-“Θα ενταθεί η ένταση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, ενώ η Ρωσία παραμένει να είναι η πηγή των προστριβών και, παρά την στροφή της προς την Δύση, οι κυρώσεις απέναντι στην χώρα αυτή είναι απίθανο να αρθούν μέσα στο 2016”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Επτά χιλιάδες επτακόσιες πενήντα (7.750) τρομοκρατικές ενέργειες καταγράφηκαν μέσα στο 2015, σύμφωνα με το χάρτη «Προοπτικής των Πολιτικών Κινδύνων 2016» του βρετανικού κέντρου στρατηγικών μελετών και αναλύσεων πολιτικών κινδύνων “Maplecroft”. Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, η διεθνής τρομοκρατία βρίσκεται σε έξαρση στην Μέση Ανατολή και Αφρική, χωρίς η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά να είναι σε θέση να κάνει πολλά πράγματα για να απορροφήσει τους πολιτικούς κραδασμούς, που ανακύπτουν εκ των εσωτερικών της.
Μέσα στο 2016 τα τρομοκρατικά χτυπήματα δεν θα μειωθούν, αλλά, αντίθετα, μπορεί να αυξηθούν και θα συνεχίσουν να προκαλούν πολιτική και οικονομική αστάθεια, κρίσεις ασφάλειας, και γεωπολιτικές αναταραχές. Βάσει των τελευταίων χτυπημάτων στην Ευρώπη από τους Ισλαμιστές, η “Maplecroft” επισημαίνει, ότι θα υπάρξει έξαρση της διεθνούς τρομοκρατίας.

“Θα προκύψουν ισχυροί κραδασμοί σε θέματα εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κεντρικής Ευρώπης, αν το δημοψήφισμα στην Βρετανία για την παραμονή της στην ΕΕ έχει αρνητικό αποτέλεσμα”

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, διάσπαρτες είναι οι αμφιβολίες, για το αν το μέλλον του Ηνωμένου Βασίλειου είναι συνυφασμένο με το μέλλον της ΕΕ, και αν τελικά θα παραμείνει στους κόλπους της ΕΕ.
Η “Maplecroft”, επίσης, κάνει αναφορά και στην Ελλάδα, διερωτώμενη, αν μπορεί να αποκτήσει δυνάμεις για να καταφέρει να παραμείνει εντός ευρωζώνης ή αν εξέλθει από την Ευρωζώνη.
Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που θα καθορίσει την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ είναι αρνητικό, τότε θα προκύψουν ισχυροί κραδασμοί σε θέματα εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κεντρικής Ευρώπης.euro-nea
Περαιτέρω, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της “Maplecroft”, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων θα εντείνουν τον πολιτικό κίνδυνο στην Αφρική, ενώ, η διαφθορά θα εντείνει την πολιτική αστάθεια στην Λατινική Αμερική.

“Θα ενταθεί η ένταση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, ενώ η Ρωσία παραμένει να είναι η πηγή των προστριβών και, παρά την στροφή της προς την Δύση, οι κυρώσεις απέναντι στην χώρα αυτή είναι απίθανο να αρθούν μέσα στο 2016”

Στο επίκεντρο των εξελίξεων, σύμφωνα με την “Maplecroft”, θα βρίσκονται η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, το Σουδάν, η Κένυα, η Αιθιοπία, το Κονγκό, η Νότια Αφρική και η Νιγηρία.
Στο παγκόσμιο σκηνικό, οι εντάσεις θα συνεχιστούν μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, καθώς προσπαθούν να επιβληθούν και να περάσουν την επιρροή τους στην Μέση Ανατολή.
Η Ρωσία, από την άλλη, παραμένει να είναι η πηγή των προστριβών. Παρά την στροφή της Ρωσίας προς την Δύση και την αναζήτηση της συνδρομήςτων δυνάμεων της Δύσης στην μάχη με τους Ισλαμιστές, οι κυρώσεις απέναντι στην χώρα είναι απίθανο να αρθούν μέσα στο 2016, σύμφωνα με την “Maplecroft”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ