Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το εξωτερικό χρέος της με την οργάνωση κέντρων απέλασης μεταναστών προσφέροντας στην Ευρώπη μία άλλη επιλογή αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, μία ημέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες..
Ο κ. Ζέμαν, στην διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, στο κανάλι “Prima” της τσεχικής τηλεόρασης, ανέφερε, ότι ένας από τους συμβούλους του σκέφτηκε την παραπάνω ιδέα, την οποία και χαρακτήρισε ως λύση στην λογική “ένας σμπάρος δυο τρυγόνια.”
“Κέντρα κράτησης μπορούν να οργανωθούν στα ελληνικά νησιά, όπου θα φιλοξενούνται μετανάστες, που έχουν απελαθεί από την Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε, μέσω των κέντρων αυτών, να αποπληρώσει, το υπό άλλες συνθήκες δυσβάσταχτο εξωτερικό της χρέος,” είπε ο κ. Ζέμαν.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Ζέμαν διαθέτει περιορισμένη επιρροή στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ τον τελευταίο καιρό εκφράζει όλο και πιο συχνά τις απόψεις του, για το θέμα αυτό. Ο ίδιος έχει τονίσει, ότι η ενσωμάτωση των μουσουλμανικών κοινοτήτων είναι “πρακτικά αδύνατη,” ενώ χαρακτηρίζει τις εισροές των προσφύγων ως μια “οργανωμένη εισβολή”.tsexia