Τρεις πρόσφυγες από το Αφγανιστάν πνίγηκαν και 23 άλλοι διασώθηκαν από τις σκοπιανές Αρχές, που συνέλαβαν και 30 φωτορεπόρτερ διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, μεταξύ αυτών και 8 έως 10 Έλληνες, που βρέθηκαν παράνομα σε έδαφος της ΠΓΔΜ.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Περίπου 2.000 πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Ειδομένης έχουν καταφέρει να περάσουν μέχρι στιγμής παράνομα σε έδαφος της ΠΓΔΜ, διασχίζοντας τον χείμαρρο, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό, ανέφερε Σκοπιανός συνεργάτης του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters», που βρίσκεται στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, επικαλούμενα Αστυνομικές πηγές, αναφέρουν, ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν παράνομα, χθες το απόγευμα, στο έδαφος της ΠΓΔΜ και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό παραμεθόριο χωριό Χαμηλό.PROSFIGES
Οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί, που εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, είναι μέρος μίας μεγάλης ομάδας, η οποία έφυγε από τον καταυλισμό της Ειδομένης, αναζητώντας άλλο σημείο για να εισέλθουν τα μέλη της στην ΠΓΔΜ, στο οποίο δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης.
Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της Αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν σπεύσει στο χωριό Μόνι για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες, που εισήλθαν, να συνεχίσουν την διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας.

Εκπρόσωπος της σκοπιανής Αστυνομίας δήλωσε, ότι έχουν περάσει παράνομα τα ελληνοσκοπιανά σύνορα περί τους 700 πρόσφυγες, τους οποίους οι Αρχές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα

Αφού περπάτησαν για αρκετές ώρες, οι πρόσφυγες διέσχισαν έναν ορμητικό χείμαρρο, σχηματίζοντας μια «ανθρώπινη αλυσίδα» και βρήκαν τρόπο να περάσουν έναν φράχτη, τον οποίο είχαν στήσει οι σκοπιανές Αρχές, αναφέρει ο Σκοπιανός συνεργάτης του πρακτορείου «Reuters», Stoyan Nenov. Όπως τονίζει, πολλοί από τους πρόσφυγες, που επιχειρούν το παράτολμο πέρασμα του ποταμού, κουβαλούν στους ώμους τους τα παιδιά τους, γεγονός, που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος.
Ορισμένοι από τους πρόσφυγες, που κατάφεραν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, παραλήφθηκαν από φορτηγά του στρατού των Σκοπίων για να οδηγηθούν σε κάποιο κέντρο ή Αστυνομικό Τμήμα.
«Λαμβάνουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε η ομάδα αυτή (των προσφύγων) να επιστρέψει στην Ελλάδα. Η Αστυνομία και ο Στρατός έχουν αυξήσει τις περιπολίες σε κρίσιμα σημεία των συνόρων», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της σκοπιανής Αστυνομίας, εκτιμώντας, ότι μέχρι στιγμής έχουν περάσει τα σύνορα περί τους 700 πρόσφυγες, αριθμός, που είναι σημαντικά χαμηλότερος από την εκτίμηση του συνεργάτη του «Reuters», Stoyan Nenov.

Τρεις πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, δύο άνδρες και μια γυναίκα, πνίγηκαν χθες το πρωί, παρασυρθέντες από τα ορμητικά νερά χειμάρρου, κοντά στην κωμόπολη Γευγελή, ενώ 23 άλλοι διασώθηκαν από τους Σκοπιανούς

Ωστόσο, το γεγονός αυτό της παράνομης διέλευσης των προσφύγων στο έδαφος της ΠΓΔΜ είχε και τραγικά επακόλουθα. Τρεις μετανάστες πνίγηκαν, προσπαθώντας να διασχίσουν τον χείμαρρο αυτόν, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ, πρόκειται για τρεις πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, που πνίγηκαν χθες το πρωί, αφού παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου, κοντά στην κωμόπολη Γευγελή. Τα πτώματα των άτυχων προσφύγων, δύο ανδρών και μιας γυναίκας βρέθηκαν στο ποτάμι νωρίς την Δευτέρα, κατά την δήλωση εκπροσώπου της σκοπιανής Αστυνομίας.
Άλλοι 23 πρόσφυγες, που προσπάθησαν να περάσουν με τον ίδιο τρόπο από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ, διασώθηκαν, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική Επιτροπή της ΠΓΔΜ για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Περισσότερους από 30 φωτορεπόρτερ διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, μεταξύ των οποίων και 8 έως 10 Έλληνες, συνέλαβαν οι σκοπιανές Αστυνομικές Αρχές, επειδή πέρασαν τα σύνορα και βρέθηκαν παράνομα σε έδαφος της ΠΓΔΜ

Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί, ότι περισσότερους από 30 φωτορεπόρτερ διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, μεταξύ των οποίων και 8 έως 10 Έλληνες, συνέλαβαν οι Αστυνομικές Αρχές της ΠΓΔΜ, επειδή πέρασαν τα σύνορα και βρέθηκαν παράνομα σε έδαφος της ΠΓΔΜ, ακολουθώντας τους πρόσφυγες.
Μεταξύ των Ελλήνων που συνελήφθησαν ήταν και ο απεσταλμένος του Α-ΜΠΕ, Γιάννης Κολεσίδης, που δήλωσε, ότι οι φωτορεπόρτερ ακολουθούσαν τους πρόσφυγες, οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, από σημείο, όπου δεν υπάρχει φράχτης.
Οι φωτορεπόρτερ δεν γνώριζαν ακριβώς, σε ποιό σημείο βρίσκονταν. «Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και μας περικύκλωσαν δυνάμεις του Σκοπιανού στρατού», είπε ο Γιάννης Κολεσίδης. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο χωριό Μόνι, που είναι δίπλα στην Γευγελή και στην συνέχεια οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Γευγελής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ