-“Τα κράτη-μέλη της ΕΕ απέτυχαν να στείλουν στην Ελλάδα προσωπικό και πλοία και οι συνοριακοί έλεγχοι έρχονται ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία!
– “Τα κράτη-μέλη πρέπει να επικεντρωθούν στην δημιουργία κοινής συνοριοφυλακής, Ακτοφυλακής και Υπηρεσίας αιτημάτων Ασύλου, «αντί να επιστρέψουν στην εποχή του Τείχους του Βερολίνου» ”

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την μετανάστευση, Πήτερ Σάδερλαντ, με άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα “The Observer”, εξαπολύει επίθεση στην ΕΕ για τον τρόπο, που διαχειρίζεται το προσφυγικό, σημειώνοντας, πως «κινείται προς την διάλυση» μέσω ενός «αυτο-προκαλούμενου πανικού, που έχει παραλύσει την κοινή λογική της».european_parliament
Σχετικά με τις αναφορές ορισμένων Ευρωπαίων για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν, σημειώνει, πως με αυτές τις προτάσεις η συζήτηση για το προσφυγικό στην Ευρώπη έφθασε σε νέο «ναδίρ». Όπως υπογραμμίζει, η ιδέα είναι απάνθρωπη και αποτελεί μεγάλη παραβίαση των βασικών ευρωπαϊκών αρχών. «Επίσης, η πρόταση αυτή είναι πολύ πιο δαπανηρή από την εναλλακτική της, δηλαδή μία πραγματικά κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, που θα αντιμετωπίσει το χάος της περσινής χρονιάς», προσθέτει.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ απέτυχαν να στείλουν στην Ελλάδα προσωπικό και πλοία και οι συνοριακοί έλεγχοι έρχονται ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, ενώ απέτυχαν επίσης να προσφέρουν την χρηματοδότηση, που ζητούσε ο ΟΗΕ για την φιλοξενία και την εκπαίδευση των προσφύγων

Το κόστος της αύξησης των συνοριακών ελέγχων και των ελέγχων σε αεροδρόμια και λιμάνια από την διάλυση της Συνθήκης Σένγκεν θα είναι πολύ μεγαλύτερο, οικονομικά αλλά και πολιτικά, από την δημιουργία κοινής συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και μίας ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ απέτυχαν να στείλουν στην Ελλάδα προσωπικό και πλοία και οι συνοριακοί έλεγχοι έρχονται ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, τονίζει.
Ακόμη, ο Πήτερ Σάδερλαντ καταγγέλλει, πως οι χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά και η διεθνής κοινότητα απέτυχαν να προσφέρουν την χρηματοδότηση, που ζητούσε ο ΟΗΕ για την φιλοξενία και την εκπαίδευση των προσφύγων, γεγονός, που ανάγκασε χιλιάδες πρόσφυγες να δώσουν τις οικονομίες τους σε διακινητές, σε μια προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη. «Ακριβώς αυτό θα κάναμε όλοι, αν ήμασταν στην θέση τους», επισημαίνει.

Οι τρεις κινήσεις, που πρέπει να γίνουν για να ελεγχθεί το χάος στην Μεσόγειο – Η ΕΕ κινείται προς την διάλυση, ενδίδοντας σε έναν αυτο-προκαλούμενο πανικό, που έχει παραλύσει την κοινή λογική της

Ο κ. Σάδερλαντ καλεί την ΕΕ να ελέγξει το χάος στην Μεσόγειο, αναφέροντας τρεις κινήσεις, που πρέπει να γίνουν:
-Να δοθεί η δυνατότητα στους πρόσφυγες, που βρίσκονται σε χώρες πρώτης γραμμής να ζουν, να εργάζονται και να πηγαίνουν σχολείο σε αυτές.
-Να βοηθήσουν οι Κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας στην δημιουργία θέσεων εργασίας, τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τους πολίτες των χωρών αυτών, μέσω επενδύσεων και εμπορίου.
-Να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεχθούν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την περιοχή, μέσω ασφαλών οδών. Οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε κοινότητες, που θα μπορούν να τους φιλοξενήσουν. Ο κ. Σάδερλαντ σημειώνει, ότι, εάν αυτό δεν γίνει, τότε θα αποξενωθούν οι χώρες, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος
Τα κράτη-μέλη πρέπει να επικεντρωθούν στην δημιουργία κοινής συνοριοφυλακής, Ακτοφυλακής και Υπηρεσίας αιτημάτων Ασύλου, «αντί να επιστρέψουν στην εποχή του Τείχους του Βερολίνου
Ο Πήτερ Σάδερλαντ καταλήγει: «Η ΕΕ κινείται προς την διάλυση, κάτι, που δεν οφείλεται σε κάποιο ανυπέρβλητο εμπόδιο ή σε μία εξωτερική δύναμη. Ενδίδει σε έναν αυτο-προκαλούμενο πανικό, που έχει παραλύσει την κοινή λογική της. Είναι καιρός να σταματήσουμε τον εφιάλτη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ