(c)ellinikignomi

Στόχος των τραπεζών είναι και η προσέλκυση των χρημάτων, που εισπράττονται σήμερα, χωρίς όμως οι αποδέκτες τους να τα περνούν μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Με στόχο την επιστροφή των χρημάτων στα γκισέ των τραπεζικών καταστημάτων, από τα σεντούκια και τα στρώματα των σπιτιών, αλλά και από τα ταμεία των εμπόρων, οι εγχώριοι χρηματοπιστωτικοί Όμιλοι έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν στους πελάτες τους δελεαστικά καταθετικά προγράμματα επιτοκίων και σειρά άλλων ευνοϊκών όρων.
Ενδεικτική είναι η περιγραφή ενός τέτοιου προγράμματος της Τράπεζας Πειραιώς, με την ονομασία “ΠΕΙΡ +3,18%”, σύμφωνα με το οποίο:
• Για μετρητά άνω των 5.000 ευρώ, που θα τοποθετηθούν σε προθεσμιακή κατάθεση, το επιτόκιο θα ανέρχεται στο 1,3%! Αντίθετα, για αντίστοιχες καταθέσεις, που προέρχονται από μεταφορές λογαριασμών, οι προσφερόμενες αποδόσεις δύσκολα υπερβαίνουν το 0,7%-0,8% για ποσά των 100.000 ευρώ, ενώ καθίστανται οριακές για ποσά της τάξεως των 5.000-20.000 ευρώ.
• Η διάρκεια της κατάθεσης μπορεί να είναι από τρίμηνη έως ετήσια.
• Ο καταθέτης μπορεί να προσθέσει κατά την διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης οποιοδήποτε ποσό μετρητών επιθυμεί, το οποίο θα τοκίζεται και αυτό με 1,30% και θα έχει την ίδια ημερομηνία λήξης με την πρώτη κατάθεση.
• Η καταβολή των τόκων θα γίνεται σε μηνιαία βάση, με στόχο την παροχή ρευστότητας στους καταθέτες.

Στόχος των τραπεζών δεν είναι μόνον να προσελκύσουν τα χρήματα, που μπήκαν στα σεντούκια και στα στρώματα των σπιτιών υπό τον φόβο της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, αλλά και η προσέλκυση των χρημάτων, που εισπράττονται σήμερα, χωρίς όμως οι αποδέκτες τους να τα περνούν μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως η παραπάνω περιγραφή του προϊόντος της Τράπεζας Πειραιώς “ΠΕΙΡ +3,18%” είναι ενδεικτική, καθώς και άλλες ελληνικές τράπεζες προσφέρουν διαφόρων ειδών κίνητρα στους καταθέτες μετρητών.
Στόχος των τραπεζών δεν είναι μόνον να προσελκύσουν τα χρήματα, που μπήκαν στα σεντούκια και στα «στρώματα» των σπιτιών υπό τον φόβο της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων (που έλαβαν χώρα στις 29/6/2015), αλλά και η προσέλκυση των χρημάτων, που εισπράττονται σήμερα, χωρίς όμως οι αποδέκτες τους να τα περνούν μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς.
«Όσοι έκρυψαν τα λεφτά τους στα στρώματα και σήμερα φοβούνται πιθανές κλοπές και διαρρήξεις, αλλά και όσοι π.χ. έμποροι εισπράττουν μετρητά, που φυλάσσουν σε σεντούκια, μέσα από τέτοια προγράμματα αποκτούν έναν λόγο παραπάνω να εμπιστευθούν και πάλι το τραπεζικό σύστημα. Άλλωστε, οι τράπεζες επανακεφαλαιοποιήθηκαν πλήρως τον Δεκέμβριο του 2015, η Ελλάδα έλαβε την θετική αξιολόγηση των Θεσμών και σήμερα πολύ μικρό μέρος της διεθνούς δημοσιότητας αναφέρεται στη χώρα μας. Όλα δείχνουν πως ο ελληνικός κίνδυνος έχει μειωθεί σημαντικά», αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι.

Πολύ περιορισμένη είναι η ανταπόκριση του κοινού στα προγράμματα αυτά, επειδή δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα, ούτε εξαλείφθηκαν οι φόβοι για ένα μελλοντικό “κούρεμα” καταθέσεων

Ωστόσο, όπως δείχνουν οι έως τώρα εξελίξεις, η ανταπόκριση του κοινού στα προγράμματα αυτά είναι πολύ περιορισμένη, γεγονός, που δείχνει, ότι δεν εξαλείφθηκαν οι φόβοι για ένα μελλοντικό “κούρεμα” καταθέσεων, ούτε έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα. Άλλωστε, μετά το Brexit και την έντονη ανησυχία, που επικρατεί και σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης για μία πιθανή τραπεζική κρίση στην Ε.Ε., η κατάσταση δεν φαίνεται να οδεύει σε μια ομαλοποίηση.
Ακόμη, όμως, διαπιστώνεται, ότι ένα σημαντικό μέρος των φυλασσόμενων σε σπίτια και επιχειρήσεις αποταμιεύσεων έχει ήδη δαπανηθεί για τρέχουσες ανάγκες, καθώς οι ανατιμήσεις των διαφόρων ειδών και οι υπέρογκοι φόροι, που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, δεν μπορούν να καλυφθούν μόνον από τα μειωμένα έσοδα τους -λόγω της κρίσης και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις- έτσι ώστε να απαιτείται αναγκαστικά και η διάθεση ποσών από τις αποταμιεύσεις αυτές, που προκαλεί την σταδιακή μείωσή τους.

(c)ellinikignomi
(c)ellinikignomi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ