Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η είδηση για την “επιτυχή” ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που απομάκρυνε τον κίνδυνο ενός “κουρέματος” των καταθέσεων, χαροποίησε τους επενδυτές και τους καταθέτες, όπως επίσης και τους κυβερνώντες, αφού η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελούσε ανέκαθεν τον θεμέλιο λίθο της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. xrimata
Όμως, όπως, επισημαίνουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, ο τρόπος, με τον οποίο έγινε αυτή η ανακεφαλαιοποίηση του 2015, δεν είναι μόνον απαράδεκτος, αλλά και εξευτελιστικός.
Οι ξένοι επενδυτές, που απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο των ελληνικών τραπεζών, έκλεισαν ίσως το ευνοϊκότερο deal στην ιστορία της ελεύθερης οικονομίας.

“Πίσω από την επιτυχία αυτή της ανακεφαλαιοποίησης κρύβεται ουσιαστικά το εξευτελιστικό ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών”

Επένδυσαν 9 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και για την επένδυση αυτή χαρίστηκαν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ των κεφαλαίων, που διαθέτουν οι τράπεζες από πριν την ανακεφαλαιοποίηση.
Ταυτόχρονα χαρίστηκαν και τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, που επένδυσε το 2013 στις ελληνικές τράπεζες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαιο και 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε funding gap. Συνολικά το ποσό αυτό από το ΤΧΣ και τα κεφάλαια τραπεζών φθάνει τα 58 δισεκατομμύρια ευρώ!
Όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, πίσω από αυτή την επιτυχία των τραπεζών, κρύβεται ουσιαστικά το εξευτελιστικό ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών.

“Στους ξένους επενδυτές χαρίστηκαν κεφάλαια τραπεζών ύψους 18 δισεκατομμύρια ευρώ”

Και αυτό επειδή μέσα σε ελάχιστο χρόνο συνέβησαν τα εξής:
1) Μηδενίστηκαν οι αξίες των ελληνικών τραπεζών.
Ενώ στο χρηματιστήριο οι τράπεζες αξίζουν 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, οι προσφορές, που υπέβαλλαν οι ξένοι στα βιβλία προσφορών, αποτίμησαν την αξία των ελληνικών τραπεζών στα 750-800 εκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή, οι ξένοι επενδυτές αποτίμησαν 345 δισεκατομμυρίων ευρώ ενεργητικό ή 215 δισεκατομμυρίων ευρώ σταθμισμένο ενεργητικό, μόνον με750 εκατομμύρια ευρώ.
2) Οι τράπεζες διαθέτουν ήδη 18 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια και θα αποκτήσουν με το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης άλλα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, έχοντας συνολικά 32-33 δισεκατομμύρια ευρώ κεφάλαια.
Στους ξένους επενδυτές με τις προσφορές, που υπέβαλλαν στα βιβλία προσφορών, χαρίστηκαν ουσιαστικά κεφάλαια τραπεζών, ύψους 18 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Οι ξένοι επενδυτές κερδίζουν και την διαφορά μεταξύ της τιμής της τραπεζικής μετοχής στο βιβλίο και της τιμής της στο χρηματιστήριο”

3) Οι Έλληνες μέτοχοι και ιδιαίτερα οι παλαιοί παραδοσιακοί μέτοχοι μηδενίστηκαν. Οι Έλληνες επενδυτές τα έχασαν όλα και καταστράφηκαν στην κυριολεξία.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για διασυρμό, αφού οι ελληνικές τράπεζες άλλαξαν κυριολεκτικά χέρια και ξεπουλήθηκαν σε διεθνείς επενδυτές.
4) Οι ξένοι επενδυτές δεν πήραν μόνον 18 δισεκατομμύρια ευρώ δωρεάν κεφάλαια, αλλά απαίτησαν μέσω των εξευτελιστικών τιμών στα βιβλία προσφορών να κερδίσουν όλο το discount μεταξύ της τιμής στο βιβλίο προσφορών και στην τιμή στο χρηματιστήριο.
Αυτό γίνεται κατανοητό από το εξής παράδειγμα:
Η τιμή της μετοχής της Eurobank στο βιβλίο προσφορών είναι περίπου 0,0125 ευρώ και η τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου 0,024 ευρώ.
Ανάλογη διαφορά εμφανίζεται και στις άλλες τράπεζες. Αυτό σημαίνει, ότι οι ξένοι κερδίζουν και την διαφορά μεταξύ της τιμής της μετοχής στο βιβλίο και της τιμής της στο χρηματιστήριο.

“Με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα το σύστημα απέκλεισε πλέον το διαχρονικό στήριγμα του ελληνικού banking, που είναι οι Έλληνες μικρομέτοχοι”

5) Ο καπιταλισμός δεν είναι για τους μικρούς και η σημερινή Κυβέρνηση στηρίζει τα διεθνή funds, περιθωριοποιώντας τον μικρομέτοχο.
Με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα, που θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και για μικρομετόχους, ουσιαστικά το σύστημα απέκλεισε το διαχρονικό στήριγμα του ελληνικού banking, που είναι οι Έλληνες μικρομέτοχοι.
Το 2006-2007 στις ελληνικές τράπεζες, που είχαν κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 68-72 δισεκατομμύρια ευρώ οι ιδιώτες κατείχαν το 44% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

“Δεν επιτεύχθηκε ο στόχος του ΔΝΤ, ότι θα ανακτηθούν 15-16 δισεκατομμύρια ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης και χάθηκαν κεφάλαια 40 δισεκατομμυρίων ευρώ”

6) Οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες δανείστηκαν 40 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, ενώ η σημερινή πραγματική αξία αυτών των 40 δισεκατομμυρίων ευρω του ΤΧΣ είναι περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, στο καλύτερο σενάριο.
Άρα ο στόχος του ΔΝΤ, ότι θα ανακτηθούν 15-16 δισεκατομμύρια ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης δεν επιτεύχθηκε, αλλά, ακόμη και τα κεφάλαια αυτά των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ του 2013 χάθηκαν στην κυριολεξία.

“Η ελληνική Κυβέρνηση μερίμνησε ώστε να δοθεί μια τεράστια ευκαιρία στους ξένους επενδυτές των 8,3 δισεκατομμυριων ευρώ του 2014 για να ανακτήσουν, ότι έχασαν”

Κατά τις εκτιμήσεις των έγκυρων πολιτικών και οικονομικών αναλυτών, ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτή η ανακεφαλαιοποίηση, είναι ότι πιο προσβλητικό και εξευτελιστικό για τους Έλληνες πολίτες έχει συμβεί, αφού έχασαν οι πάντες, πλην των διεθνών funds.
Μπορεί, βέβαια, τα διεθνή funds να υπέστησαν τεράστιες πραγματικές και λογιστικές υποαξίες, καθώς είχαν τοποθετήσει 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014, που σχεδόν έχουν μηδενιστεί, αλλά η ελληνική Κυβέρνηση μερίμνησε ώστε να δοθεί μια τεράστια ευκαιρία στους επενδυτές των 8,3 δισεκατομμυριων ευρώ του 2014 να ανακτήσουν, ότι έχασαν.
Αντιθέτως, στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη φορτώθηκε το βάρος των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που έχει σήμερα ελαχιστη ή μηδενική αξία!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ