Μεγάλο το γεωστρατηγικό τους ενδιαφέρον για την “ενεργειακή αποθήκη” της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε «στήριξη» της ελληνικής κυβέρνησης προχωρούν Ρωσία και Κίνα, οι οποίες θα διεξάγουν κοινές ναυτικές ασκήσεις νοτιοανατολικά της Κρήτης και νοτιοανατολικά της Μεγίστης τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες. Ήδη μονάδες του Ρωσικού και του Κινεζικού στόλου βρίσκονται στο Αιγαίο για να προετοιμαστούν για τις κοινές ναυτικές ασκήσεις και να δείξουν τις προθέσεις τους προς κάθε κατεύθυνση.
Ρωσία και Κίνα φανερώνουν το μεγάλο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον τους για την ενεργειακή «αποθήκη» της Ανατολικής Μεσογείου, και την πρόθεση να μην αφήσουν «μόνη» της την ελληνική κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα, εν’όψει των γεγονότων, που βρίσκονται υπό εξέλιξη στην σύγκρουσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. askiseis
Πρόκειται για μια ενεργό ασπίδα προστασίας γύρω από την Ελλάδα, σε μια δύσκολη στιγμή, όπου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα κάποιες γειτονικές της χώρες, όπως η Τουρκία.
Η κοινή κάθοδος Κινέζων και Ρώσων στην Ανατολική Μεσόγειο φανερώνει την πρόθεση τους να αμφισβητήσουν μαζί την αμερικανική κυριαρχία στον ευαίσθητο αυτόν γεωπολιτικό χώρο, καθώς, εάν η ελληνική κυβέρνηση αναγκαστεί να ακολουθήσει άλλον γεωπολιτικό δρόμο, θα πρέπει αυτός άμεσα να στηριχθεί από τις δύο Υπερδυνάμεις.

Μήνυμα προς Βρυξέλλες: “Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της”

Σημειώνεται, ότι σε μία πρωτοφανή κίνηση, που στέλνει καθαρά μηνύματα στις Βρυξέλλες, πως «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας, παρευρέθη στην τελετή της υποδοχής των πλοίων του 18ου Στόλου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που έχουν καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά, και συμμετέχουν σε διεθνείς επιχειρήσεις κατά της πειρατείας. Η τελετή συνέπεσε να πραγματοποιηθεί ανήμερα της κινεζικής Πρωτοχρονιάς και πραγματοποιήθηκε μέσα σε πολύ θερμό και φιλικό κλίμα.
Είναι η πρώτη φορά, που Ελληνας Πρωθυπουργός παρευρέθη και μίλησε σε μία τέτοια τελετή και ο συμβολισμός της παρουσίας του τεράστιος, ενώ η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες βρίσκεται στο «σημείο μηδέν». Η Κίνα, ως μέλος των BRICS, έχει συμφωνήσει να δανειοδοτηθεί η Ελλάδα και να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας, όπως μετέδωσε πριν από τρεις ημέρες το ρωσικό κρατικό δίκτυο “Russia Today”.
Συγλεκριμένα το “Russia Today” αποκάλυψε, ότι είναι προ των πυλών οικονομική βοήθεια «Πιθανόν από τη Ρωσία ή την Κίνα ή άλλες χώρες BRICS με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της ΕΕ και το ΔΝΤ» αναφέρει το «RT».
Η παρουσία ρωσικού και κινεζικού Ναυτικού στην Μεσόγειο την άνοιξη, κοντά στα νερά του Αιγαίου, υπερτονίζει την τεράστια γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας και δείχνει, ότι το παιχνίδι αλλάζει και για όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα, μάλιστα, με έγκυρους αναλυτές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την συνεργασία του Υπουργού Εξωτερικών Ν.Κοτζιά και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένου, μπόρεσε και επέλεξε έγκαιρα τον δρόμο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με σκοπό να διασφαλίσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού στην κρίσιμη αυτή περίοδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ