” Οι απρόβλεπτες αλλαγές στο νομικό, γεωπολιτικό και εμπορικό περιβάλλον σε όλο τον κόσμο, αλλά και μια σειρά από νέους κινδύνους αναδύονται, πέρα ​​από τους μόνιμους κινδύνους πυρκαγιάς και φυσικών καταστροφών, και απαιτούν την εκ νέου σκέψη των σημερινών μέσων διαχείρισης και παρακολούθησης των κινδύνων”

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με την έκτη ετήσια έκθεση “Allianz Risk Barometer”, που δημοσιοποίησε η “Allianz Global Corporate & Specialty SE” (AGCS), οι ειδικοί σε θέματα κινδύνου στην Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν, ότι η ασφάλεια του κυβερνοχώρου και όλα τα συναφή ζητήματα τείνουν να γίνουν ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις!
Καθώς οι εταιρείες μεταβαίνουν στην εποχή του “Internet of Things”, “αγκαλιάζοντας” την ψηφιοποίηση, ο κίνδυνος για οικονομικές απώλειες αυξάνεται εκθετικά, έδειξε η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.200 εμπειρογνώμονες από 55 χώρες.
Οι απειλές του κυβερνοχώρου έχουν προχωρήσει πέρα ​​από την πειρατεία και την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων. Ο χρόνος, που έχουν οι επιχειρήσεις ώστε να προετοιμαστούν για την εφαρμογή του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων σε όλη την Ευρώπη το 2018, εξαντλείται. Το κόστος για την συμμόρφωση των εταιρειών θα είναι υψηλό, ενώ υψηλές θα είναι και οι κυρώσεις.

“Οι μικρότερες εταιρείες ίσως υποτιμήσουν τους κινδύνους του κυβερνοχώρου, καθώς οι επιχειρήσεις με έσοδα κάτω των 250 εκατομμυρίων ευρώ κατέταξαν τα περιστατικά παραβίασης στον κυβερνοχώρο ως τον έκτο μεγαλύτερο κίνδυνο”

Επιπλέον, η διασύνδεση και η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο ενέχουν τον κίνδυνο για τις επιχειρήσεις, όχι μόνον άμεσα, αλλά και έμμεσα, μέσω εκτεθειμένων υποδομών ζωτικής σημασίας, όπως ο IT εξοπλισμός και η παροχή νερού και ρεύματος. Έπειτα, υπάρχει και η απειλή από τεχνική βλάβη ή ανθρώπινο λάθος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη και ευρεία διακοπή των επιχειρήσεων. Στο σημερινό “Industry 4.0” περιβάλλον, η μη υποβολή και η λάθος ερμηνεία των δεδομένων θα μπορούσε να σταματήσει την παραγωγή.
Σύμφωνα με την έκθεση “Allianz Risk Barometer” για το 2017, οι μικρότερες εταιρείες ίσως υποτιμήσουν τους κινδύνους του κυβερνοχώρου, καθώς οι επιχειρήσεις με έσοδα κάτω των 250 εκατομμυρίων ευρώ κατέταξαν τα περιστατικά παραβίασης στον κυβερνοχώρο ως τον έκτο μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, ο αντίκτυπος ενός σοβαρού περιστατικού θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επιζήμιος για τις επιχειρήσεις αυτές.

“Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πιθανές οικονομικές απώλειες και εξαιτίας του μεταβαλλόμενου πολιτικού τοπίου, γεγονός, που εγείρει φόβους για αύξηση των τάσεων προστατευτισμού και αντι-παγκοσμιοποίησης”!

Σε όλον τον κόσμο, οι ανησυχίες, που πηγάζουν από την χρήση του διαδικτύου, κατέχουν την τρίτη θέση στον κατάλογο των κορυφαίων κινδύνων, ενώ στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην δεύτερη θέση. Ιδιαίτερα ανήσυχοι ήταν, όσοι ανήκουν στον κλάδο του εμπορίου και της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών.
Η διακοπή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παρέμεινε η κορυφαία ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ αναδύονται νέες αιτίες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την διακοπή, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών, που θα μπορούσαν να προκληθούν από την πολιτική βία, τις απεργίες και τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Παράλληλα, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πιθανές οικονομικές απώλειες, εξαιτίας του μεταβαλλόμενου πολιτικού τοπίου -σημειώνεται, ότι το Brexit, το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ και οι επερχόμενες εκλογές στην Ε.Ε. είναι κάποια από τα ζητήματα- γεγονός, που εγείρει φόβους για αύξηση των τάσεων προστατευτισμού και αντι-παγκοσμιοποίησης, αναφέρεται στην έρευνα. Από το 2014, δημιουργούνται περίπου 600 έως 700 νέοι εμπορικοί φραγμοί σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο.

“Οι εταιρείες σε όλον τον κόσμο προετοιμάζονται για ένα έτος αβεβαιότητας”!

Οι εξελίξεις στην αγορά και η αστάθεια θεωρούνται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος από τις επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο. Βιομηχανίες, όπως της αεροπορίας και της άμυνας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της θάλασσας και της ναυτιλίας καθώς και των μεταφορών, θεωρούν αυτόν ως το μεγαλύτερο κίνδυνο του έτους.
“Οι εταιρείες σε όλον τον κόσμο προετοιμάζονται για ένα έτος αβεβαιότητας”, δήλωσε ο Chris Fischer Hirs, Διευθύνων Σύμβουλος της AGCS. “Οι απρόβλεπτες αλλαγές στο νομικό, γεωπολιτικό και εμπορικό περιβάλλον σε όλο τον κόσμο είναι σταθερά θέματα της ημερήσιας διάταξης των διαχειριστών του κινδύνου και των ανώτερων διοικήσεων. Μια σειρά από νέους κινδύνους αναδύονται, πέρα ​​από τους μόνιμους κινδύνους πυρκαγιάς και φυσικών καταστροφών, και απαιτούν την εκ νέου σκέψη των σημερινών μέσων διαχείρισης και παρακολούθησης των κινδύνων.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ