-Το ταμείο αυτό, που θα αποκτήσει και άλλα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κράτη-μέλη θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Με σχετική συμφωνία, που υπεγράφη το πρωί της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου στην Βαλέτα της Μάλτας, δημιουργείται ειδικό ταμείο με αρχικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Η παρουσΐαση της συμφωνίας έγινε σε μια πανηγυρική τελετή, που έγινε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και χωρών της Βόρειας Αφρικής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.european_parliament
Μέσω του ειδικού αυτού ταμείου με κεφάλαιο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτούνται προγράμματα και σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Το αρχικό αυτό κεφάλαιο προέρχεται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ισόποσα κονδύλια καλούνται να συνεισφέρουν από την πλευρά τους και οι χώρες-μέλη της Ένωσης, ώστε να συγκεντρωθεί συνολικό κεφάλαιο 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, εντούτοις η ανταπόκριση έως τώρα είναι πενιχρή.

“Συμβαίνει πάντα το ίδιο. Η ΕΕ κινητοποιείται, οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί καταθέτουν προτάσεις, αλλά οι Κυβερνήσεις των χωρών-μελών δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα”

Σύμφωνα με την Κομισιόν, μόνον οι 25 από τις 28 χώρες-μέλη έχουν συνεισφέρει προς το παρόν μόλις 78,2 εκατομμύρια ευρώ. Λόγω αυτού ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης, εμφανίστηκε σχεδόν εξοργισμένος, λέγοντας:
«Συμβαίνει πάντα το ίδιο. Η ΕΕ κινητοποιείται, οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί καταθέτουν προτάσεις, αλλά οι Κυβερνήσεις των χωρών-μελών δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα».
Πέρα από το ταμείο βοήθειας, το σχέδιο δράσης, που συμφωνήθηκε στην Βαλέτα με τις αφρικανικές χώρες περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον συντονισμό των δράσεων στην μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται και συμφωνίες επαναπροώθησης μεταναστών στις πατρίδες τους, οι οποίες δεσμεύονται να εντείνουν τον αγώνα κατά των διακινητών.

“Το σχέδιο δράσης δεν μπορεί να επιφέρει βραχυπρόθεσμες λύσεις. Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα, ότι δεν θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμες λύσεις για αυτά που ζούμε σήμερα, διότι πρόκειται για ένα διαρκές πρόβλημα”

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να διευρυνθούν οι δυνατότητες νόμιμης εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια, τόσο των ατόμων, που αναζητούν εργασία, όσο και φοιτητών και καθηγητών, που συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής. Οι διαδικασίες χορήγησης βίζας αναμένεται να απλοποιηθούν. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης σε μια στενότερη συνεργασία προκειμένου να καταστεί δυνατή η πολιτική σταθεροποίηση χωρών της Αφρικής και να καταπολεμηθούν τα αίτια των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Πάντως, π αρά τους φιλόδοξους αυτούς στόχους, ο Μάρτιν Σουλτς εμφανίστηκε αρκετά συγκρατημένος: «Το σχέδιο δράσης δεν μπορεί να επιφέρει βραχυπρόθεσμες λύσεις. Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα, ότι δεν θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμες λύσεις για αυτά που ζούμε σήμερα, διότι πρόκειται για ένα διαρκές πρόβλημα. Πρέπει, λοιπόν, να εκπονήσουμε μια στρατηγική με μακροπρόθεσμο προσανατολισμό. Το σχέδιο δράσης, που αποφασίστηκε, έχει στόχο να προάγει βιώσιμες λύσεις κυρίως στις χώρες προέλευσης των προσφύγων. Το πρόβλημα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, επειδή έρχεται Χειμώνας. Υπάρχουν μεταναστευτικές ροές,που δεν σταματούν».

“Εάν είχαμε εμείς την αρμοδιότητα να προστατεύσουμε τα σύνορα στην Ελλάδα ή την Βουλγαρία, τότε θα προστατεύονταν- Εμείς θα αναλαμβάναμε ευχαρίστως την προστασία των συνόρων, για παράδειγμα προς την Τουρκία”

Σχολιάζοντας ο ίδιος το γεγονός, ότι χώρες, όπως η Ουγγαρία αποφασίζουν να προστατεύσουν μόνες τους και με τον δικό τους τρόπο τα εξωτερικά τους σύνορα, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν την δέουσα στήριξη από την ΕΕ, ανέφερε:
«Η Ουγγαρία βρίσκεται παράλληλα και στην κορυφή των χωρών εκείνων, που λένε, ότι δεν εκχωρούμε αρμοδιότητες στην ΕΕ. Εάν είχαμε εμείς την αρμοδιότητα να προστατεύσουμε τα σύνορα στην Ελλάδα ή την Βουλγαρία, τότε θα προστατεύονταν. Εντούτοις, χώρες όπως η Ουγγαρία επιμένουν ώστε οι εθνικές Κυβερνήσεις, εν προκειμένω η ελληνική ή η βουλγάρικη, να έχουν την αρμοδιότητα. Εμείς θα αναλαμβάναμε ευχαρίστως την προστασία των συνόρων, για παράδειγμα προς την Τουρκία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ