(c)elliniki-gnomi.eu

Φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, παρανομίες σε δημόσιες συμβάσεις και κρατικές προμήθειες και λαθρεμπόριο ναυτιλιακών καυσίμων στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Οι στοχευμένοι έλεγχοι σε οικονομικούς παράγοντες, που έχουν παρανομήσει και έχουν βλάψει το Δημόσιο, είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του αρμόδιου Υπουργού Επικρατείας της Κυβέρνησης Παναγιώτη Νικολούδη.
Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Υπουργός κατά της Διαφθοράς σε δηλώσεις του στον Τύπο τόνισε, ότι δεν έχει κανέναν λόγο να κυνηγά όλους τους πλούσιους και εύπορους, καθώς η αποστολή του είναι η πάταξη της διαφθοράς και της παρανομίας των πλουσίων. «Δεν σημαίνει, πως όποιος είναι πλούσιος και ισχυρός οικονομικός παράγοντας, είναι και παράνομος», εξήγησε.ypourgeio Oikonomikon

Παναγιώτης Νικολούδης: Πρώτος στόχος των ελέγχων οι δημόσιες συμβάσεις, οι κρατικές προμήθειες και τα “θαλασσοδάνεια”

Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε, πως οι πρώτοι έλεγχοι θα έχουν ως στόχο τις δημόσιες συμβάσεις, τις κρατικές προμήθειες και τα “θαλασσοδάνεια”.
Προτεραιότητα θα δοθεί στα «μεγάλα ψάρια», όπως ανέφερε ο κ. Νικολούδης, αποσαφηνίζοντας, όμως, πως δεν παραγνωρίζεται το κόστος, που έχει η καθημερινή διαφθορά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Δεσμεύτηκαν 404 εκατομμύρια ευρώ, ακίνητα και τραπεζικές θυρίδες από 17 μεγαλοκαταθέτες, υπόπτους για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Το πρώτο αποφασιστικό βήμα στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, που έχουν εξαπολύσει οι οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, κατ’ εντολή του Αναπληρωτή Υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, είχε ως αποτέλεσμα να μπουν στο στόχαστρο, μέχρι τώρα, 50 μεγαλοκαταθέτες, ως ελεγχόμενοι για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Μάλιστα, 17 από αυτούς, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν ποσά εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμούς τους, έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου.
Επιπλέον, δεσμεύτηκαν μέχρι τώρα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους περίπου 404 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις, ότι υπερβαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν ακίνητα, τραπεζικές θυρίδες, κλπ.

Αξιοποιείται το περιεχόμενο των 44 ψηφιακών δίσκων με τα στοιχεία χιλιάδων τραπεζικών καταθετών

Τα χρηματικά ποσά, που πιθανολογούνται ως προϊόν φοροδιαφυγής και συνεπώς ως προϊόν εγκληματικής ενέργειας, δεσμεύονται, όπως ορίζει ο νόμος, «προκειμένου να είναι δυνατή η ικανοποίηση των αξιώσεων του Δημοσίου, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η πιθανολογηθείσα φοροδιαφυγή στο εισόδημα και αφετέρου, για να διαφυλαχθούν τα αναγκαία στοιχεία για τον έλεγχο».
Οι πρώτοι 17 μεγαλοκαταθέτες, που έχουν μπει σε καθεστώς ποινικού ελέγχου για τα κακουργήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, προέκυψαν από την αξιοποίηση των 44 (ψηφιακών δίσκων) CD – και όχι 65, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται – με τα ονόματα όλων των καταθετών, ανεξαρτήτως ποσού σε ελληνικές τράπεζες (περιλαμβάνονται και πρωτοκλασάτα ονόματα του δημόσιου βίου), καθώς και τα ονόματα όλων, όσοι έχουν στείλει εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού.

Δημήτρης Μάρδας, Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών: Στο στόχαστρό μας και το λαθρεμπόριο ναυτιλιακών καυσίμων

Και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, από την πλευρά του, εστίασε στην κίνηση μαύρου χρήματος, τονίζοντας, πως η τεχνογνωσία για την καταπολέμηση των “μαύρων” ροών υπάρχει ήδη στην χώρα μας. Οπως είπε ο κ. Μάρδας, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εμπορικές τράπεζες έχουν στην διάθεση τους όλες τις κινήσεις των λογαριασμών, που δείχνουν, πως εισάγονται και εξάγονται κεφάλαια από και προς το εξωτερικό.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης, πως δίνει μεγάλο βάρος στην καταπολέμηση του λαθρεμπόριου ναυτιλιακών καυσίμων, το οποίο εκτιμά, ότι αποτελεί το 80℅ του γενικότερου προβλήματος. Στόχος του είναι, μέσα σε έξι μήνες να έχουν μπει σε όλα τα μικρά δεξαμενόπλοια GPS, όπως είπε ο ίδιος σε δηλώσεις του, αναλύοντας τις προτεραιότητες για την χρηματοδότηση των κυβερνητικών μέτρων.
Η περικοπή της σπατάλης σε προμήθειες του Δημοσίου και η αναδιοργάνωση του ΣΔΟΕ με την καταπολέμηση του παρεμπορίου είναι οι άλλες κινήσεις, στις οποίες θα κινηθεί το Υπουργείο Οικονομικών, για να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» εισροών στον προϋπολογισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ