Αγαπητοί φίλοι!

Σε μία καθ΄ όλαν φιλική, οικογενειακή ατμόσφαιρα συγκίνησης και θέρμης πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) την Τετάρτη 4 Μαΐου 2016, στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας με την ευκαιρία συμπλήρωσης των 71 χρόνων από τη Νίκη κατά του φασισμού, εορταστική εκδήλωση, αφιερωμένη στους Έλληνες βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα τελευταία χρόνια διοργανώνουμε τακτικά εορτές και εκδηλώσεις στους φιλόξενους χώρους του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας, αφιερωμένες σε Εθνικές Επετείους και ημέρες μνήμης, κατά τις οποίες πάντα τονίζουμε ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη εθνών και κοινωνιών, για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και την κληροδότηση της παράδοσης στις επόμενες γενεές. Σήμερα τιμούμε την Επέτειο των 71 χρονων της Νίκης κατά του φασισμού, του απολυταρχισμού, της μισαλλοδοξίας, του σκοταδισμού. Πρόκειται για κοινή νίκη των λαών για ελευθερία, ανεξαρτησία, αυτάρκεια, αυτοπροσδιορισμό. Πρόκειται για τη νίκη του αθρωπισμού και της αρετής. Οι δύο ομόδοξοι λαοί, Έλληνες και Ρώσοι, τους οποίους συνδέουν κοινές σελίδες ιστορίας, κοινή ιστορική, πνευματική, πολιτιστική εγγύτητα, κοινή κοσμοθεωρία, αντιμετώπιση του κόσμου, νοοτροπία, που βασίζεται στις αρχές του ανθρωπισμού, της αρετής, της προόδου, πάντα πορεύονταν μαζί. Έτσι και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκαν, ως σύμμαχοι, στην ίδια πλευρά των οδοφραγμάτων, πολέμησαν από κοινού τον κοινό εχθρό, το φασισμό, τον απολυταρχισμό. Σήμερα, όταν είμαστε θιασιώτες πρωτοφανών φαινομένων βίας, μίσους, συγκρούσεων, εξωτερικών παρεμβάσεων στο δικαίωμα των λαών για ελευθερία, αυτοπροσδιορισμό, ανεξαρτησία, κυριαρχία και αυτάρκεια, τα μηνύματα της Επετείου της Νίκης καθίστανται όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα.mosxa1

Ακολούθησε σύντομη αναφορά από τη διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση στα ιστορικά γεγονότα της εποχής. «Η Ελλάδα στον Πόλεμο. Η συμβολή του Αλβανικού Έπους στην αναχαίτιση και αποδυνάμωση του εχθρού, στην καθυστέρηση της επίθεσης στο Σοβιετική Ένωση». Έγινε, επίσης, εκτεταμένη αναφορά στους Έλληνες βετεράνους – ήρωες της Σοβιετικής Ένωσης (σχετική παρουσίαση επισυνάπτεται), στη μνήμη των οποίων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με προβολή ντοκιμαντέρ του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού γιαα τον ομογενή ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, στρατηγό Ανδρέα Βουράκη «O στρατηγός και η θάλασσά του», διάρκειας 40’. σε σκηνοθεσία της ομογενούς δημοσιογράφου, επί σειράς ετών παρουσιάστριας στη ρωσική τηλεόραση, Λιουμπόβ Γκεμεντζίεβα.

Με τη λήξη του ντοκιμαντέρ ακολούθησε συζήτηση, στο πλαίσιο της οποίας ήταν αδύνατο να μην επισημανιεί η καλοσύνη, η ανωτερότητα ψυχής, η εσωτερική αρχοντιά και ομορφιά, που ανάβλυζε ο αείμνηστος στρατηγός Ανδρέας Βουράκης. Αθάνατος…

Η βραδυά εμπλουτίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Χορωδία του Κ.Ε.Π. (επικεφαλής η εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικός από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Ινέσσα Εφραιμίδου), που γοήτευσε τους παρευρισκομένους ερμηνεύοντας σοβιετικές επιτυχίες της εποχής του Πολέμου («Γερανοί», «Κατιούσα») σε ελληνική και ρωσική, καθώς και λυρικές δημιουργίες της ελληνικής τραγουδοποιίας, ενώ στο τέλος εδόθηκε ένα αναμνηστικό δώρο στον παρευρισκόμενο βετεράνο Χαράλαμπο Αρτζάνοβ.mosxa2

Δια τους παρόντος εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους συντελεστές της βραδυάς, καθώς και στη σκηνοθέτη Λιουμπόβ Γκεμεντζίεβα για το έργο της, αλλά και στο κοινό, που τίμησαν με την παρουσία τους.

«Πορεία – Tάγμα των Αθανάτων»

Με πρωτοβουλία του Κ.Ε.Π. οι Έλληνες και Φιλέλληνες της Μόσχας συμμετείχαν στην «Πορεία – Tάγμα των Αθανάτων», που για δεύτερη φορά πραγματοποιείται με εξαιρετική επιτυχία, συμμετοχή σύσσωμου του κόσμου, συναισθηματική φόρτιση. Αιωρούμενες δίπλα-δίπλα η ελληνική και η ρωσική σημαία επιβεβαίωσαν για άλλη μία φορά ότι οι δύο λαοί είμαστε μαζί στην ευγενική υπόθεση της αποκατάσταση της ιστορικής μνημης, της αλήθειας, της Νίκης των αξιών της δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού, της αρετής!

Με εκτίμηση

Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κ.Ε.Π.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ