«Θα πρέπει να φροντίσουμε, ώστε να μην γίνουμε έρμαιο της Τουρκίας – Οι πρόσφυγες θα πρέπει να περιθάλπονται στην Ελλάδα και να μην τους επιτρέπεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Γερμανία και την Αυστρία»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ενόψει της επικείμενης νέας Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, με αντικείμενο την προωθούμενη συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών για το προσφυγικό, η Αυστρία ανεβάζει και πάλι τους τόνους της αντιπαράθεσης. Σε σημερινή του συνέντευξη στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα «Bild am Sonntag», o Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς ζητά -μετά το κλείσιμο της «Βαλκανικής Οδού»- να κλείσουν και άλλοι πιθανοί νέοι διάδρομοι, που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν οι πρόσφυγες για να φθάσουν στην Κεντρική Ευρώπη. «Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τους διακινητές από το έργο τους. Γι΄ αυτό θα πρέπει να κάνουμε και κατά μήκος της «μεσογειακής διαδρομής» προς Ιταλία, ό,τι κάναμε στον δυτικό βαλκανικό διάδρομο», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών.bild

«Τα σύνορα της Ευρώπης πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι να έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές»

Ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών αναμένει την επίτευξη συμφωνίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, προειδοποιεί, όμως, για τον κίνδυνο υπερβολικών παραχωρήσεων έναντι της Άγκυρας. «Θα πρέπει να φροντίσουμε, ώστε να μην γίνουμε έρμαιο της Τουρκίας. Αυτό προϋποθέτει να ανακτήσουν και πάλι οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις τον έλεγχο, του ποιός έρχεται. Οι πρόσφυγες θα πρέπει, λοιπόν, να περιθάλπονται στην Ελλάδα και να μην τους επιτρέπεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Γερμανία και την Αυστρία». Παράλληλα, ο ίδιος ασκεί δριμεία κριτική στην έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική, σημειώνοντας τα εξής: «Έπρεπε να σταματήσουμε να μεταφέρουμε με κρατική οργάνωση στην κεντρική Ευρώπη, κάθε πρόσφυγα, που έφθανε στην Ελλάδα. Μπορεί με τον τρόπο αυτόν να ανταποκρινόμασταν στις επιθυμίες των προσφύγων, το οποίο είναι ανθρωπίνως κατανοητό. Την ίδια ώρα, όμως, φροντίσαμε, ώστε να ξεκινούν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες με κατεύθυνση την Ευρώπη», υπογραμμίζει ο Ζεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας: «Τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν κλειστά» μέχρι να έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές.

«Bild»: Από τις αρχές του χρόνου μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των προσφύγων, που καταφθάνουν στην Γερμανία

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», που επικαλείται επίσημα στοιχεία κυβερνητικών κύκλων, υποστηρίζει, ότι από τις αρχές του χρόνου μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των προσφύγων, που καταφθάνουν στην Γερμανία. Ενώ τον Ιανουάριο είχαν καταγραφεί 65.000 πρόσφυγες, τον Φεβρουάριο ήταν 37.500, ενώ τις πρώτες δέκα ημέρες του Μαρτίου, μόλις 2.900. Πάντως, σημερινό δημοσίευμα της κυριακάτικης συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας» Welt am Sonntag» θέλει τις ευρωπαϊκές χώρες να επεξεργάζονται, στο πλαίσιο της προωθούμενης συμφωνίας με την Τουρκία, σχέδια ταχείας διαδικασίας επιλογής προσφύγων, προκειμένου να μπορεί η ΕΕ να δέχεται άμεσα μεγάλο αριθμό προσφύγων από την Τουρκία. Βασικός στόχος της σχετικής διαδικασίας θα είναι να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι πρόσφυγες, που έχουν επιλεγεί, να συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια των χωρών, όπου πρόκειται να μεταφερθούν. Σύμφωνα με τα εν λόγω σχέδια, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν φέρονται διατεθειμένες να εξετάζουν ενδεχόμενη εμπλοκή στην διαδικασία επιλογής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς εκτιμάται, ότι θα απαιτούνταν περισσότερος χρόνος.