Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανταπέδωσε την Τρίτη τα «πυρά» στην Ρωσία για την απόφασή της να απαγορεύσει την είσοδο στην χώρα σε 89 Ευρωπαίους, ως απάντηση στις κυρώσεις, λόγω Ουκρανίας.european_parliament
Σε ανακοίνωσή του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε, ότι ο πρεσβευτής της Μόσχας στις Βρυξέλλες δεν είναι πλέον καλοδεχούμενος στην Ευρωβουλή και ότι Ρώσοι βουλευτές θα υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο πριν εισέλθουν στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Μάρτιν Σουλτς ενημέρωσε τον Ρώσο πρεσβευτή στην ΕΕ, πως θεωρεί, ότι είναι δικαιολογημένο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ως απάντηση στην ρωσική μαύρη λίστα, ανέφερε το γραφείο του Μάρτιν Σουλτς.

“Παγώνουν” οι εργασίες της Επιτροπής, που αποτελείται από Ρώσους βουλευτές και ευρωβουλευτές και εργάζεται για την βελτίωση της σχέσης ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Βλαντιμίρ Τσίζωφ, Ρώσου πρεσβευτή στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει, ότι θα του επιτρέπεται η είσοδος στην Ευρωβουλή μόνον υπό ιδιαίτερες συνθήκες.
Παράλληλα, την ίδια απόφαση έλαβε ο κ.Σουλτς και για έναν ακόμα Ρώσο διπλωμάτη.
Επίσης, μέλη της Δούμα, της ρωσικής Κάτω Βουλής, και του Ομοσπονδιακού ρωσικού Συμβουλίου (της Άνω Βουλής) θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόνον κατά περίπτωση.
Παράλληλα, ο κ. Σουλτς αποφάσισε το «πάγωμα» των εργασιών Επιτροπής, που αποτελείται από Ρώσους βουλευτές και ευρωβουλευτές, η οποία συναντάται αρκετές φορές τον χρόνο, σε μία προσπάθεια βελτίωσης της σχέσης ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση.
Η οργή της ΕΕ για την λίστα ήταν έντονη. H ύπαρξη της λίστας έγινε γνωστή, όταν Γερμανός αξιωματούχος, και συγκεκριμένα ο Χριστιανοδημοκράτης Καρλ-Γκέρογκ Βέλμαν, είχε «αποκλειστεί» στις αρχές της εβδομάδας στο αεροδρόμιο της Μόσχας, επειδή δεν του επετράπη η είσοδος στην χώρα.

«Άρχισε το κυνήγι των μαγισσών» – Η Ρωσία θα απαντήσει στις «κατασταλτικές αυτές αποφάσεις της ΕΕ» με μέτρα «συμμετρικά και ασύμμετρα»

«Το κυνήγι των μαγισσών άρχισε», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, στη σελίδα της στο Facebook.
«Έχουμε την εντύπωση, ότι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία επιστρέφει μερικές φορές στην εποχή της Ιεράς Εξέτασης. Και μετά; Θα υπάρξουν εκκλησιαστικά δικαστήρια για τους ρώσους διπλωμάτες; Θα καούν ζωντανοί στις Βρυξέλλες;» διερωτάται η Ζαχάροβα, ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παράσχει «την ελάχιστη λογική εξήγηση» για την απόφασή του.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στην Δούμα Κονσταντίν Κοσάτσωφ κάλεσε την Ρωσία να απαντήσει στις «κατασταλτικές αυτές αποφάσεις της ΕΕ» με μέτρα «συμμετρικά και ασύμμετρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ