– Ξεπεράστηκαν τα “αγκάθια”,που απέτρεπαν αρχικά την σύναψή της και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την έγκρισή της από τον βρετανικό λαό, μέσω δημοψηφίσματος,που θα γίνει, μάλλον, στι 23 Ιουνϊου 2016.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μετά από αναβολές και πολύωρες διαβουλεύσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάθισαν στο τραπέζι για να διαπραγματευτούν τους νέους όρους ένταξης της Βρετανίας στην Ενωση και κατέληξαν σε Συμφωνία.
Ο Πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλτν Τουσκ επιβεβαίωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ότι επετεύχθη Συμφωνία. «Ομόφωνη υποστήριξη για μια νέα Συμφωνία για την Μ. Βρετανία εντός Ε.Ε.» έγραψε ο ίδιος στο twitter.
«Η Συμφωνία ”έκλεισε”. Μήνες σκληρής δουλειάς με τον Ντόναλντ Τουσκ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέδωσαν. Είμαι ευτυχισμένος. Δίκαιη για το Ηνωμένο Βασίλειο, δίκαιη για τους υπόλοιπους 27», σημείωσε στο Twitter ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.Big Ben with  city boat in London, UK
Από την πλευρά του ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέηβιντ Κάμερον και αυτός μέσω του κοινωνικού δικτύου ενημέρωσε, πως θα φέρει την Συμφωνία άμεσα στο Υπουργικό του συμβούλιο και σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου.
«Διαπραγματεύτηκα μια Συμφωνία, που δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα ειδικό στάτους στην ΕΕ», τόνισε.

«Εκλεισε η Συμφωνία, τέλος το δράμα»

Για την θετική έκβαση στις Βρυξέλλες, ενημέρωσε μέσω tweet και η Πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάϊτε, γράφοντας: «Εκλεισε η Συμφωνία, τέλος το δράμα».
Σύμφωνα με την βρετανική εημερίδα “The Guardian” «η επιτυχία του Κάμερον κατά την διαπραγμάτευση των όρων της ένταξης της Βρετανίας στην ΕΕ, θα ανοίξει τον δρόμο γι’ αυτόν να ανακοινώσει ένα δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου».
Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε διαρρεύσει το προσχέδιο της Συμφωνίας. Σύμφωνα με αυτό, καμία μελλοντική αλλαγή σε συνθήκες δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εξαίρεση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή αρχή της ολοκλήρωσης.
Μία ώρα πριν την έναρξη του γεύματος, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μπόχουσλαβ Σομπότκα, μέσω του κοινωνικού δικτύου, ανέφερε, πως η Συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας ήταν καθ’ οδόν.
«Μια τελική συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε, ότι ένα προσχέδιο Συμφωνίας με την Βρετανία είναι επιτέλους καθ’ οδόν», “τουίταρε” ο ίδιος.

«Τα κεντρικά σημεία του σχεδίου Συμφωνίας αποτελούν έναν συμβιβασμό, στον οποίο ο καθένας προσέφερε από λίγο»

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ υποστήριξε, ότι το προσχέδιο Συμφωνίας έχει ολοκληρωθεί με στόχο την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
«Υπάρχει ένα προσχέδιο, που θα κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός ολίγων λεπτών», δήλωσε, κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, πριν από την Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.
«Τα κεντρικά σημεία του σχεδίου αποτελούν έναν συμβιβασμό, στον οποίο ο καθένας προσέφερε από λίγο. Ωστόσο, πιστεύω, ότι αποτελούν σίγουρα τις βάσεις για μία Συμφωνία, σε κάθε περίπτωση το ελπίζω» προσέθεσε.
Με μήνυμά της η αντιπροσωπεία της Μάλτας στην ΕΕ στον λογαριασμό της στο Twitter, επικαλούμενη τον κ. Μούσκατ, σημείωσε: «Δεδομένου, ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, το τελευταίο προσχέδιο για το “UKinEU” (η Βρετανία εντός της ΕΕ) αναμένεται να είναι ένας καλός συμβιβασμός».
Πριν την συμφωνία, ο Ντέηβιντ Κάμερον, ακύρωσε την πτήση του για το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Τα επτά “αγκάθια”, που απέτρεπαν στην αρχή την σύναψη της Συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας

«Εχουμε μόνον λίγους μήνες για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σε περίπτωση, που πετύχουμε αυτή την Συμφωνία» δήλωνε ο Βρετανός Πρωθυπουργός νωρίτερα και πρόσθετε: «Εάν επιτευχθεί η Συμφωνία, αμέσως μετά θα υπάρξει ανακοίνωση της ημερομηνίας» (σ.σ. εξαγωγής δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται στις 23 Ιουνίου).
Εφόσον οι πληροφορίες περί επίτευξης συμφωνίας επαληθευτούν και οι προτάσεις του Ντέηβιντ Κάμερον υιοθετήθηκαν από τους Ευρωπαίους εταίρους, τότε ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα «τρέξει» καμπάνια υπέρ της παραμονής της χώρας του στην Ε.Ε και θα θέσει στην κρίση των πολιτών την Συμφωνία με την Ε.Ε.
Η βρετανική εφημερίδα “The Telegraph” σε δημοσίευμά της απαριθμούσε τα επτά “αγκάθια”, που απέτρεπαν αρχικά την Συμφωνία, ανάμεσά τους και το βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που απείλησε να ασκήσει η Ελλάδα, πιέζοντας τους Ευρωπαίους εταίρους της να μην κλείσουν τα σύνορά τους έως τις 6 Μαρτίου, οπότε και θα γίνει η έκτακτη Σύνοδος με την συμμετοχή και της Τουρκίας
Τα “αγκάθια” αυτά είναι:
-Η βρετανική πρόταση για «πάγωμα» των εργασιακών επιδομάτων για τους μετανάστες της Ε.Ε..
-Οι αντιθέσεις για το επίδομα τέκνων.
-Το βρετανικό αίτημα προστασίας για τις χώρες εκτός της Ευρωζώνης.
-Η απόσταση της Βρετανίας από την επιδίωξη για μια διαρκώς στενότερη σχέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε..
-Η Συνθήκη Σένγκεν.
-Η απροθυμία για παραχωρήσεις από χώρες της Ε.Ε..
-Το απειλούμενο βέτο της Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ