Με μεγάλη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από όλο τον κόσμο θα διεξαχθεί φέτος ο διεθνής αγώνας δρόμου υπεραποστάσεων «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2014» στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, απόστασης 246 χιλιομέτρων. oliveira-250x160
Στο «32ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» θα πάρουν μέρος 380 αθλητές και αθλήτριες. Μεταξύ αυτών και μεγάλα ονόματα που έχουν διακριθεί στο παρελθόν στη διοργάνωση. Ανάμεσα τους είναι 57 Ιάπωνες, 52 Έλληνες και 45 Γερμανοί.
Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον αγώνα έφερε, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, 560 αιτήσεις συμμετοχής, από παλιούς αλλά και νέους δρομείς, από 42 χώρες. Από τις 16 Ιανουαρίου υπάρχει λίστα αναμονής με 200 ακόμη αθλητές. Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ έγιναν δεκτές οι πρώτες 380 αιτήσεις συμμετοχής.
Για πρώτη φορά συμμετέχουν δύο αστέρια με παγκόσμια προβολή. Ο Ελληνοαμερικανός Dean Karnazes που έκανε 50 μαραθώνιους σε 50 Πολιτείες των Η.Π.Α. σε 50 εβδομάδες και ο Αμερικανός Jan Olsen, παγκόσμιος πρωταθλητής των 24 ωρών της IAU το 2013.
Από τους πρωταθλητές των προηγούμενων διοργανώσεων συμμετέχουν, ο Ιταλός Ιβάν Γκουντίν (νικητής το 2010 και το 2011), ο Γερμανός Στέφαν Στου ( 1ος το 2012), ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα (περσινός νικητής), ο Βραζιλιάνος Βαλμίρ Νούνες (1ος το 2001) και από πλευράς γυναικών η Σύλβια Λούμπικς από την Ουγγαρία (πρώτη το 2011 και το 2013) και η Σούμι Ιναγκάκι (Ιαπωνία, 1η το 2006).
Αλυτάρχης του φετινού ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ο Γιώργος Παπαδόπουλος. Συντονιστής είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παναγιώτης Τσιακίρης και αναπληρωτής του ο Γιώργος Καλαντζάκος.
Η ηλεκτρονική καταγραφή, με χρήση chips και ταπήτων στους κεντρικούς σταθμούς, και τον τερματισμό του αγώνα θα υπάρχει και φέτος και θα επεκταθεί, για την αυτόματη μετάδοση των περασμάτων και των τερματισμών των αθλητών, μέσω Internet.
Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα στο τέλος Σεπτεμβρίου. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.
Αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού

Μία ακόμη αναγνώριση της προσφοράς του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ στην προβολή του Ελληνικού αθλητισμού και πολιτισμού σε όλο τον κόσμο έρχεται από την πολιτεία. Συγκεκριμένα, η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη έθεσε τον αγώνα υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Όσοι αγαπούν την Ελλάδα και τον αθλητισμό, μπορούν από το καλοκαίρι να παρακολουθούν την ιστορία του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ και στο Μαραθώνα. Συγκεκριμένα, στο Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου που βρίσκεται στην περιοχή, δημιουργήθηκε χώρος παρουσίας του Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, ο οποίος λειτουργεί από τις 18 Ιουνίου.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ