Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονται με συνθήκες σκλαβιάς

-Η έννοια της σύγχρονης σκλαβιάς περιλαμβάνει την αναγκαστική εργασία, που αφορά 25 εκατομμύρια ανθρώπους και τους αναγκαστικούς γάμους, που αφορά15 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο!
– Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 74% των σκλάβων, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στα 29 εκατομμύρια, ενώ ένα στα τέσσερα θύματα της σύγχρονης σκλαβιάς είναι παιδί!

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων το ένα τέταρτο είναι παιδιά, εργάζονται με συνθήκες σκλαβιάς! Αυτό αναφέρεται σε έκθεση, που παρουσιάζει τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας, που πραγματοποίησαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ομάδα Προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Walk Free Foundation»!
Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2016 και επανήλθε στο φως της δημοσιότητας μετά την πρόσφατη ανακάλυψη για την ύπαρξη σκλαβοπάζαρων Αφρικανών προσφύγων στην Λιβύη. Η έννοια της σύγχρονης σκλαβιάς περιλαμβάνει την αναγκαστική εργασία, που αφορά 25 εκατομμύρια ανθρώπους και τους αναγκαστικούς γάμους (15 εκατομμύρια).
Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να εργαστούν σε ιδιώτες (το ένα τέταρτο), αλλά και σε εργοστάσια, σε εργοτάξια και σε αγρούς. Η έκθεση αναφέρει το παράδειγμα των 600 ψαράδων, που κρατούνταν σε αλιευτικά στην Ινδονησία επί χρόνια. Τα χρέη είναι η αιτία της αναγκαστικής εργασίας για περισσότερους από τους μισούς σκλάβους. Ωστόσο, τα ναρκωτικά, η σωματική κακοποίηση, ο χαμηλός μισθός ή ακόμη και το γεγονός ότι εργάζονται πολύ μακριά από το σπίτι τους είναι μερικοί από τους τρόπους, που χρησιμοποιούν για να τους κρατούν δέσμιους.
Μεταξύ αυτών, περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται στην πορνεία και λίγο περισσότερα από 4 εκατομμύρια είναι θύματα αναγκαστικής εργασίας από το κράτος (αναγκαστική εργασία στην φυλακή).

62% των περιπτώσεων της «σύγχρονης σκλαβιάς» έχουν αποκαλυφθεί στην Ασία και στον Ειρηνικό, ενώ αυτή η περιοχή κατατάσσεται πρώτη, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και αναγκαστικών γάμων!

Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 74% των σκλάβων, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στα 29 εκατομμύρια. Ένα στα τέσσερα θύματα της σύγχρονης σκλαβιάς είναι παιδί, δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια από το σύνολο των σύγχρονων σκλάβων!.
Περίπου 15,4 εκατομμύρια άνθρωποι παντρεύονται παρά την θέλησή τους. Περισσότεροι από το ένα τρίτο είναι κάτω των 18 ετών και σχεδόν όλοι γυναίκες. Πρόκειται για μια μορφή σκλαβιάς, ιδιαίτερα διαδεδομένης στην Αφρική και την Ασία. Εξάλλου, οι γυναίκες αποτελούν το 99% των θυμάτων αναγκαστικής εργασίας, που ωθούνται στην πορνεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης αυτής, το 62% των περιπτώσεων της «σύγχρονης σκλαβιάς» έχουν αποκαλυφθεί στην Ασία και στον Ειρηνικό. Αυτή η περιοχή κατατάσσεται πρώτη, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων, είτε πρόκειται για σεξουαλική εκμετάλλευση (73%), είτε τους αναγκαστικούς γάμους (55%).
«Πολλές εκθέσεις έχουν αναφερθεί ξεκάθαρα στην σχέση μεταξύ της μετανάστευσης και της διακίνησης ανθρώπων», υπογραμμίζει η έκθεση αυτή, κυρίως κατά μήκος των δρόμων, που επιλέγουν οι πρόσφυγες. Τα τρία τέταρτα των προσφύγων, που ερωτήθηκαν το 2017 στον δρόμο από την Λιβύη ως την Ευρώπη, απάντησαν, ότι έπεσαν θύματα κακοποιήσεων, που προσομοίαζαν με διακίνηση ανθρώπων. «Οι παράτυποι μετανάστες –επιρρεπείς στο να πέφτουν θύματα επιθέσεων, εκβιασμών, σεξουαλικών κακοποιήσεων– ίσως στην αρχή της περιήγησής τους αποφασίσουν εθελοντικά να εναποθέσουν την τύχη τους σε διακινητές», επισημαίνει η έκθεση.