Μιλάει στην Αντιγόνη Πόμμερ και στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ από την Γενεύη ο Γιάννης Καστρίτης, ένας παιδοψυχίατρος αλλά ταυτόχρονα και ένας ευαίσθητος συγγραφέας

1. Κύριε Καστρίτη, πώς και πότε βρεθήκατε στηΓενεύη;

Ζω στην Ελβετία εδώ και δώδεκα χρόνια περίπου.  Ήρθα εδώ για να κάνω ειδικότητα στην Παιδοψυχιατρική αφού τελείωσα την Ιατρική στην Αθήνα. Ξεκίνησα την ειδικότητα στη Λωζάνη και το 2015, συνέχισα την κατάρτισή μου στη Γενεύη για να μαθητεύσω δίπλα στον FrançoisAnsermet, έναν καθηγητή Παιδοψυχιατρικής που θαυμάζω.

2. Ποιο είναι το κύριο επάγγελμά σας;

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια εκπαιδεύσεων, έχω πλέον επίσημα τον τίτλο του Παιδοψυχίατρου. Πριν από τέσσερα χρόνια, άφησα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και ιδιωτεύω εξασκώντας κυρίως ψυχοθεραπείες παιδιών, εφήβων και γονέων.

3. Τι σας ώθησε στη συγγραφή;

Μάλλον η ανάγκη να εκφράσω τη δημιουργικότητά μου σε ένα πεδίο που δεν είναι επιστημονικό. Η συγγραφή προσφέρει επίσης μια σχεδόν απεριόριστη δυνατότητα ελευθερίας, την οποία σπάνια συναντά κανείς στην καθημερινότητά του.

Ήταν επίσης η ανάγκη να μοιραστώ και να επικοινωνήσω μια έμφυτη περιέργεια κι έγνοια για τον κόσμο που ζούμε.

4. Το βιβλίο με τίτλο «Αθήνα 2222» είναι η πρώτη ατομική σας έκδοση; Πώς το εμπνευστήκατε;

Ναι, πρόκειται για την πρώτη ατομική μου έκδοση. Επειδή είμαι μανιώδης αναγνώστης, αποφάσισα κάποια στιγμή να γράψω ο ίδιος το βιβλίο που θα ήθελα να διαβάσω. Η ιδέα ωρίμαζε μέσα μου για καιρό αλλά η τελική έμπνευση γεννήθηκεστη διάρκεια ενόςταξιδιού μου στην Αμερική όπου ζει ένα συγγενικό πρόσωπο. Είχε τύχει να επισκεφτούμε το Ατλαντικ Σίτυ, μιαπαρηκμασμένη πόλη γεμάτη καζίνο κι εμπορικά κέντρα. Ο Κάτω Κόσμος του βιβλίου γεννήθηκε ως ενός είδους συμβολική έκφραση των εικόνων ακραίου καταναλωτισμού που συνάντησα εκεί.

5. Τι θέλετε να πείτε με αυτή την ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό περιβάλλον;

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε έναν φανταστικό, μετα-αποκαλυπτικό κόσμο,αν και στην ουσία μιλάει για το σήμερα. Μετά από μια τεράστια οικολογική καταστροφή, οι προνομιούχοι ζουν σε υπέργειες πόλεις-μανιτάρια ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός ζει στοιβαγμένος σε γιγαντιαίες αποθήκες-κοντέινερ που αποκαλούνται υποτιμητικά Κάτω Κόσμος.

Το μυθιστόρημα θέτει έμμεσα το ερώτημα: συμφωνούμε με την κατεύθυνση που παίρνει ο κόσμος μας; Μήπως χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος στις εφαρμογές της τεχνολογίας και ειδικότερα της τεχνητής νοημοσύνης; Υπάρχουν τρόποι να δράσει κανείς άμεσα; Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες ούτε προσφέρονται έτοιμες αλλά ο αναγνώστης καλείται έμμεσα να τις επεξεργαστεί ο ίδιος.

6. Έχετε επηρεαστεί από κάποιον συγγραφέα;

Νομίζω με έχει επηρεάσει ο RobertoBola?o, ένας συγγραφέας που απολαμβάνω να διαβάζω το τελευταίο διάστημα. Μου αρέσει επειδή έχει ένα κυνικό ύφος στη γραφή του και προχωράει τις αναλύσεις του σε βάθος αποφεύγοντας τα κλισέ. Ορισμένα μυθιστορήματα του CarlosFuentes,επίσης, μου έδωσαν επίσης ένα απτό παράδειγμα-πρότυπο ενός μεστού και ολοκληρωμένου έργου.

7. Πείτε μας δυο λόγια για τον πρωταγωνιστή σας.

Το μυθιστόρημα αυτό έχει δύο πρωταγωνιστές, τον Ερμή και τη Δανάη.

Ο Ερμής είναι ένας πεισματάρης κι οξύθυμος φοιτητής που ζει στον Κάτω Κόσμο.

Εκεί, τον συναντάει η Δανάη, μια παρορμητική νεοαριστοκράτισσα, κόρη ενός ισχυρού άρχοντα των Μανιταριών. Οι δυο νέοι ζουν έναν απαγορευμένο έρωτα και οι τύχες τους αλληλοπλέκονται με τις τύχες των αντίθετων κόσμων τους. Κοινό τους στοιχείο είναι μια μεγάλη ευαισθησία αλλά και η θέλησή τους να παλέψουν ενάντιαστην αδικία, όσο κι αν αυτό μοιάζει παράλογο.

8. Γιατί ένας αναγνώστης πρέπει να διαβάσει το βιβλίο σας;

Επιγραμματικά, είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να αναστηλώσει μέσα του την ελπίδα μετά τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα της κρίσης.  Η συγγραφή του λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο και για μένα.

9. Έχετε συμμετάσχει και σε συλλογικές εκδόσεις; Είναι κι αυτά επιστημονικής φαντασίας;

Έχουν εκδοθεί αυτή τη στιγμή δύο διηγήματα επιστημονικής φαντασίας (πραγματεύονται κυρίως θέματα βιοηθικής) αλλά και μερικάαστυνομικά και παραμύθια. Σκοπεύω κάποια μέρα να τα συγκεντρώσω σε έναν τόμο.

10. Σκοπεύετε να γράψετε κάποιο άλλο διήγημα ή μυθιστόρημα;

Ναι, νομίζω δεν θα σταματήσω ποτέ να γράφω, έχω συνειδητοποιήσει ότι είναι μια πραγματική εσωτερική ανάγκη. Δουλεύω το τελευταίο διάστημα ένα καινούριο μυθιστόρημα.

11. Ποιο είδος μυθοπλασίας σας αρέσει να διαβάζετε;

Τελευταία προτιμώ να διαβάζω επιστημονική φαντασία αλλά πού και πού επιστρέφω στους κλασικούς. Για παράδειγμα, πρόσφατα ξανάπιασα τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Οι Λατινοαμερικάνοι συγγραφείς είναι επίσης του γούστου μου. Έχω την αίσθηση ότι οι κοινωνίες και τα μετα-αποικιακά τραύματα που συχνά περιγράφουν έχουν μια ιδιαίτερη αντιστοιχία με την πρόσφατη ελληνική ιστορία.

12. Αγαπημένος Έλληνας συγγραφέας

Νίκος Καζαντάκης

13. Αγαπημένος Ξένος συγγραφέας

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Τι θέλατε να γίνετε όταν ήσαστε μικρός;

Δύτης! Είχα επηρεαστεί μάλλον από τα ντοκιμαντέρ του Κουστώ που παρακολουθούσα ανελλιπώς. Η ψυχανάλυση που εμπνέει την επαγγελματική πρακτική μου στο σήμερα, είναι κι αυτή μια βουτιά στο ασυνείδητο …

2. Τι μουσική ακούτε;

Μου αρέσουν όλα τα είδη μουσικής αλλά εξαρτάται από τη διάθεσή μου. Αν θέλω να χορέψω, μ’ αρέσουν τα νησιώτικα για παράδειγμα.

3. Τι ταινίες σας αρέσουν;

Είμαι λάτρης του γαλλικού σινεμά κι ευτυχώς ζω σε μια γαλλόφωνη πόλη και μπορώ να το απολαμβάνω.

4. Περιγράψτε μια συνηθισμένη μέρα σας.

Με το που ξυπνάω το πρωί, βάζω μουσική και κάνω γυμναστική. Ύστερα, παίρνω το ποδήλατο και πάω στο γραφείο όπου βλέπω τους ασθενείς μου. Στο τέλος της μέρας, επιστρέφω σπίτι και περνάω χρόνο με την οικογένειά μου. Το βράδυ μου αρέσει να διαβάζω ή να βλέπω ταινίες και, όταν έχω αρκετή ενέργεια, γράφω.

5. Αγαπημένη φράση

Τα πάντα ρει. Την ψιθυρίζω σχεδόν κάθε μέρα, όταν πηγαίνω στη δουλειά με το ποδήλατο, περνώντας δίπλα από τα νερά του Ροδανού στη Γενεύη.

6. Πιστεύετε στη φιλία;

Φυσικά! Χωρίς τους φίλους μου δεν θα ήμουν αυτός που είμαι, νομίζω. Ούτε μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τη φιλία.

7. Σκέφτεστε να επιστρέψετε στην Ελλάδα;

Πολύ συχνά κι ελπίζω να τα καταφέρω μια μέρα.

8. Τι σας λείπει πιο πολύ από την πατρίδα σας;

Δύσκολη ερώτηση. Ο συναγωνισμός είναι μεγάλος.Να βάλω πρώτα τη θάλασσα; Τον ήλιο; Το φαγητό; Τους φίλους;

9. Ο Γιάννης Καστρίτης με μια λέξη

Εξερεύνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ