-«Αυτή την στιγμή από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε δεσμεύσει κεφάλαια 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και αναμένουμε δέσμευση για ανάλογο ποσό και από τα κράτη-μέλη».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Προσερχόμενος στην δεύτερη ημέρα της διάσκεψης Κορυφής στην Μάλτα για το προσφυγικό, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τόνισε, πως υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα, στα οποία πρέπει η σημερινή διάσκεψη να δώσει λύσεις.soults
Σύμφωνα με τον κ. Σούλτς, το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός, πως το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με έναν ενιαίο τρόπο από τις ίδιες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που το βιώνουν, και το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός, πως και οι Αφρικανικές χώρες δεν φαίνεται να έχουν σχηματίσει ένα κοινό σχέδιο ανάσχεσης του φαινομένου στην περιοχή. Ο Μάρτιν Σουλτς σημείωσε επίσης, πως και τα δύο παραπάνω ζητήματα είναι άμεσα εξαρτώμενα από την ύπαρξη και την διάθεση κεφαλαίων και χαρακτηριστικά τόνισε: «Σήμερα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει στο τραπέζι των συζητήσεων να μιλήσουν με αριθμούς. Θα πρέπει όλοι να μπουν στην διαδικασία να διαθέσουν τα απαραίτητα και αναγκαία κεφάλαια για το μεταναστευτικό».
Σε σχετική ερώτηση, που του τέθηκε, για το ύψος των κεφαλαίων, που αναμένεται να διατεθούν, ο κ. Σούλτς υπογράμμισε: «Αυτή την στιγμή από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε δεσμεύσει κεφάλαια 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και αναμένουμε δέσμευση για ανάλογο ποσό και από τα κράτη-μέλη».