– «Οι σχέσεις της χώρας μας με το Ιράν σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο έχουν ήδη βαθιές ρίζες και οι σημερινοί αρμόδιοι του ελληνικου ΥΠΕΞ δείχνουν, πως έχουν καταλάβει την τεράστια εμπορική σημασία, που μπορεί να έχει το άνοιγμα της αγοράς του Ιράν για την Ελλάδα».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τεράστιες δυνατότητες σε πολλούς κλάδους της οικονομίας δημιουργεί η βελτίωση των σχέσεων τoυ Ιράν με την διεθνή κοινότητα, υποστηρίζει ο πρόεδρος της αστικής-μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ελληνο-ιρανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο-Επιχειρηματική πρωτοβουλία για το Ελληνο-ιρανικό Επιμελητήριο», Πάτροκλος Κουδούνης, ο οποίος είναι Οικονομολόγος και Πολιτικός Επιστήμων, μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ και ιδιοκτήτης της ADEQUATE Consulting (www.adequate.gr).
«Εχουμε ένα ηθικό πλεονέκτημα απέναντι σε όσους λοιδορούσαν ή απέφευγαν το Ιράν», υπογραμμίζει ο κ.Κουδούνης σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ελληνικό διαδικτυακό ΜΜΕ, όπου περιγράφει το τοπίο, που διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην χώρα αυτή.iran_map

«H ορατή βελτίωση στις σχέσεις του Ιράν με την Ευρώπη και την Αμερική δημιουργεί νέες επιχειρηματικές δυνατότητες για εκείνους, που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν χρόνο και χρήμα σε μια αγορά 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, που έως σήμερα ήταν ανεκμετάλλευτη»

Ερωτηθείς για τις δυνατότητες του Ελληνο-ιρανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου καθώς και για το εύρος των δραστηριοτήτων του, στο πλαίσιο των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων, ο κ.Πάτροκλος Κουδούνης ανέφερε τα εξής:
«H ορατή βελτίωση στις σχέσεις του Ιράν με την Ευρώπη και την Αμερική δημιουργεί νέες επιχειρηματικές δυνατότητες για εκείνους, που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν χρόνο και χρήμα σε μια αγορά 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, που έως σήμερα ήταν ανεκμετάλλευτη. Αυτό έχει γίνει αντιληπτό από όλες τις σοβαρές χώρες. Πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι μας έσπευσαν να οργανώσουν επιχειρηματικές αποστολές στο Ιράν, λίγες μόνον ημέρες μετά την υπογραφή του Joint Comprehensive Plan of Action στις 14 Ιουλίου. Οι Γάλλοι, οι Σουηδοί, οι Αυστριακοί, οι Γερμανοί και οι Πολωνοί ήσαν οι ταχύτεροι, καθώς οργάνωσαν επισκέψεις με πολυάριθμο πολιτικό προσωπικό και με την συνοδεία δεκάδων εππιχειρηματιών.

«Οι σχέσεις της χώρας μας με το Ιράν σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο έχουν ήδη βαθιές ρίζες»

Εμείς, ως Ελληνο-ιρανικό επιχειρηματικό συμβούλιο, είχαμε την προνοητικότητα να οργανωθούμε αμέσως μετά την επιβολή των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας τον μοναδικό διμερή εμπορικό φορέα μεταξύ του Ιράν και ενός δυτικού κράτους, εν μέσω κυρώσεων.
Υπό αυτή την έννοια, έχουμε ένα ηθικό, τρόπον τινά, πλεονέκτημα απέναντι σε όσους λοιδορούσαν ή απέφευγαν το Ιράν. Οι σχέσεις μας σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο έχουν ήδη βαθιές ρίζες. Αυτό, σε συνδυασμό με την πείρα, που έχουμε αποκομίσει τα τελευταία τρία χρόνια, μας καθιστά ικανούς να διευρευνήσουμε σε βάθος κάθε επιχειρηματική ιδέα».
Αναφερόμενος στην συνέχεια στις υπηρεσίες, που προσφέρει το Ελληνο-ιρανικό Επιμελητήριο, ο πρόεδρός του ανέλυσε τους σκοπούς του και επεσήμανε τα ακόλουθα:
«Εμείς λειτουργούμε σαν ένα μικρό επιμελητήριο. Τα μέλη μας έχουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές πληροφορίες που μπορεί να παρέχει ένα εμπορικό θεσμικό όργανο, δηλαδή στοιχεία πρεσβειών, προξενείων, οργάνωση συναντήσεων με τους αρμόδιους διπλωμάτες ή εμπορικούς ακολούθους, πληροφορίες για εκθέσεις και οργάνωση μεμονωμένων επιχειρηματικών ταξιδιών. Συνεργαζόμαστε, επίσης, στενά με συμβουλευτικές εταιρείες και στις δύο χώρες, οι οποίες είναι εξειδικευμένες στην εύρεση των κατάλληλων επιχειρηματικών συνεργατών σε όλους τους τομείς».

«Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών δείχνει, πως έχει καταλάβει την τεράστια εμπορική σημασία, που μπορεί να έχει το άνοιγμα της αγοράς του Ιράν για την Ελλάδα»

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις των μελών του, τις προοπτικές του Ελληνο-ιρανικού Επιμελητηρίου και την αντιμετώπισή του από το ελληνικό κράτος, ο κ. Κουδούνης διευκρίνισε, ότι η ετήσια συνδρομή για τα μέλη κοστίζει 500 ευρώ και ότι στο ξεκίνημά του, ήσαν αρκετοί εκείνοι, που αντιμετώπισαν το Ελληνο-ιρανικό Επιμελητήριο με δυσπιστία, Επίσης υπογράμμισε, ότι αρχικά δεν υπήρχε στήριξη ούτε από την αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ, αντιθέτως, αρωγός και πολύτιμος σύμβουλος στις προσπάθειές του ήταν ο τέως πρέσβης της χώρας μας στην Τεχεράνη κ. Γαριλίδης μαζί με όλους τους στενούς του συνεργάτες.
Ο κ. Κουδόυνης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, σημείωσε ακόμη και τα εξής: «Παρόμοια συμπεριφορά αντιμετωπίζουμε πρόσφατα από την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, που έως τώρα δείχνει, πως έχει καταλάβει την τεράστια εμπορική σημασία, που μπορεί να έχει το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς για την Ελλάδα. Πριν τις εκλογές, συνάντησα τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Τσίπρα, ο οποίος επιβεβαίωσε το έντονο ενδιαφέρον για την σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων. Δυστυχώς -επειδή δεν έχω επισκεφθεί την Τεχεράνη τους τελευταίους έξι μήνες-, δεν έχω ακόμα συναντήσει τον νέο μας πρέσβη στο Ιράν κ. Αυφαντή, αλλά απ’ ό,τι γνωρίζω, στηρίζει εμπράκτως την νέα στρατηγική».

«To Ιράν είναι μια πολύ πλούσια χώρα, που ακόμα δεν έχει αρχίσει να αγοράζει»

Ο πρόεδρος του Ελληνο-ιρανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, ερωτηθείς επίσης, τι έχει να δώσει η Ελλάδα σήμερα στο Ιράν του αύριο, είπε τα εξής:
«To Ιράν είναι μια πολύ πλούσια χώρα, που ακόμα δεν έχει αρχίσει να αγοράζει! Οι κυρώσεις, που είχαν ως βασικά αποτελέσματα την αποβολή των ιρανικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) και την μεγάλη υποτίμηση του ιρανικού νομίσματος (ριάλ), επέφεραν μεγάλη πτώση και στις εισαγωγές. Φανταστείτε, ότι ακόμα και βασικά τρόφιμα, όπως για παράδειγμα τα πορτοκάλια, μπορούσαν να εισαχθούν μετά από ειδική άδεια και από τόπους, που δεν ακολουθούν τους διεθνείς κανόνες, όπως για παράδειγμα από την Κατεχόμενη Κύπρο!

«Οι ελληνικές εταιρείες, που έχουν πλεονέκτημα ποιότητας έναντι των τουρκικών, πρέπει τώρα να σπεύσουν στην ιρανική αγορά, όπου η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί να παράγει ιδέες και πλούτο»

Ο μεγάλος κερδισμένος, πάντως, ήταν η Τουρκία, που έχει διεισδύσει βαθιά σε όλους τους εμπορικούς τομείς του Ιράν. Κατά την γνώμη μου, οι ελληνικές εταιρείες, που έχουν πλεονέκτημα ποιότητας έναντι των τουρκικών, πρέπει τώρα να σπεύσουν»!
Και κ. Κουδούνης κατέληξε ως εξής: «Η αεροπορική μας εταιρεία Aegean έπραξε άριστα και εγκαινίασε την κατευθείαν γραμμή προς Τεχεράνη τον περασμένο Μάϊο. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την προσέλκυση τουριστών. Υπάρχουν, όμως, και άλλα πεδία -πιθανής- «δόξης λαμπρής» όπως για παράδειγμα το εμπόριο ρούχων, τροφίμων, λογισμικού, real estate, ενέργειας, κλπ. Είμαι βέβαιος, ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί να παράγει ιδέες και πλούτο σε χώρες, όπου το κράτος δεν τιμωρεί τους επιχειρηματίες. Σας βεβαιώνω, ότι το Ιράν είναι μια απ’ αυτές τις χώρες».