Εξασφαλίζοντας φθηνό αργό πετρέλαιο, ακόμη και στην περίπτωση, που η χώρα μας ακολουθήσει εναλλακτική πορεία στο διεθνές γίγνεσθαι.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση φθηνού αργού πετρελαίου από την πρώτη σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρα στον κόσμο, την Βενεζουέλα, έκανε η ελληνική Κυβέρνηση με την υπογραφή σχετικής Συμφωνίας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στο Καράκας. Η Συμφωνία αυτή ονομάζεται επίσημα “Μνημόνιο κατανόησης για την συνεργασία στον ενεργειακό τομέα” και συνήφθη στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης και σύσφιξης της συνεργασίας των δύο φίλων χωρών.
Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα αποκτά πρόσβαση σε πολύ καλές τιμές σε μια αστείρευτη πηγή υδρογονανθράκων, κάτι που θα την καταστήσει ενεργειακά επαρκή, αλλά και θα της προσδώσει μια σχετική ανεξαρτησία, σε περίπτωση, που τα πράγματα με τους δανειστές μας φτάσουν στο απροχώρητο και θα χρειαστεί η Ελλάδα να ακολουθήσει εναλλακτική πορεία.

Η υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ Βενεζουέλας και Ελλάδας στον Ενεργειακό Τομέα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ενδυνάμωση της συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών και για περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών φιλίας, που συνδέουν τις δύο χώρες

Από ελληνικής πλευράς, το Μνημόνιο υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, και πρώτος εξάδερφος του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Τσίπρας, ενώ από την πλευρά της Βενεζουέλας το υπέγραψε ο Υφυπουργός Υδρογονανθράκων, κ. Angel Gonzalez.
Η υπογραφή του συγκεκριμένου Μνημονίου αποτελεί το επιστέγασμα της πενθήμερης επίσκεψης, που πραγματοποίησε ο κ. Γιώργος Τσίπρας στο Καράκας, από 28 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου, κατά την διάρκεια της οποίας είχε σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βενεζουελάνικης πλευράς, περιλαμβανομένων της Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, κας Delsy Rodriguez και του Υπουργού Πετρελαίων και Ορυχείων κ. Asdrubal Chavez.
Στον χαιρετισμό του κατά την διάρκεια της τελετής, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε, ότι η υπογραφή του Μνημονίου στον Ενεργειακό Τομέα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ενδυνάμωση της συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών και για περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών φιλίας, που συνδέουν τις δύο χώρες.

Η Συμφωνία της χώρας μας με την Βενεζουέλα έγινε με τις ευλογίες της Μόσχας και ο Πρόεδρος Νίκολας Μαντούρο υποστηρίζει φανατικά την εναλλακτική πορεία της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι

Η Βενεζουέλα κατέκτησε την πρώτη θέση παγκοσμίως σε αποθέματα πετρελαίου, αφήνοντας για πρώτη φορά πίσω της την Σαουδική Αραβία.
Αυτό αναφέρεται στην ετήσια στατιστική επιθεώρηση της παγκόσμιας ενέργειας από την πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο τέλος του 2011 τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στην Βενεζουέλα ήταν 296,5 δισεκατομμύρια βαρέλια, ή περίπου το 18% των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Η Συμφωνία της χώρας μας με την Βενεζουέλα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για δύο ακόμα λόγους: Έγινε με τις ευλογίες της Μόσχας και ο Πρόεδρος Νίκολας Μαντούρο υποστηρίζει φανατικά την εναλλακτική πορεία της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι, ως απάντηση στα προβλήματά της, λόγω των τοκογλύφων δανειστών της, συνεπώς, εάν υπάρξει εφαρμογή ενός plan B, η Βενεζουέλα θα συνεχίσει να τροφοδοτεί ενεργειακά την Ελλάδα.

simaia

Επισημαίνεται, ότι η Σαουδική Αραβία κατέχει το 16% όλου του πετρελαίου του πλανήτη. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Καναδάς με 11%. Η Ρωσία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΒΡ, διαθέτει αποθέματα 88,2 δισεκατομμυρίων βαρελιών (5,3% αποθέματα παγκοσμίως), ενώ παραμένει η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως.
Βέβαια, στα ρωσικά κοιτάσματα δεν περιλαμβάνονται αυτά της Αρκτικής, τα οποία στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην Ρωσία, είτε αναγνωριστεί από το Διεθνές Δίκαιο η οροσειρά Λομονόσωφ, είτε όχι, και διαθέτει τις ανάλογες αρκτικές στρατιωτικές δυνάμεις για να «πείσει» ΗΠΑ, Καναδά, Δανία και Νορβηγία, να το αποδεχθούν. Άλλωστε η Ρωσία διαθέτει και ολόκληρο Στόλο στην περιοχή (ο Στόλος της Βόρειας Θάλασσας).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ