Ζήτησε και πήρε η Τράπεζα της Ελλάδος!

-Η αύξηση αυτή κρίθηκε αναγκαία, επειδή στο πρώτο τρίμηνο του 2017 έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες συνολικά 4 δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεων!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Καθώς καταγράφεται «διαρροή» καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί, σχετικά με την αξιολόγηση, νέα αύξηση κατά 400 εκατομμύρια. ευρώ του ELA για τις τράπεζες, ζήτησε και πήρε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, σε διάστημα τριών μηνών «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες συνολικά 4 δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεων, με αποτέλεσμα η ΤτΕ να ζητήσει νέα αύξηση του ανώτατου ορίου της παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (ELA) και έτσι η παροχή έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας έφθασε συνολικά τα 46,6 δισεκατομμύρια ευρώ έως και την Τετάρτη 5 Απριλίου.

Σημειώνεται, πως είναι η δεύτερη αύξηση του ELA το τελευταίο διάστημα, καθώς, μόλις την Δευτέρα 13 Μαρτίου, η ΤτΕ είχε ζητήσει αύξηση του ορίου κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή, πρόκειται για την δεύτερη αύξηση μέσα σε 10 ημέρες.

 

“Moody’s”: Η αύξηση του ELA θα αυξήσει τα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών και θα μειώσει την κερδοφορία, ενώ θα είναι καταστροφική, σε ό,τι αφορά στην βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών!

 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να πιστοποιήσει τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες από την αβεβαιότητα, που προκαλείται, καθώς δεν κλείνει η αξιολόγηση και ως συνέπεια αυτού έχουμε την μείωση των καταθέσεων.

Όπως αναφέρεται εξάλλου σε σχετική ανακοίνωση, «η αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 0,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αντανακλά εξελίξεις στην ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα». 

Υπενθυμίζεται, ότι ο οίκος αξιολόγησης “Moody’s”, σε ανάλυσή της είχε σημειώσει, ότι ενδεχόμενη αύξηση του ELA, για να αντισταθμιστεί η εκροή καταθέσεων, θα αυξήσει τα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών και θα μειώσει την κερδοφορία, ενώ θα είναι καταστροφική, σε ό,τι αφορά στην βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών και την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ