-Η αποχώρηση ενός μέλους από την Ευρωζώνη θα προκαλέσει την διάλυσή της με όλα τα παρεπόμενα.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η σημερινή κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ θυμίζει την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2008, κάτι που προμηνύει, ότι στο μέλλον η χώρα θα μπορούσε να βιώσει «ένα ανατριχιαστικό θρίλερ».euro-nea
Αυτό υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Simon Johnson (Σάϊμον Τζόνσον), όπως αναφέρει σε άρθρο της η ρωσική διαδικτυακή εφημερίδα “Vzgliad.ru”.
Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, οι κυριότεροι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι, τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν σήμερα, είναι πολύ παρόμοιοι με τα αίτια της κρίσης του 2007-2008, καθώς οι μεγάλες τράπεζες έχουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο χρέους, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτουν πολύ χαμηλό επίπεδο ιδίων κεφαλαίων.

“Οι μεγάλες τράπεζες «βάζουν σε μπελάδες» τις Κυβερνήσεις των χωρών, οδηγώντας τις ίδιες τις χώρες στο χείλος της κατάρρευσης”

«Καλό είναι συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι αυτή η οικονομική κρίση είναι διαφορετική», γράφει ο διακεκριμένος οικονομολόγος και ο καθένας έχει το ίδιο πρόβλημα: Οι μεγάλες τράπεζες «βάζουν σε μπελάδες τις Κυβερνήσεις των χωρών, οδηγώντας τις ίδιες τις χώρες στο χείλος της κατάρρευσης» .
Ο Simon Johnson αναφέρει το παράδειγμα της αμερικανικής τράπεζας “Morgan Stanley”, η οποία έχει ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 4%, πράγμα, που σημαίνει, ότι το 96% του ισολογισμού της αποτελεί χρέος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο!
Παρά το γεγονός, ότι η σημερινή κατάσταση των αμερικανικών τραπεζών είναι ελαφρώς καλύτερη, από ότι την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση του 2008, ο Johnson πιστεύει, ότι ο ρυθμός της βελτίωσής τους είναι πολύ αργός.

“Είναι απίθανο με τα χαμηλά ίδια κεφάλαιά τους να σωθούν οι αμερικανικές τράπεζες, σε περίπτωση αστάθειας ή σοβαρών διαταραχών”

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια σημαντική πτυχή στην ερώτηση, «εάν θα διατηρηθούν στην ζωή και για πόσο οι αμερικανικές τράπεζες, με αυτά τα ποσοστά κεφαλαίου, που καλύπτουν» , δεδομένου ότι, κατά μέσον όρο, οι τράπεζες των ΗΠΑ διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιο τους μόνο το 5% των ιδίων κεφαλαίων, ο Johnson καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι είναι απίθανο αυτό το ποσοστό να είναι επαρκές για την κάλυψη των ζημιών, σε περίπτωση αστάθειας ή παγκοσμίων σοβαρών διαταραχών. Αποτέλεσμα ενός τέτοιου σεναρίου είναι η μετάδοση της κρίσης στην Ευρώπη.
«Έχουμε ήδη δει αυτή την ταινία, η οποία τελείωσε άσχημα. Την επόμενη φορά, αυτό που θα δούμε, θα είναι ένα πολύ τρομακτικό θρίλερ», είπε ο Τζόνσον.

“Οι ΗΠΑ βρίσκονται στον προθάλαμο μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης, η οποία θα σκάσει την φούσκα του δολαρίου”

Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με το περιοδικό “Market Watch” και τον αρθρογράφο Paul Farrell, η «αμερικανική εξαίρεση» και κυριαρχία στην παγκόσμια αγορά έχει «λήξει» προ πολλού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανήκουν πλέον στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων χωρών, χωρίς να είναι σε θέση να σταματήσουν την πτώση του δικού τους ΑΕΠ, το οποίο «κατρακυλά» επικίνδυνα.
Την ίδια στιγμή, ένα πρώην μέλος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ron Paul, δήλωσε, ότι “οι ΗΠΑ βρίσκονται στον προθάλαμο μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης, η οποία θα σκάσει την φούσκα του δολαρίου το συντομότερο δυνατό. Όταν θα συμβεί αυτό, είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά για πολλούς θα είναι μια μεγάλη έκπληξη”.

“Η αποχώρηση ενός μέλους από την Ευρωζώνη, όπως αδιάφορα ευαγγελίζονται οι Ευρωπαίοι, θα προκαλέσει την διάλυση της ευρωζώνης με όλα τα παρεπόμενα”

Στα τέλη Μαρτίου η εκπρόσωπος της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Janet Yellen, δήλωσε, ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας επιβραδύνεται, λόγω της υψηλής αξίας του δολαρίου σε σχέση με ορισμένα νομίσματα.
Σύμφωνα με έγκυρους πολιτικούς αναλυτές, αυτό έχει άμεση σχέση με τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, το Ευρώ και την Ελλάδα. Οι ίδιοι δεν αποκλείουν, το «πείραμα» Ευρώ να έφτασε στο τέλος του, διότι, πλέον, προκαλεί και δέχεται πολλαπλάσια προβλήματα από την αμερικανική οικονομία. Για αυτό και η αποχώρηση ενός μέλους από την Ευρωζώνη, όπως αδιάφορα ευαγγελίζονται οι Ευρωπαίοι, θα προκαλέσει, σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό ακριβώς το πράγμα, δηλαδή την διάλυση της ευρωζώνης με όλα τα παρεπόμενα. Άλλωστε το νόμισμα του Ευρώ δεν «αντιπροσωπεύει» κάτι πραγματικά ενιαίο. Το ποιός θα χάσει από μια ενδεχόμενη έξοδο από την ΕΕ, πιθανότατα της Ελλάδος, θα το κρίνει η Ιστορία και τα χρηματιστήρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ