Οι δύο πλευρές απέχουν στις απόψεις τους για την αντιμετώπιση του ζητήματος, όμως, το γεγονός, ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται για την επίτευξη μιας κοινής λύσης, αποδεικνύεται από τις εντατικές συνομιλίες, που διεξάγονται εδώ και έναν χρόνο.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Η Ελβετία και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον περιορισμό της εισροής Ευρωπαίων μεταναστών στην χώρα, αμέσως μετά την έκβαση του δημοψηφίσματος, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ», δήλωσε ο Ελβετός Υπουργός των Εξωτερικών, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ (Didier Burkhalter).
Η δήλωση του Ελβετού Υπουργού Εξωτερικών στην εφημερίδα “Neue Zürcher Zeitung am Sonntag” ακολουθεί την δημοσιοποίηση από την ελβετική Κυβέρνηση, την προηγούμενη Παρασκευή, ενός σχεδίου νομοθετικού πλαισίου μέτρων, τα οποία περιορίζουν μονομερώς την είσοδο Ευρωπαίων μεταναστών στην Ελβετία. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σήμα κινδύνου για τις Βρυξέλλες, στην περίπτωση αποτυχίας των διμερών διαπραγματεύσεων με την Ελβετία.elvetia_ellada_414904215
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις έχουν αναβληθεί, μέχρι την διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, το οποίο έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου. Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, εμφανίζονται απρόθυμες να επιδείξουν οποιαδήποτε ευελιξία στις συνομιλίες με την Ελβετία, υπό το φόβο ενίσχυσης της αντιευρωπαϊκής τάσης στην Βρετανία.

Οι δύο πλευρές απέχουν στις απόψεις τους για την αντιμετώπιση του ζητήματος, όμως, το γεγονός, ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται για την επίτευξη μιας κοινής λύσης, αποδεικνύεται από τις εντατικές συνομιλίες, που διεξάγονται εδώ και έναν χρόνο

Οι δύο πλευρές απέχουν στις απόψεις τους για την αντιμετώπιση του ζητήματος, παρατηρεί η Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με τον Ελβετό Υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει, ότι τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν γρηγορότερα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.
“Το γεγονός, ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται για την επίτευξη μιας κοινής λύσης, αποδεικνύεται από τις εντατικές συνομιλίες, που διεξάγουμε εδώ και έναν χρόνο. Κατά την άποψή μου, δεν θα είναι αναγκαίο να διαπραγματευτούμε επί μακρόν, καθώς είμαστε κοντά σε λύση με την ΕΕ,” δήλωσε ο κ. Μπουρκχάλτερ.
Η Ελβετία έχει καλύψει τα 2/3 της τριετούς προθεσμίας για την υποχρεωτική εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του2014 υπέρ των περιορισμών στην αποδοχή Ευρωπαίων μεταναστών, οι οποίοι παραβιάζουν διμερή συμφωνία, που εγγυάται την ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Η αποχώρηση της Ελβετίας από το πλαίσιο εφαρμογής των διμερών οικονομικών συμφωνιών της με την ΕΕ θα έχει κόστος 634 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ελβετική οικονομία, ήτοι το 7% του σημερινού ελβετικού ΑΕΠ

Η ελβετική Κυβέρνηση προσδίδει χαρακτήρα εναλλακτικού πλάνου δράσης στο προσχέδιο της μεταναστευτικής νομοθεσίας, που παρουσίασε την Παρασκευή, τονίζοντας, ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας αμοιβαίας αποδοχής με την ΕΕ, αποτελεί την προτιμητέα επιλογή της.
Η καθυστέρηση στην επίλυση του ζητήματος, αποσταθεροποιεί την εφαρμογή σειράς συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας, που ρυθμίζουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις τους.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι μια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το 2015, αποκάλυψε, ότι η αποχώρηση της Ελβετίας από το πλαίσιο εφαρμογής των διμερών οικονομικών συμφωνιών της με την ΕΕ θα έχει κόστος 634 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ελβετική οικονομία μέχρι το έτος 2035, ποσό ,που αντιστοιχεί στο 7% του ελβετικού ΑΕΠ.