Συνδέεται, πλέον, η ελληνική Εφορία!
-Μέσω ανταλλαγής στοιχείων, αντλεί πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια Ελλήνων, που κρύβουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Στην «φάκα» των ελληνικών φορολογικών Αρχών θα πιαστούν, όσοι αποκρύπτουν εισοδήματα, αλλά και όσοι έχουν αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό, καθώς ξεκίνησε η ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού ενδιαφέροντος των ελληνικών φορολογικών Αρχών, με τις αντίστοιχες Αρχές 54 χωρών σε όλο τον κόσμο!
Μάλιστα, ο αριθμός των χωρών αυτών αναμένεται να υπερβεί τις 90 μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο!
Πρόκειται για την ενεργοποίηση της παγκόσμιας συμφωνίας του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων πληροφοριών μεταξύ εκατοντάδων χωρών, που έχουν υπογράψει την σχετική συμφωνία του ΟΑΣΑ.
Ουσιαστικά, ο ελεγκτικός κλοιός έχει αρχίσει να κλείνει για τους Έλληνες, που κατέχουν μαύρα κεφάλαια και τα έχουν μεταφέρει σε χώρες – φορολογικούς παραδείσους, όπως Ανδόρα, Νήσοι Κέιμαν, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο κ.α., θεωρώντας, ότι είναι ασφαλή καταφύγια και δεν θα εντοπιστούν από τις φοροελεγκτικές Αρχές.

Ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων για τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων, τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή έχουν τοποθετηθεί σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κλπ. σε 54 χώρες του κόσμου!

Έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή στοιχείων για τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων, τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή έχουν τοποθετηθεί σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κλπ. σε 54 χώρες του κόσμου.
Η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2017 και η ελληνική φορολογική Διοίκηση θα μεταβιβάσει, αλλά και θα λάβει στοιχεία με ηλεκτρονικό τρόπο από τις άλλες χώρες, που έχουν βάλει την υπογραφή τους στην συμφωνία του ΟΟΣΑ στοιχεία φορολογικών κατοίκων Ελλάδας.
Η Εφορία θα προχωρήσει σε ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσει, αν τα εισοδήματα αυτά έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα από τους φορολογούμενους, που τα εισέπραξαν στο εξωτερικό, καθώς υπενθυμίζεται, ότι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στην Ελλάδα το σύνολο του εισοδήματος, που αποκτούν από οπουδήποτε. Εξαιρούνται μόνον οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού.

Θαανταλλάσσονται στοιχεία και πληροφορίες για τόκους και καταθέσεις, κέρδη από χρηματιστηριακές πράξεις (μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα κλπ) και πώληση χρηματοπιστωτικών προϊόντων, καθώς και μερίσματα από επιχειρηματικές συμμετοχές

Η ανταλλαγή των φορολογικών στοιχείων θα περιλαμβάνει τόκους και καταθέσεις, κέρδη από χρηματιστηριακές πράξεις (μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα κλπ) και πώληση χρηματοπιστωτικών προϊόντων, καθώς και μερίσματα από επιχειρηματικές συμμετοχές.
Τα εν λόγω στοιχεία δεν θα αντληθούν μόνον από τις τράπεζες, αλλά κάθε Εφορία θα αποστέλλει το συγκεντρικό προφίλ των φορολογουμένων, ήτοι τα στοιχεία για ότι εισοδηματική πηγή έχουν από χρηματιστηριακές εταιρείες, ειδικά επενδυτικά σχήματα (foundations) ασφαλιστικές εταιρείες, κ.α
Να σημειωθεί, ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν διαφορετικό καθεστώς και μόνον με διμερείς συμφωνίες ανταλλάσουν πληροφορίες φορολογικού χαρακτήρα.

Με ποιές χώρες είναι ήδη συνδεδεμένες οι φορολογικές Αρχές της Ελλάδος και ανταλλάσσουν ήδη πληροφορίες φορολογικού περιεχομένου!

Αυτή την στιγμή η Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με τις εξής χώρες:
Μεξικό, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σεϋχέλλες, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότιος Αφρική, Σουηδία, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Κολομβία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Δανία, Νησιά Φερόε, Φινλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Γροιλανδία, Γκέρνσεϊ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ιρλανδία, Νήσος Μάν, Ιταλία, Τζέρσεϊ, Κορέα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Bonaire-Saint Eustatius and Saba, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Μαυρίκιος.

Πόσες και ποιές χώρες θα συνδέσουν τις φορολογικές Αρχές τους με την ελληνική Εφορία μέχρι το επόμενο εξάμηνο!

Εξάλλου, σε έξι μήνες αναμένεται να έχουν ενταχθεί στο σύστημα και οι εξής χώρες:
Ελβετία, , Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Γκάνα, Γρενάδα, Χόνγκ Κόνγκ, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Νήσοι Μάρσαλ, Μακάο, Μαλαισία, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Παναμάς, Κατάρ, Ρωσία, Σεντ Κίτς και Νέβιλ, Σαμόα, Σαιντ Λουσία, Σαιντ Βινσεντ και Γρεναδινες, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουρουγουάη, Μπαχρέιν, Ναούρου, Βανουάτο, Ανγκίλα, Μπαρμπέιντος, Βερμούδες, Βρεττανικές Παρθένες Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Κουρακάο, Δομηνικανή Δημοκρατία, Κορέα, Μοτσεράτ, Niue, Τρινιντατ και Τομπάγκο, Νήσοι Τερκς και Κάικος, Αλβανία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, , Μπαχάμες, Μπελίζ, Βραζιλία, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, , Σιγκαπούρη και Σιντ Μαρτεέν.