στην ελληνική μεταναστευτική πολιτική, που προκαλούν κριτική και προβληματισμό.

“Δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την δημιουργία πέντε Κέντρων υποδοχής, την δημιουργία Κέντρων φιλοξενίας και τον επαναπατρισμό των παράτυπων οικονομικών μεταναστών”

Αρχικά, μεγάλο μέρος της κριτικής προς την Ελλάδα προέρχεται από το γεγονός, πως δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την δημιουργία πέντε Κέντρων υποδοχής (hot spots), την δημιουργία Κέντρων φιλοξενίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό UNHCR των Ηνωμένων Εθνών, χωρητικότητας 50.000 ατόμων και, τέλος, η ολοκλήρωση των συμφωνιών επαναπατρισμού των παράτυπων οικονομικών μεταναστών.
Επιπλέον, υπάρχει ζήτημα εμπλοκής της Συμφωνίας με την Τουρκία από την πλευρά της Ιταλίας, που εμποδίζει την εκταμίευση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι στόχος να διατεθούν για την υποστήριξη των προσφύγων στα σύνορα της Τουρκίας και την δημιουργία εγκαταστάσεων φιλοξενίας τους, με στόχο την αποτροπή της μετακίνησής τους στην Ευρώπη.
Η θέση της ιταλικής Κυβέρνησης είναι, πως τα χρήματα αυτά πρέπει να διατεθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και όχι μέσω διακρατικής χρηματοδότησης, δημιουργώντας, έτσι, προβλήματα στην εφαρμογή της Συμφωνίας με την Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ