«Η περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικής και αμυντικής- τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας θα είναι το κύριο θέμα της επικείμενης συνάντησης των Υπουργών Άμυνας των δύο χωρών».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικής και αμυντικής-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας θα είναι
το αντικείμενο της επικείμενης συνάντησης των Υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, γράφει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», επικαλούμενο την γνώμη Ρώσων αναλυτών και δίνοντας στο σχετικό τηλεγράφημα τον τίτλο, ότι «Μόσχα και Αθήνα θα αναγεννήσουν την στρατιωτική τους συνεργασία».ria
Σχολιάζοντας την είδηση, ότι ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού προσκάλεσε στην Μόσχα τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο, ο γνωστός Ρώσος ειδικός αναλυτής Ίγκορ Κοροτσένκο, μέλος του Κοινωνικού Συμβουλίου στο ρωσικό Υπουργείο “Αμυνας και διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης του Διεθνούς Εμπορίου Όπλων, εκτίμησε, ότι τα βασικά θέματα, που θα μπορούσαν να συζητηθούν, είναι «η ανταλλαγή πληροφοριών, οι προσκλήσεις παρατηρητών σε ασκήσεις, η απλοποιημένη διαδικασία εισόδου των ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της Ελλάδας», καθώς επίσης η παροχή πολεμικών συστημάτων, όπως και η εκπαίδευση των χειριστών των συστημάτων αυτών.

«Η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Άμυνας στην Μόσχα μπορεί να είναι αποδοτική ως προς την αμυντική-τεχνική συνεργασία

«Έχουμε συγκεντρώσει πλούσια εμπειρία στον τομέα αυτόν Τις τελευταίες δεκαετίες η Ρωσία προμήθευσε την Ελλάδα με ποικίλα συστήματα και μονάδες αεράμυνας, ειδικότερα τους S-300, αερόστρωμνα αποβατικά πλοία τύπου «Zubr», καθώς και οχήματα μεταφοράς πεζικού, τα οποία χρειάζονται επισκευή και εκσυγχρονισμό», διαπιστώνει ο κ. Κοροτσένκο.
Μια επίσκεψη του νέου Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας στην Ρωσία μπορεί να είναι αποδοτική ως προς την αμυντική-τεχνική συνεργασία των δύο χωρών, εκτιμά ο αντιστράτηγος Γεβγκένι Μπουζίνσκι, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης διεθνών συμφωνιών του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.
«Ενδεχομένως κάτι να προέκυψε ως προς την αμυντική-τεχνική συνεργασία. Νομίζω, ότι πρόκειται για μια φυσιολογική επίσκεψη, μια γνωριμία με τον νέο Υπουργό, μπορεί κάτι παραγωγικό να προκύψει από αυτό μελλοντικά», δήλωσε ο αντιστράτηγος Μπουζίνσκι, σημειώνοντας, ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική από τις ευρωπαϊκές νατοϊκές χώρες, η οποία έχει προμηθευτεί ρωσικα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και αερόστρωμνα πλοία».
«Νομίζω, ότι τώρα αποκαθίσταται η αμυντική-τεχνική συνεργασία των χωρών μας. Εάν στο παρελθόν προμηθεύσαμε την Ελλάδα με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, τότε, ως προοπτική, μπορεί να γίνει λόγος και για προμήθεια S-400», υποστήριξε ο επικεφαλής του Κέντρου Στρατιωτικών Προγνώσεων Ανατόλι Τσιγκανόκ. Ο ίδιος προσέθεσε, ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να ενδιαφέρεται και για αποβατικά σκάφη, όπως και για να συμφωνηθούν ανταλλαγές επισκέψεων πολεμικών πλοίων των δύο χωρών. Οι ανταλλαγές αυτές μπορούν να αφορούν ειδικότερα την πρόσκληση πλοίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε ρωσικά λιμάνια και εισόδους πλοίων του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας σε ελληνικά λιμάνια.