-Κατά ορδές διέσχισαν χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας τα σύνορα με την Κολομβία, αναζητώντας να βρουν στην γειτονική τους χώρα τα άκρως αναγκαία τρόφιμα, δηλαδή ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη και μαγειρικό λάδι!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ σε σχετικά ρεπορτάζ τους, σε δραματική κατάσταση ανέχειας και πείνας έχουν περιέλθει οι περισσότεροι κάτοικοι της Βενεζουέλας, που υποφέρουν από την έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αναγκαίων ειδών για την επιβίωσή τους, μετά την οικονομική κατάρρευση της χώρας τους.

«Σε καθημερινή βάση καταγράφονται συγκρούσεις μεταξύ πολιτών, ή πολιτών με στρατιώτες και α στυνομικούς, ενώ σημειώνονται σοβαροί τραυματισμοί, ακόμη και θάνατοι, για λίγο αλεύρι, ζαχαρη, ή ρύζι»!

Η Βενεζουέλα οδηγήθηκε στην οικονομική εξαθλίωση, κυρίως, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που προκάλεσαν οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης του Μαδούρο. Ο στρατός της χώρας φυλάει, πλέον, τις αποθήκες τροφίμων, ενώ τα καταστήματα διαθέτουν ελάχιστες ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων και μόνον στα βασικά είδη. Σε καθημερινή βάση καταγράφονται συγκρούσεις μεταξύ πολιτών, ή πολιτών με στρατιώτες και α στυνομικούς, ενώ σημειώνονται σοβαροί τραυματισμοί, ακόμη και θάνατοι, για λίγο αλεύρι, ζαχαρη, ή ρύζι, ενώ η Κυβέρνηση της χώρας, παρά το ότι αδυνατεί να προσφέρει λύση και να ελέγξει την κατάσταση, εξακολουθεί να αρνείται την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.
Πάντως, μετά από αίτημα της Κυβέρνησης της Βενεζουέλας, η γειτονική Κολομβία αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου τα σύνορά της με την Βενεζουέλα, με σκοπό οι εξαθλιωμένοι κάτοικοι της πτωχευμένης αυτής χώρας να βρουν τα απαραίτητα είδη για την επιβίωσή τους, κυρίως τροφή και φάρμακα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ, οι δύο χώρες συμφώνησαν, για δεύτερη φορά, να ανοίξουν επισήμως τα σύνορά τους, προκειμένου οι πολίτες της Βενεζουέλας να μετακινηθούν εντός της Κολομβίας και να αγοράσουν τα είδη, που έχουν ανάγκη, καθώς στην χώρα τους έχει καταρρεύσει όλο το σύστημα.

«Κατά τους υπολογισμούς του Υπουργείου Εξωτερικών της Κολομβίας, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι διέσχισαν κατά ορδές τα σύνορα από την Βενεζουέλα, μόνον κατά τις πρώτες δύο ώρες του ανοίγματος των συνόρων»!

Έτσι, άνοιξαν τα σύνορα σε πέντε σταθμούς ελέγχων, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως τις 9 το βράδυ (τοπική ώρα).
Στην είδηση, ότι τα σύνορα θα ανοίξουν, δεκάδες χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν την Βενεζουέλα έντρομα και πεινασμένα, καταφεύγοντας κατά ορδές προς την γειτονική χώρα, με σκοπό να επιβιώσουν! Μάλιστα, κατά τους υπολογισμούς του Υπουργείου Εξωτερικών της Κολομβίας, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα από την Βενεζουέλα, μόνον κατά τις πρώτες δύο ώρες!
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ, οι ομολογίες ανθρώπων, που διέσχισαν τα σύνορα, είναι συγκλονιστικές. «Ήρθα στην Κολομβία με την οικογένειά μου, προκειμένου να αγοράσουμε τρόφιμα, καθώς στην Βενεζουέλα δεν βρίσκουμε τίποτα να φάμε», τόνισε ο 17χρονος Βιλμαρί Σαλτσέδο, ο οποίος ταξίδεψε μία απόσταση 500 μιλίων, αναζητώντας τα άκρως αναγκαία τρόφιμα, δηλαδή ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη και μαγειρικό λάδι!
Οι Αρχές της Κολομβίας ενημέρωσαν, πως σε καθημερινή βάση βρίσκονται αντιμέτωπες με εκατοντάδες ανθρώπους, που επιχειρούν να περάσουν εντός της χώρας από την Βενεζουέλα, με παράνομο τρόπο, είτε διασχίζοντας ποτάμια και δύσβατα σημεία των συνόρων, είτε χρηματίζοντας τους συνοριοφύλακες.

VENEZOUELA