Του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πάλλα*.foto3

1η Νοεμβρίου 1989 στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας υπογράφηκε η συνθήκη που πήρε το όνομά της από την ομώνυμη πόλη. Η συνθήκη γεννούσε ελπίδες για την επιτάχυνση της ενοποίησης. Σήμερα, ύστερα από 20 χρόνια, η Ευρώπη αγωνίζεται μέσα από τα φαινόμενα της οικονομικής κρίσης, από την άνοδο της ακροδεξιάς (έως
στήριξη της κυβέρνησης) και από τις φοβίες του μεταναστευτικού ρεύματος, να πετύχει την ενοποίησή της.
Στις 4 Νοεμβρίου 2013 το γραφείο του Ευρ. Κοινοβουλίου στην Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, και την Ιρλανδία διοργάνωσε διεθνές συνέδριο με θέμα: «Ο νότος για την ανάπτυξη» (South for Growth) στο μέγαρο μουσικής από 9 π.μ. έως 16 μ.μ.

Κεντρικός ομιλητής

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου Martin Schulz και συμμετείχαν ευρωκοινοβουλευτές και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι. Οι προτάσεις Schulz συνοψίζονται στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, στην πιστωτική κατάρρευση και στην ανάγκη επενδύσεων ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις προοπτικές που διανοίγονται για τις Μεσογειακές χώρες σε σχέση με τις γειτονικές τους αφρικανικές χώρες και η τελευταία αφορά στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης.
«Ο Νότος για την ανάπτυξη είναι η ορθή οδός, αυτό είναι το πρώτο βήμα», τόνισε ο Πρόεδρος κ. Schulz. Δίνοντας ένα πιο προσωπικό τόνο στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου άντλησε από την εμπειρία των γονιών και του ιδίου στη μεταπολεμική Γερμανία. Οι γονείς του, όπως και ολόκληρη η γενιά τους μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε καταστρεμμένες χώρες, κλήθηκαν να κάνουν, είπε, θυσίες. Αυτές οι θυσίες, σημείωσε, έγιναν για το μέλλον των παιδιών της γενιάς αυτής. «Αυτό ήταν το μήνυμα, κάντε θυσίες για ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη ζωή, για την ειρήνη». Πρόσθεσε ότι σήμερα ζητούμε από τους ανθρώπους να κάνουν θυσίες, αλλά δεν δίνουμε μια προοπτική για τα παιδιά τους. «Η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων πρέπει να είναι το πρώτο βήμα»,
τόνισε.
Η δεύτερη πρόταση που παρουσίασε στην Αθήνα, σχετίζεται με την πιστωτική κατάρρευση στην Ευρώπη. Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιβάλλει επιτόκιο 0,5% και οι τράπεζες να παίρνουν τα λεφτά και να μην επενδύουν στην οικονομία. Οι ΜΜΕ επιχειρήσεις, σημείωσε, δεν έχουν έλλειψη ιδεών και αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχε με ελληνικές ΜΜΕ, όπου τού παρουσίασαν συγκεκριμένες ιδέες και έργα, αλλά σκοντάφτουν στην εξεύρεση πιστώσεων «Χρειαζόμαστε επενδυτική στρατηγική», τόνισε. Στη συνέχεια, ο κ. Schulz αναφέρθηκε στην τρίτη πρότασή του που εστιάζονται στις δυνατότητες για ανάπτυξη στις Μεσογειακές χώρες μέσα από τη συνεργασία τους με γειτονικές αφρικανικές χώρες, οι οποίες υπέστησαν μεγάλες αλλαγές μετά από τις εξεγέρσεις των λαών τους που έγιναν πρόσφατα, όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Τυνησία κ.ά. Αυτές οι χώρες, είπε, χρειάζονται υποδομές σε πολλούς και διάφορους τομείς και ανέφερε ενδεικτικά την αειφόρο γεωργία, τη διαχείριση υδάτων κ.λπ.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέλυσε την τέταρτη πρότασή του που έγκειται στην οικονομική συνεργασία. «Η εισήγησή μου είναι να τερματίσουμε την έλλειψη εμπιστοσύνης», είπε και αναφέρθηκε στις διακρίσεις μεταξύ Βορρά και Νότου για να υποδείξει ότι οι άνθρωποι στις νότιες χώρες είναι εξίσου καλοί με τους ανθρώπους στις άλλες χώρες. Στη συνέχεια επεσήμανε την ανάγκη για διαθρωτικές μεν αλλαγές αλλά και για τραπεζική ένωση. «Χρειαζόμαστε τραπεζική ένωση», σημείωσε.

Συνεδρίες

Σε τρεις διαδοχικές συνεδρίες τα μέλη του Ευρ. Κοινοβουλίου και δημοσιογράφοι από τις έξι συμμετέχουσες χώρες συζήτησαν και έδωσαν προτάσεις για το:
1) Πώς θα υπερβούμε την κρίση και θα εκκινήσουμε την ανάπτυξη

2)Πώς οι πολιτικές της Ευρ. Ένωσης μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη.

3) Πώς θα δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας Η εκδήλωση αποσκοπούσε στο να ενθαρρυνθεί ένα γόνιμο διάλογο για την προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρ. Ένωση και ειδικότερα στις χώρες που πλήττονται άμεσα από την οικονομική κρίση, εν όψει των Ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου 2014 και της ανάληψης της προεδρίας της Ευρ. Ένωσης από την Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου 2014. Με την Συνθήκη της Λισαβόνας, σε
ισχύ από τη 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.. Ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εωροεκλογές

Οι ευρωεκλογές της 22ας -25ης Μαΐου 2014 είναι οι πρώτες ύστερα από την Συνθήκη της Λισσαβόνας που εκχωρείς αυξημένες αρμοδιότητες στο Ευρ. Κοινοβούλιο, περιορίζοντας τον αυστηρό διαχωρισμό των εξουσιών ανάμεσα στα 3 βασικά θεσμικά όργανα της Ε.Ε. την Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο.
Επίσης για πρώτη φορά το Ευρ. Κοινοβούλιο, θα έχει τον τελευταίο λόγο όσον αφορά την εκλογή του επομένου προέδρου της Κομισιόν, μετά τις ευρωεκλογές. Σταθμοί στην πορεία της Ε.Ε. είναι σημαντικά γεγονότα όπως: Συνθήκη του Μάαστριχτ, η Συνθήκη Σένγκεν, η Συνθήκη Άμστερνταμ, η Νομισματική Ένωση.
Η κυκλοφορία του Ευρώ σε 12 χώρες, η Συνθήκης της Νίκαιας, η Συνθήκη της Λισσαβώνας, Erasmus, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθεροποίησης (2013).

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν: Κωστής Χατζιδάκης Υπ. Ανάπτυξης, ευρωβουλευτές: Άννυ Ποδηματά, Θ. Σκυλακάκης, Τάκης Χατζηγεωργίου (Κύπρος), Μαριέττα Γιαννάκου, Νίκος Χουντής, Συλβάνα Ράπτη, Ελένη Θεοχάρους (Κύπρος), Νίκος Χρυσσόγελος και δημοσιογράφοι από τις 5 συμμετέχουσες χώρες.

* Την εκδήλωση την κάλυψε δημοσιογραφικά ο συνεργάτης μας : Πάλλας Βαγγέλης – Δημοσιογράφος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ