Και να δοθούν περισσότερες οικονομικές διευκολύνσεις σε ορισμένες χώρες-μέλη, πρότεινε η Κομισιόν, την στιγμή, που Γερμανία και Ολλανδία εμμέουν στην “σκληρή” γραμμή τους!!
– Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, πρότεινε να “πέσουν” 50 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον στην ευρωζώνη το 2017, ήτοι το 0,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης για να μην υποχωρήσει η δειλή ανάπτυξη, που ξεκίνησε τα τελευταία τρίμηνα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η Κομισιόν είχε προτείνει στα μέσα Νοεμβρίου, για πρώτη φορά, να τερματιστεί η λιτότητα στην ευρωζώνη και να δοθούν περισσότερες οικονομικές διευκολύνσεις σε ορισμένες χώρες-μέλη, που κινδυνεύουν να βρεθούν σε δύσκολη θέση!
Η είδηση αυτή, που δεν προβλήθηκε με πηχιαίους τίτλους στον ευρωπαϊκό Τύπο, θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς σηματοδοτεί μια μικρή επανάσταση της Κομισιόν απέναντι των Γερμανών και των Ολλανδών, που έχουν πλεονάσματα και ανάπτυξη. Αυτό προιωνίζει, πως οι συζητήσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου των 19 Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, θα είναι σίγουρα έντονες.
Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, πρότεινε να πέσουν 50 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον στην ευρωζώνη το 2017, ήτοι το 0,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Και αυτό για να μην υποχωρήσει η δειλή, έστω, ανάπτυξη, που ξεκίνησε τα τελευταία τρίμηνα, (+1,5% αναμένεται για το 2017 στην ευρωζώνη), χωρίς, ωστόσο, να μπουν στον πειρασμό για και μεγαλύτερα ελλείμματα πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ισπανία.

Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε: “Η Κομισιόν πρέπει να είναι ο φύλακας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο φύλακας του πλαφόν του 3% ελλείμματος του ΑΕΠ στην ευρωζώνη”!

Αυτή η πολιτική του τέλους της λιτότητας ήταν ένα αίτημα και του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ και δεν είναι τυχαίο, ότι ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Κομισιόν, μιλώντας στο πρακτορείο “Reuters”, την 1η Δεκεμβρίου. «Πραγματικά υπερασπίζομαι αυτή την κίνηση. Οι χώρες, που έχουν πλεόνασμα, πρέπει να κάνουν πιο δυναμικές κινήσεις, από αυτές, που κάνουν σήμερα. Το γνωρίζουν, βέβαια, παρ’ ότι δεν τους αρέσει να τους το θυμίζουν».
Η αντίδραση των Γερμανών και Ολλανδών, οι οποίοι δεν είναι έτοιμοι «να πληρώνουν για τους άλλους», ήταν έντονη. «Ο ρόλος της Κομισιόν είναι να μετράει, αν οι προϋπολογισμού και τα σχέδια προϋπολογισμών κάθε χώρας αντιστοιχούν στους κανόνες και στις ευρωπαϊκές συμφωνίες», ήταν η απάντηση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο οποίος επανέφερε τον ρόλο της Κομισιόν στην θέση, που, κατά τους Γερμανούς της “αρμόζει”, δηλαδή να είναι ο φύλακας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο φύλακας του πλαφόν του 3% ελλείμματος του ΑΕΠ στην ευρωζώνη.

european_parliament

 

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: “Το Σύμφωνο Σταθερότητας θα εφαρμοστεί με κάποια ευελιξία”!

Αυτή η πρόταση της Κομισιόν δεν ξεπερνάει τον ρόλο του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Ηδη ο Γιούνκερ έχει δηλώσει, ότι θα εφαρμόσει το Σύμφωνο Σταθερότητας με κάποια ευελιξία, με κίνδυνο να τον κατηγορούν, παρ’ ότι είναι συντηρητικός, ως υπερβολικά «σοσιαλιστή». Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ κατόρθωσε να μην εφαρμοστούν πέναλτι ή τιμωρίες επί των προϋπολισμών της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία του Γιούνκερ υπάρχει και μια στρατηγική. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, μαζί με τους Προέδρους του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, με το Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ετοιμάζει μια νέα Έκθεση, στις αρχές του 2017, για το μέλλον της οικονομικής Ενωσης. Το Βερολίνο δεν είναι αντίθετο στην ιδέα να αλλάξουν οι συμφωνίες και να οριστεί ένας Υπουργός της Ευρωζώνης και η Κομισιόν δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία. Το ερώτημα είναι, όμως, ποιός θα είναι αυτός ο Υπουργός της Ευρωζώνης: ο Επίτροπος Οικονομίας ή ο Πρόεδρος του Eurogroup;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ