Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε έναν τελευταίο συμβιβασμό, μια ύστατη ευκαιρία στην Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, στην βάση της συμφωνίας της 20ηςΦεβρουαρίου και χωρίς άλλες καθυστερήσεις, κατέληξε η χθεσινή (19 Μαρτίου) πολύωρη οκταμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες.
Ουσιαστικά, ο Αλέξης Τσίπρας και οι δανειστές συμφώνησαν στο να δοθεί στην Αθήνα χρόνος ολίγων ημερών, προκειμένου να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις – μεταρρυθμίσεις και χρονοδιάγραμμα, που θα τηρήσει απαρέγκλιτα. Μόνο στην περίπτωση αυτή θα σταματήσει η πιστωτική ασφυξία και θα υπάρξει ροή χρήματος προς την Ελλάδα.Fahnen_Europaparlament
Η Ελλάδα θα κληθεί να συγκεκριμενοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες μπορεί να εφαρμόσει επειγόντως, προκειμένου να επιτευχθεί η εκταμίευση μέρους του ποσού, που είναι ακόμη διαθέσιμο από το πρόγραμμα δανεισμού της, δήλωσε ένας δεύτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης. Δηλαδή να δώσει μέτρα κοστολογημένα, που θα εφαρμόσει άμεσα.

Η κοινή ανακοίνωση μετά την λήξη της οκταμερούς συνάντησης

Η κοινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωσης της οκταμερούς συνάντησης για το ελληνικό ζήτημα, έχει ως εξής:
«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015.
Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές Αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.
Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για την συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα μπορούσε να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα και εκεί ο Γιάννης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει την λίστα με τα μέτρα, ορισμένα άμεσης προτεραιότητας και εφαρμογής, που πρέπει να πάρει η χώρα. Εφόσον οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του πειστούν για τις προθέσεις της Ελλάδας, θα μπορούσε να ξεκινήσει εκταμίευση μέρους των δόσεων.
Ιδιαίτερα σημαντικό στην ανακοίνωση είναι το γεγονός, ότι τονίστηκε, πως η συγκέντρωση πληροφοριών γίνεται στην Αθήνα, κάτι που σημαίνει, ότι δεν θα πρέπει στο εξής τα τεχνικά κλιμάκια, που βρίσκονται εδώ, να εμποδίζονται στην εργασία τους. Ηταν άλλωστε ένα θέμα, που προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε σε έντονο ύφος κατά την διάρκεια της συνάντησης στις Βρυξέλλες για το γεγονός, ότι δεν υπάρχει πρόοδος με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Τα θετικά και τα αρνητικά, που απέφερε η οκταμερής συνάντηση για την Ελλάδα

Αυτό, που κέρδισε η Ελλάδα, είναι μια προθεσμία λίγων ημερών. Επίσης επέτυχε την επαναβεβαίωση, ότι δεν τίθεται θέμα Grexit και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης, σε ότι αφορά την ρευστότητα. Η ελληνική πλευρά επιμένει, ότι δεν θα γίνει καμιά αξιολόγηση στο πλαίσιο του γνωστού «μέιλ Χαρδούβελη».
Θετικό είναι το γεγονός, ότι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας συνδέεται με τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, οπότε όλα μπορούν να κυλήσουν ομαλά αμέσως μετά το Eurogroup.
Ο κ. Τσίπρας επέτυχε να “τελειώσει” το μνημόνιο (όπως λέει η Κυβέρνηση) αλλά και τον έλεγχο με το μοντέλο της τρόϊκας.
Στα αρνητικά είναι το τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, ο ελάχιστος χρόνος, που έχει για να καταθέσει τις προτάσεις της, όπως επίσης, το γεγονός, ότι είναι η τελευταία ευκαιρία της Αθήνας να δείξει στο Eurogroup σημαντικό πρόοδο στο κομμάτι των δεσμεύσεων για μέτρα, τα οποία υποστηρίζει, ότι δεν θα είναι υφεσιακά. Μένει να δούμε τι θα συμβεί με τις αντιρρήσεις της Ευρώπης για τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις.

Αλέξης Τσίπρας: «Ξαναβάλαμε στις ράγες τη διαδικασία, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί»

«Ξαναβάλαμε την διαδικασία στις ράγες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά την λήξη της οκταμερούς συνάντησης, για το ελληνικό ζήτημα, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε, ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την διάθεσή τους να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. Κυρίως, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, ότι είναι σαφές, πως η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την πέμπτη αξιολόγηση και το «μέιλ Χαρδούβελη».
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε, ότι η Κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιήσει. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν το συντομότερο δυνατό ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε, ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προωθήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα, που θα εκταμιεύσουν σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Σημείωσε, πάντως, πως το ύψος του ποσού αυτού θα το ανακοινώσει ο Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
«Ξαναβάλαμε στις ράγες τη διαδικασία, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

“Υπήρξε σύγκλιση, αλλά όχι ταύτιση απόψεων”

Στην οκταμερή συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που ξεκίνησε στις 11.30 την νύχτα, συμμετείχαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα Καγκελάριος, “Αγγελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στο τέλος προστέθηκε και ο Λετονός Πρωθυπουργός, που προεδρεύει της ΕΕ.
Η συζήτηση κράτησε πάνω από 3 ώρες και όπως λένε Κοινοτικές πηγές, υπήρξε σύγκλιση, αλλά όχι ταύτιση απόψεων.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρα μας, για τις οποίες ενημέρωσε τους εταίρους ο Πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας, ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τις 15 Απριλίου.
Οι ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύτηκαν, ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, βάζοντας τέλος στα σενάρια περί Grexit και χαμηλώνοντας τους τόνους. Ωστόσο, η επιβεβαίωση, ότι η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τις 15 Απριλίου βάζει ήδη ένα ορόσημο για το πότε πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και μέχρι πότε η Αθήνα πρέπει να δεσμευτεί για τα μέτρα, που θα λάβει.

“Εάν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα πειστικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, τότε μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο της εκταμίευση των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΚΤ”

Παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν, ότι οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα προέτρεψαν την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Εάν συμβεί αυτό, οι ίδιες πηγές έλεγαν, ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.
Εάν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα πειστικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, εκ των οποίων κάποιες άμεσης εφαρμογής, τότε μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί η εκταμίευση των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs).
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ παράλληλα εξέφρασε ενόχληση για το γεγονός, ότι δεν έχουν προοδεύσει οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα.
Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, στην Ελλάδα τέθηκαν ορισμένοι όροι, όπως να σταματήσει το «κρυφτούλι» με τα τεχνικά κλιμάκια αλλά και να προχωρήσει η Αθήνα σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει να της κάνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας επέτυχε να δεσμευτούν οι εταίροι, ότι θα χαλαρώσει ο σφιχτός κλοιός στη χώρα με όπλο την ρευστότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ