Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο “Μόρια, ανάμεσα στο χτες και το σήμερα“, της συγγραφέως Όλγας Παπαδημητρίου, από τις εκδόσεις Αγγελάκη. Η συγγραφή του βιβλίου για τη Μόρια άρχισε μετά από την προκήρυξη του λογοτεχνικού διαγωνισμού με τον τίτλο «Μόρια 2.500 χρόνια ιστορίας» και εμπνευστής της ιδέας ήταν το πολιτιστικό σωματείο Culture4all – Πολιτισμός για Όλους. Το 2021, μάλιστα, το έργο βραβεύτηκε με το Α’ Βραβείο Δοκιμίου από το Πολιτιστικό Σωματείο, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Το βιβλίο εκδόθηκε τον Ιούνιο 2022, εμπλουτισμένο με αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο κατοίκων του χωριού. Στόχος της ενασχόλησης με το θέμα είναι η ανάδειξη της εικόνας και της ταυτότητας της Μόριας Λέσβου. Με ένα νοητό ταξίδι στην ιστορία, τον πολιτισμό, τα γράμματα, τις παραδόσεις, προσεγγίζεται η συλλογική ζωή της τοπικής κοινωνίας, οι εκδηλώσεις της, ο καθημερινός άνθρωπος και ο μόχθος του, οι μορφές που άφησαν στίγμα.

Η ανάγκη γι’ αυτήν την παρουσίαση δημιουργήθηκε από τη σύνδεση της Μόριας με το μεταναστευτικό και την ταύτιση του ιστορικού ονόματός της με το όνομα το «ΚΥΤ της Μόριας» και με άλλα συναφή. Η Μόρια μετά από την τραυματική συνθήκη στην κορύφωση του μεταναστευτικού μας συστήνεται ξανά.

Η Όλγα Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό εφαρμοσμένες τέχνες. Εργάστηκε ως συντάκτρια στον περιοδικό Τύπο, κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά, ενώ είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου. Το 2003 εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Πατάκη η ποιητική της συλλογή «Των αισθήσεων οι μνήμες».
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 21 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου 110 στην Αθήνα.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Νεκτάριος Βακάλης, από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), αντιπρόεδρος του πολιτιστικού σωματείου «Culture4all – Πολιτισμός για όλους».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Ειρήνη Βεκρή, συγγραφέας
Ελένη Γιαννετάκη, έκτακτη αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, μέλος του  πολιτιστικού σωματείου «Culture4all – Πολιτισμός για όλους» 
Δημήτρης Καραμβάλης, δοκιμιογράφος

Θα παίξουν οι μουσικοί:

Σταυρούλα Μάλφα, σαντούρι
Ηλίας Μάλφας, βιολί

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ