Μάταια οι Αμερικανοί ασκούν στους Ευρωπαίους συμμάχους τους μεγάλη πίεση, για να μην συμμετέχουν οικονομικά σε αυτή.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να συμμετέχουν ενεργά στην Ασιατική Τράπεζα “AIIB”, που ιδρύθηκε από την Κίνα, μέσω και δικών τους επενδύσεων, παρά τις «παρακλήσεις» της Ουάσιγκτον να μην το πράξουν, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων “expert.ru”.
Ο λόγος της αντιπαλότητας των ΗΠΑ προς την Ασιατική Τράπεζα επενδύσεων “AIIB” είναι απλός και προφανής. Η τράπεζα “AIIB” δημιουργήθηκε πρωτίστως για την χρηματοδότηση έργων υποδομής στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, μετά από πρόταση της Κίνας και θεωρείται από πολλούς ως ένα αντίβαρο προς το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτή η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης υποβαθμίζει ταυτόχρονα τον παγκόσμιο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Στην ίδια την Ασιατική Τράπεζα “AIIB”, ο «ηγέτης» , είναι η Κίνα, και αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να ικανοποιήσει την Ουάσιγκτον, σε καμία περίπτωση.
Η Ουάσιγκτον πιστεύει, ότι η τράπεζα “AIIB” είναι ένα από τα νέου «τύπου όπλα» του Πεκίνου στην άσκηση της «ήπιας δύναμης», στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, και η οποία, σύμφωνα με το νέο στρατηγικό δόγμα του Πενταγώνου για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί τώρα πρώτη προτεραιότητα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσπαθεί εναγωνίως να αποτρέψει την επέκταση της Ασιατικής Τράπεζας επενδύσεων και σε άλλες χώρες

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν, ότι οι ίδιες οι «κυβερνήσεις» πρέπει να λάβουν αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να οργανωθεί μια νέα χρηματοπιστωτική, οικονομική και πολιτική οργάνωση, με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Αυτό δήλωσε σε επίσκεψη εργασίας στην Σεούλ ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπεύθυνος για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, Ντάνιελ Ράσελ.
“Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δείξει ένα καλό πρόσωπο σε ένα κακό παιχνίδι”, αναφέρει το άρθρο του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου. Ο Λευκός Οίκος είχε ασκήσει στους Ευρωπαίους συμμάχους μεγάλη πίεση, για να τους πείσει να μην συμμετέχουν στην Ασιατική Τράπεζα “AIIB”, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη τελικά εφικτό. Επιπλέον, η πρώτη χώρα, που εξεδήλωσε την πρόθεση της να ενταχθεί στην Τράπεζα αυτή, ήταν η Βρετανία, μια χώρα, που αποτελεί τον κύριο σύμμαχο της Αμερικής, προκαλώντας οικονομικό «θόρυβο», στον απόηχο της πολιτικής των ΗΠΑ. Λίγες ημέρες αργότερα το παράδειγμα του Λονδίνου το ακολούθησαν και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Το επόμενο βήμα, αναμένεται να πράξει και άλλος ένας στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, η Αυστραλία, η οποία, από ημέρα σε ημέρα, θα πρέπει να λάβει την τελική απόφαση για το θέμα αυτό. Η Νέα Ζηλανδία, έχει ήδη εισέλθει ενεργά στην Ασιατική Τράπεζα επενδύσεων.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο προσπαθεί εναγωνίως να αποτρέψει την επέκταση της Ασιατικής Τράπεζας επενδύσεων και σε άλλες χώρες, υπέστη μια ακόμη ήττα σε αυτόν τον τομέα.

Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω ενός κλιμακούμενου, παγκόσμιου οικονομικού και στρατιωτικού ανταγωνισμού, ο οποίος οδηγεί σε αντιπαράθεση και σύγκρουση μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης

Σύμφωνα με την κινεζική Κυβέρνηση, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ειδήσεων “Xinhua”, την ένταξή τους στην Ασιατική Τράπεζα “AIIB”, σκέπτονται πολύ σοβαρά χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ιδιότητα του μέλους λήγει στις 31 Μαρτίου 2015.
Τώρα στον τομέα των επενδύσεων, το τελικό καταστατικό της Ασιατικής Τράπεζας, το οποίο θα εγκριθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα απαρτίζεται από 26 χώρες, κυρίως από την Ασία. Φυσικά, δεν είναι πολύ παράξενη η απουσία της Ιαπωνίας από την τράπεζα “AIIB”, επειδή η Ιαπωνία, πρώτον, είναι ο κύριος ανταγωνιστής της Κίνας στην περιοχή, και δεύτερον, το Τόκιο μαζί με την Ουάσιγκτον έχουν τα δικά τους οικονομικά σχέδια στην περιοχή με άλλη Τράπεζα επενδύσεων.
Σύμφωνα με έγκυρους πολιτικούς αναλυτές, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα εν μέσω ενός κλιμακούμενου, παγκόσμιου οικονομικού και στρατιωτικού ανταγωνισμού, ο οποίος οδηγεί σε αντιπαράθεση και σύγκρουση μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης. Πρόκειται για μια σύγκρουση, που από την μια πλευρά θα βρίσκονται μαζί η Ρωσία και η Κίνα, ενδεχομένως και η Ινδία, που αποτελούν τα νέα αστέρια στο παγκόσμιο «star sustem» και από την άλλη οι ΗΠΑ με τους εταίρους και τους συμμάχους τους, όσους τελικά μείνουν στο πλευρό τους.

AIIB_logo

Η πρόσφατη τηλεφωνική συνδιάλεξη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, που είχε σκοπό να πιέσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ για μια λύση του ελληνικού ζητήματος και την παραμονή της χώρας μας μέσα στην ευρωζώνη, αποκρύβει έναν πολύ μεγάλο, αθέατο αλλά και ανελέητο πόλεμο, του οποίου η Ελλάδα αποτελεί απλώς ένα «επεισόδιο». Τα χρήματα, που μας αρνούνται αλαζονικά και πεισματικά οι «εταίροι» μας, μπορούμε να τα πάρουμε από την κινεζική Τράπεζα επενδύσεων, και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά, τόσο το Βερολίνο, όσο και οι Βρυξέλλες. Το γνωρίζει, όμως, και η Ουάσιγκτον, για αυτό και το τελευταίο χρονικό διάστημα όλοι μιλούν για την ιδιαίτερη σημασία της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδος, που, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις -και εάν αποτιμηθεί με οικονομικά μεγέθη-, αξίζει τουλάχιστον 20 φορέςπερισσότερο από το συνολικό ελληνικό χρέος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ