Γράφει η συνεργάτιδα της “Ε.Γ.” Ρένα Τσόγκα. Τα προβλήματα και οι προοπτικές της. Παρουσίαση από τον ελληνικό Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου.
Παρά τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα, που βιώνει η πατρίδα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, η προσοχή και το ενδιαφέρον πολλών συμπατριωτών μας στο Μόναχο και σε ολόκληρη την Γερμανία παραμένει στραμμένη στο καυτό ζήτημα της μελλοντικής προοπτικής των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, που απασχολεί όλους τους Έλληνες γονείς, που τα παιδιά τους φοιτούν στα σχολεία αυτά.
Ο αντιπρόεδρος του ελληνικού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου κ. Οδυσσέας Παΐσσιος και το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου κ. Κώστας Ταχτσίδης παρουσίασαν την κατάσταση των ελληνικών σχολείων του Μονάχου, όπως έχει σήμερα, εκφράζοντας, παράλληλα, τις έντονες ανησυχίες τους για το μέλλον τους.
Η ελληνόγλωσση Παιδεία στο Μόναχο και η κατάσταση σήμερα
Όπως υπογράμμισαν τα στελέχη του ελληνικού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αυτή την στιγμή υπάρχουν στο Μόναχο 7 ελληνικά σχολεία και συγκεκριμένα 4 Δημοτικά Σχολεία με 650 μαθητές, 2 Γυμνάσια με 560 μαθητές και το Λύκειο με 280 μαθητές. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, είναι περίπου 1.500.
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας στα ελληνικά σχολεία της βαυαρικής πρωτεύουσας, παρατηρείται το φαινόμενο, πολλοί Έλληνες γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στα γερμανικά σχολεία της γειτονιάς τους, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των μαθητών στα ελληνικά σχολεία. Οι εκπρόσωποι του ελληνικού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων επεσήμαναν, ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που υπάρχουν στον τομέα της ελληνικής εκπαίδευσης στο Μόναχο, απαιτούνται:
• Αναβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Μόναχο
• Αναγνώριση των τίτλων σπουδών των ελληνικών σχολείων
• Πρόσληψη διδακτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης
• Αλλαγή του νόμου για την τοπική πρόσληψη διδακτικού προσωπικού
• Επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των σχολείων (1ο Γυμνάσιο)
Οι βαθμίδες εκπαίδευσης και οι προοπτικές αναγνώρισης των τίτλων σπουδών των ελληνικών σχολείων
Στο Μόναχο υπάρχουν δύο βαθμίδες ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης. Η Πρωτοβάθμια, με τα 4 Δημοτικά και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με τα 2 Γυμνάσια και το Λύκειο.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις των Εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κατά τον γερμανικό νόμο, που ισχύει στο Μόναχο, το απολυτήριο του ελληνικού Γυμνασίου ή και του ελληνικού Λυκείου αναγνωρίζεται ως το κατώτερο γερμανικό απολυτήριο, δηλαδή το Hauptschulabschluss.
Οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέρος στις απολυτήριες εξετάσεις των γερμανικών βαυαρικών σχολείων, ως εξωτερικοί μαθητές.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές που φοιτούν στην 9η τάξη των ελληνικών Γυμνασίων, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε ειδικές εξετάσεις και να αποκτήσουν, ύστερα από την επιτυχία τους σε αυτές το Ειδικό Απολυτήριο του Mittelschule Quali (Qualifizierender Hauptschulabschluss)
Επίσης οι μαθητές που παρακολουθούν τα τμήματα της 10ης τάξης (Μ-10) των ελληνικών Γυμνασίων έχουν την δυνατότητα, ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις να αποκτήσουν, το απολυτήριο του Μέσου Σχολείου Mittlerer Schulabschluss (MSA).
Η στάση του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και ο ρόλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
Όπως σημείωσαν οι κ.κ. Παΐσσιος και Ταχτσίδης, για την επίλυση των προβλημάτων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Μόναχο και γενικότερα στη Γερμανία, δεν ωφελεί μόνον η καλή διάθεση του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και των αρμοδίων φορέων, αλλά κατάλληλες αποφάσεις στον σωστό χρόνο, για το καλό των Ελλήνων μαθητών.
Κατά καιρούς οι συμπατριώτες μας έχουν ακούσει πολλές υποσχέσεις από τους αρμόδιους παράγοντες για την οριστική επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν τα Ε.Ι.Σ του Μονάχου. Όμως, παρά την καλή διάθεση των αρμοδίων, οι υποσχέσεις υλοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο.
Η πάγια θέση του ελληνικού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, είναι η προάσπιση των συμφερόντων των μαθητών και των ελληνικών σχολείων.
Ο ρόλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων συνίσταται κυρίως στην ενημέρωση των Γονέων και Κηδεμόνων για τα προβλήματα των ελληνικών σχολείων και των μαθητών τους,
στην συνεργασία του με το ελληνικό σύστημα Παιδείας για την επίλυση των προβλημάτων αυτών, στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των αρμόδιων γερμανικών και ελληνικών φορέων, στην συνεργασία μαθητών, γονέων και του ιδίου του συλλόγου με τους εκπαιδευτικούς για την καλή λειτουργία των σχολείων, στην διοργάνωση εκδηλώσεων, οι οποίες είναι ανεξάρτητες από οποιεσδήποτε κρατικές, πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις και στην άμεση στενή συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές.
Ελπίδα και ευχή, η νέα κυβέρνηση να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό
Όλη η Ελλάδα σήμερα παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τον νέο Έλληνα Υπουργό Παιδείας και τις μεταρρυθμίσεις, που θέλει να επιφέρει. Η αγωνία και η ανησυχία του ελληνικού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μοναχου για το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Μόναχο και γενικότερα στη Γερμανία, είναι διαχρονική. Οι Έλληνες γονείς αλλά και όλοι οι συμπατριώτες μας στο Μόναχο ελπίζουν και εύχονται, πως η νέα κυβέρνηση θα λάβει στα σοβαρά αυτές τις ανησυχίες και θα δράσει για την καλύτερη και άμεση επίλυση των προβλημάτων της ελληνόγλωσσης παιδείας του εξωτερικού και ιδιαίτερα της ελληνικής παροικίας στο Μόναχο, η οποία είναι μία από τις πιο δυναμικές παροικίες στην Ευρώπη.
Η Παιδεία μας είναι ο “ομφάλιος λώρος”, που συνδέει τον Ελληνισμό του εξωτερικού με την μητέρα Ελλάδα και είναι χρέος της Ελλάδας να τον προστατεύει!