Παρουσίαση βιβλίου

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021, ώρα 11:00, Πλατεία Καταρράκτη

Το βιβλίο με θέμα του «Μαρτυρικό Χωριό Καταρράκτης Άρτας – Μαρτυρίες και μνήμες της Κατοχής» παρουσιάζει την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021 και ώρα 11:00 στην Κεντρική Πλατεία του Καταρράκτη, η Πανελλήνια Ένωση Θυμάτων και Φίλων Θυμάτων Μαρτυρικού Χωριού Καταρράκτης Άρτας.

Στο βιβλίο με πρόλογο του Προέδρου της Ένωσης Δημήτρη Φλώρου και χαιρετισμό του Δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστου Χασιάκου περιλαμβάνονται κείμενα των Προκόπη Παυλόπουλου, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Στέφανου Τζουμάκα, πρώην Υπουργού, Δημήτρη Βλαχοπάνου, συγγραφέα και προέδρου Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου, Αριστομένη Συγγελάκη, συγγραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), Αθανάσιου Γκόντοβου, καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βαγγέλη Τζούκα, ιστορικού – ερευνητή, Γιώργου Πριόβολου, Αικατερίνης Ριζάκη, Κώστα Τζουμάκα και Γιάννη Φλώρου. Περιλαμβάνεται, επίσης, μαρτυρίες επιζώντων καταρρακτινών και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από μνημεία και τοπία του Καταρράκτη, καθώς και από εκδηλώσεις μνήμης.

Για το βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε με απόφαση και ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνια Ένωσης Θυμάτων και Φίλων Θυμάτων Μαρτυρικού Χωριού Καταρράκτης Άρτας, μιλούν ο Κωνσταντίνος Τρομπούκης, Ιατρός, Ακτινοδιαγνωστής, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής  Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο Δημήτριος Ράπτης, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής Φιλόλογος. Την εκδήλωση συντονίζει η Γραμματέας της Ένωσης Αικατερίνη Ριζάκη, ενώ κείμενα διαβάζει η Σοφία Τασιούλη, Αρχιτέκτονας.

Σημειώνεται ότι το τριήμερο 26 – 28 Οκτωβρίου 1943 ο Καταρράκτης δέχτηκε τη βάρβαρη επίθεση των στρατιωτών της 1ης μεραρχίας «Εντελβάις», στο πλαίσιο εκκαθαριστικής επιχείρησης μεγάλης κλίμακας που οργάνωσε η εν λόγω μεραρχία, με σκοπό την εξουδετέρωση κάθε αντιστασιακής ενέργειας σε όλη την περιοχή των Τζουμέρκων. Ο Καταρράκτης παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ δολοφονήθηκαν δεκαοχτώ κάτοικοί του.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης

Δημήτριος Φλώρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ