(c) ellinikignomi.eu

-«Η Ελλάδα ήταν από την πρώτη στιγμή μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Γράφει στα παλιά της τα παπούτσια όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αυτό έκανε στην κρίση χρέους με όλες τις συνέπειες, το ίδιο κάνει και τώρα, με την προσφυγική κρίση».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας αλλά και κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε «ακροαριστερό δημαγωγό» και» ζητιάνο της Ευρώπης» εξαπέλυσε ο επικεφαλής του φλαμανδικού εθνικιστικού κόμματος, NVA, σε συνέντευξή του για το προσφυγικό στην φλαμανδική ραδιοτηλεόραση VRT.
Ο Μπαρτ Ντε Γουέβερ δήλωσε, πως η Ελλάδα αποτελεί μέρος του προσφυγικού προβλήματος και όχι της «λύσης» του, χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «ζητιάνο της Ευρώπης» και προειδοποίησε, πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο, η χώρα του να γίνει ο τελευταίος σταθμός των προσφύγων και, ως εκ τούτου, θα αναγκαστεί να «λυγίσει» στις ευρωπαϊκές πιέσεις, που του ασκούνται για καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

«Η Ελλάδα ήταν από την πρώτη στιγμή μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Γράφει στα παλιά της τα παπούτσια όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αυτό έκανε στην κρίση χρέους με όλες τις συνέπειες, το ίδιο κάνει και τώρα, με την προσφυγική κρίση»

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με την μη πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού, στην διάσκεψη των κρατών της «βαλκανικής οδού», o Ντε Γουέβερ σημείωσε: «Μόνον δίκιο δεν έχει. Η Ελλάδα ήταν από την πρώτη στιγμή μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Γράφει στα παλιά της τα παπούτσια όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αυτό έκανε στην κρίση χρέους με όλες τις συνέπειες, το ίδιο κάνει και τώρα, με την προσφυγική κρίση. Έχει ανοίξει διάπλατα την πόρτα της Ζώνης Σένγκεν. Είναι μια χώρα ”διέλευσης” (transit). Δεν έχει η ίδια κανένα σύστημα ασύλου, ούτε σύστημα υποδοχής. Οι πρόσφυγες, που φθάνουν στην Λέσβο, πληρώνουν περισσότερα από τους τουρίστες για να αγοράσουν ένα εισιτήριο. Η Ελλάδα υπήρξε μέχρι πρότινος η μοναδική χώρα, που έχει ”βγάλει λεφτά” από την προσφυγική κρίση. Ενώ δεν διαθέτει κανένα σύστημα φιλοξενίας, αφήνει τους πάντες να κατευθύνονται προς την Βορειοδυτική Ευρώπη, γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την Συμφωνία του Δουβλίνου και έχει οδηγήσει σχεδόν σε παραλυσία την Ζώνη του Σένγκεν, ενώ τώρα, που τα σύνορα έχουν κλείσει και υποχρεώνεται η ίδια να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες, κάνει ”φασαρία”. Ο Τσίπρας είναι ένας ακροαριστερός δημαγωγός και όσο πιο θρασείς είναι οι δηλώσεις του, τόσο πιο μεγάλες είναι οι υποχωρήσεις, που υποχρεώνεται να κάνει, καθώς ο άνθρωπος αυτός έχει καταλήξει να είναι ο ζητιάνος της Ευρώπης. Θα αναγκαστεί στο τέλος να συμμορφωθεί».

«Ο κύριος Τσίπρας βρίσκεται σε πανικό, γιατί, εάν δεν προσέξει, η Ελλάδα θα γίνει ένα απέραντο hotspot», γεγονός, που οδηγεί σε μεγάλες υποχωρήσεις»

Σε ό,τι αφορά την απάντηση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση, ο Ντε Γουέβερ κατηγορεί την Γερμανία για «εντελώς λανθασμένο δρόμο» και για χάσιμο «πολύτιμου χρόνου». «Οι προβλέψεις μου έχουν επαληθευτεί. Είχα πει πριν από έξι μήνες, ότι κάτι πρέπει να γίνει, γιατί διαφορετικά η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει υπαρξιακή κρίση και οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες θα είναι οι πρώτες, που θα παρεκκλίνουν από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα», αναφέρει.
Αναφορικά με τα hotspots και τον μηχανισμό μετεγκατάστασης, ο ίδιος σημειώνει, πως μετά το κλείσιμο των συνόρων από την Αυστρία και τις βαλκανικές χώρες, «ο κύριος Τσίπρας βρίσκεται σε πανικό, γιατί, εάν δεν προσέξει, η Ελλάδα θα γίνει ένα απέραντο hotspot», γεγονός, που οδηγεί σε «μεγάλες υποχωρήσεις».
«Ας θυμηθούμε, ότι πρόσφατα ο Έλληνας ομόλογος του Τ. Φράνκε (σ.σ. Βέλγος Υπουργός Εσωτερικών) κατηγόρησε τον Τεό ως “ναζιστή”, επειδή ζητούσε επαναπροωθήσεις (push-backs) προσφύγων. Και τι βλέπουμε τώρα; Τον ίδιο αυτό άνθρωπο σήμερα (σ.σ. τον Γ. Μουζάλα) να λέει, ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για άμεσες επανεισδοχές (readmissions) . Δηλαδή, όχι ακριβώς “επαναπροωθήσεις”, αλλά “επανεισδοχές”, που είναι βασικά το ίδιο πράγμα. Η Ελλάδα, είπε, επίσης σήμερα, ότι θεωρεί την Τουρκία ως μια χώρα “ασφαλούς διέλευσης”, με άλλα λόγια μας λέει, ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει την πολιτική των επαναπροωθήσεων. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι έχουν αρχίσει να κάνουν πίσω. Πρέπει να είμαστε περισσότερο ευγνώμονες απέναντι στις χώρες Visegrad, παρά απέναντι στην Γερμανία», αναφέρει.

tsipras
Τέλος, ερωτηθείς αν η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ζώνη Σένγκεν, απαντά, πως, όπως οι Έλληνες υλοποίησαν τις μεταρρυθμίσεις για να αποφύγουν μια ελεγχόμενη χρεωκοπία, τώρα που κλείνουν τα σύνορα, «θα είναι περισσότερο προσεκτικοί». Συνεχίζοντας, αναφέρει, πως «είναι, βέβαια, εύκολο να κάνεις τον ακροαριστερό και τον ανθρωπιστή, ενόσω δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα ο ίδιος και απλά στέλνεις τους πρόσφυγες στην υπόλοιπη Ευρώπη για να καταλήξουν σε εμάς», ενώ εκφράζει τις «επιφυλάξεις» του για το κατά πόσον «μπορούμε να εργαστούμε με αυτή την Κυβέρνηση». «Ποτέ δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους. Είμαστε, λοιπόν, ευγνώμονες προς τις χώρες Visegrad, που κλείνουν τα ελληνικά σύνορα για λογαριασμό μας.
Από την στιγμή, που η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον χώρα διέλευσης, αλλά καταληκτικός σταθμός, οι προσφυγικές ροές θα μειωθούν δραστικά και κάτι τέτοιο είναι, που χρειαζόμαστε», καταλήγει ο ηγέτης των Φλαμανδών Εθνικιστών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ