– Η Γερμανία με άμεσο ή έμμεσο τρόπο κέρδισε περί τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ από την ελληνική οικονομική κρίση.
-Θα πρέπει να δώσει στην Ελλάδα αποδεικτικά στοιχεία και να πάψει να κρύβει μεγαλοαπατεώνες, που είναι υπαίτιοι μεγάλων σκανδάλων διαφθοράς.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ, ζήτησε από την γερμανική Δικαιοσύνη να δώσει στην Ελλάδα τα πρωτόκολλα των καταθέσεων, ώστε να βρεθούν οι αποδείξεις, για το ποιός δωροδοκήθηκε στην Ελλάδα. Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη, ότι θα πρέπει να γίνει μια νέα συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας, σαν την Συνθήκη του Λονδίνου το 1953, ενώ τόνισε, πως η Γερμανία κέρδισε μέχρι τώρα περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ από την ελληνική κρίση.kotzias

«Είμαστε κατά της διαφθοράς, είμαστε κατά του πλούτου, που προέκυψε με μεθόδους διαφθοράς, αλλά η Γερμανία θα πρέπει να πάψει να κρύβει τέτοιους μεγαλοαπατεώνες»

«Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς. Υπαίτιοι αυτών των σκανδάλων, Έλληνες, ζουν σήμερα στην Γερμανία. Η γερμανική Δικαιοσύνη θα πρέπει επιτέλους να μας δώσει τα πρωτόκολλα των καταθέσεων, ώστε να έχουμε αποδείξεις για το ποιος δωροδοκήθηκε στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς και επεσήμανε:.
«Είμαστε κατά της διαφθοράς, είμαστε κατά του πλούτου, που προέκυψε με μεθόδους διαφθοράς, αλλά η Γερμανία θα πρέπει να πάψει να κρύβει τέτοιους μεγαλοαπατεώνες»
«Δεν μπορεί να επιχειρηματολογεί κανείς με ψευτοηθικιστικές παραινέσεις και την ίδια στιγμή αυτά τα άτομα, που προκάλεσαν τα σκάνδαλα, όπως ο κ. Χριστοφοράκος της Siemens, να βρίσκονται στην Γερμανία. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Η γερμανική Δικαιοσύνη πρέπει να μας κοινοποιήσει τις καταθέσεις τους. Είμαστε κατά της διαφθοράς, είμαστε κατά του πλούτου, που προέκυψε με μεθόδους διαφθοράς, αλλά η Γερμανία θα πρέπει να πάψει να κρύβει τέτοιους μεγαλοαπατεώνες».
Αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας ο κ. Κοτζιάς ζήτησε να υπάρξει μια νέα «συμφωνία Λονδίνου», δηλαδή την ίδια αντιμετώπιση με αυτή, που είχε η Γερμανία, όταν τον Αύγουστο του 1953 όλοι οι πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, υπέγραψαν την Συνθήκη του Λονδίνου. Στους πιστωτές περιλαμβάνονταν εκτός από την Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Γιουγκοσλαβία και η Νότιος Αφρική. Η Ρωσία και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. Η Συνθήκη αυτή προέβλεπε «κούρεμα» όλων των προπολεμικών και μεταπολεμικών εξωτερικών χρεών της Γερμανίας ύψους 32 δισεκατομμυρίων μάρκων,
(χωρίς να υπολογίζονται οι πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις),κατά 60% και αποπληρωμή τους με μάρκα σε 30 χρόνια.
Ένας σημαντικός όρος της συμφωνίας ήταν επίσης, ότι η αποπληρωμή θα γινόταν, εφόσον η Δυτική Γερμανία είχε εμπορικό πλεόνασμα και η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα ξεπερνούσε το 3% των εσόδων της από το εξαγωγικό εμπόριο.

«Η Γερμανία είναι μια χώρα κατά βάθος φιλελληνική, γιατί αυτοκαθορίστηκε μέσω της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και των πολιτικών πεποιθήσεων»

Σχολιάζοντας ευρύτερα, το πώς βλέπουν τα γερμανικά ΜΜΕ την Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Υπάρχουν πάρα πολλά στερεότυπα. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Είμαι ένας φίλος της Γερμανίας. Αγαπώ τη Γερμανία – αυτό το είπα και στο Βερολίνο. Η γυναίκα μου είναι Γερμανίδα, άρα έχω οικογενειακές σχέσεις με την Γερμανία. Καταλαβαίνω την Γερμανία και θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό, που γνωρίζει την Γερμανία.
Εκτός αυτού, πιστεύω, πως η Γερμανία είναι μια χώρα κατά βάθος φιλελληνική, γιατί αυτοκαθορίστηκε μέσω της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και των πολιτικών πεποιθήσεων.
Η Ελλάδα και η Γερμανία είχαν ανέκαθεν φιλικές σχέσεις και προσπαθώ με όλες μου τις πράξεις να στηρίξω αυτές τις σχέσεις. Όσον αφορά, όμως, την πληροφόρηση, που παρέχουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης στο θέμα της ελληνικής κρίσης, θα έλεγα, πως υπάρχουν πάρα πολλά αρνητικά στερεότυπα. Πρόσφατα, μετά την τελευταία συμφωνία, είχαμε πηχυαίους πρωτοσέλιδους τίτλους σε γερμανικές εφημερίδες, που έλεγαν “Ούτε σεντ για την Ελλάδα», πράγμα που είναι, βέβαια, ψέμα, γιατί στην τελευταία συμφωνία το θέμα μας δεν ήταν τα χρήματα».

«Η Γερμανία με άμεσο ή έμμεσο τρόπο κέρδισε περί τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ από την ελληνική οικονομική κρίση»

Όπως είπε, «ένα άλλο ζήτημα, που επανέρχεται συχνά στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, είναι το θέμα των χρημάτων, που έχει χάσει η Γερμανία εξαιτίας της ελληνικής κρίσης. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει: Η Γερμανία με άμεσο ή έμμεσο τρόπο κέρδισε περί τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ από την ελληνική οικονομική κρίση. Πρέπει να μιλούμε με αριθμούς και όχι η μία πλευρά να θέλει να δασκαλέψει την άλλη με ψευτοηθικιστικές τοποθετήσεις».
«Ένα από τα στερεότυπα είναι, επίσης, πως μια ολόκληρη χώρα, ένας ολόκληρος λαός, έχει κάποιες αρνητικές ιδιότητες, στερεότυπα, που δεν ανταποκρίνονται, βέβαια, καθόλου στην πραγματικότητα. Στερεότυπα, πως όλοι οι Έλληνες είναι κλέφτες, τεμπέληδες και ψεύτες, αν και όλες οι ευρωπαϊκές στατιστικές λένε, πως οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες την εβδομάδα από όλους τους άλλους Ευρωπαίους».
Αναφερόμενος, επίσης, στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε:
«Αυτή την στιγμή έχουμε στην Ελλάδα 60% νεανική ανεργία, Πρέπει να συζητήσουμε, να δούμε τι θα γίνει με αυτή την νέα γενιά, ποιά στάση θα κρατήσει αυτή η νέα γενιά απέναντι στην Ε.Ε., εάν δεν θα έχει δουλειά και ακούει συνέχεια για κυρώσεις. Εντάξει, καταλαβαίνω, ότι υπάρχουν στερεότυπα, πως η Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθεί, πως όλοι οι Έλληνες είναι κακοί… Μπορώ να τα δεχθώ όλα αυτά, αλλά θα πρέπει να δούμε, τι θα γίνει μετά. Αυτό που λέω διαρκώς, είναι, πως θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει μελλοντικά. Πρέπει να έχουμε μια θετική κατάσταση»