-“Παρά το γεγονός, ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος της πτώχευσης έχει πλέον απομακρυνθεί, η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακάμψει, μόνον εάν λάβει περαιτέρω διεθνή βοήθεια”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει για πολλά χρόνια στην “εντατική”. Αυτό ήταν το συμπέρασμα που προέκυψε από το πρόσφατο Συνέδριο του Ινστιτούτου “Brookings” με θέμα την Ελλάδα.
Κατά τους ειδικούς, παρά το γεγονός, ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος της πτώχευσης έχει πλέον απομακρυνθεί, η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακάμψει, μόνον εάν λάβει περαιτέρω διεθνή βοήθεια.
Ειδικότερα, η οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Harvard, Carmen Reinhart, λαμβάνοντας υπόψιν τις μελλοντικές προοπτικές του ελληνικού ζητήματος, εκτιμά, ότι η χώρα μας έχει βρεθεί, από το 1833, σε έναν κύκλο υπερβολικού δανεισμού και πτωχεύσεων και πως ακόμη αποπλήρωνε εκείνο το πρώτο δάνειο μέχρι και 100 χρόνια αργότερα.

“Σημείο-κλειδί σε οποιαδήποτε λύση θα ήταν ένα βαθύ ονομαστικό κούρεμα στο κυβερνητικό –και αν είναι δυνατόν στο ιδιωτικό- χρέος”

Όπως τόνισε η ειδικός, χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να σπάσει αυτός ο κύκλος, ενώ κατέληξε, πως ένα σημείο-κλειδί σε οποιαδήποτε λύση θα ήταν ένα βαθύ ονομαστικό κούρεμα στο κυβερνητικό –και αν είναι δυνατόν στο ιδιωτικό- χρέος.simaia
Από την μεριά του ο Κύπριος οικονομολόγος του London School of Economics και βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας το 2010, Χριστόφορος Πισσαρίδης, επεσήμανε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά διαρθρωτικά προβλήματα, όπως είναι η χαμηλή παραγωγικότητα και η έλλειψη ανταγωνισμού. Το πρόβλημα αυτό δημιουργεί μία χρονοκαθυστέρηση σε μεταρρυθμίσεις, για την οποία η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια από τους διεθνείς Θεσμούς.

“Οι χώρες της ευρωζώνης θα έπρεπε να εξετάσουν το ενδεχόμενο άφεσης χρέους για την Ελλάδα”

Όπως ανέφερε, η καθυστέρηση αυτή θα διαρκέσει μάλλον περισσότερο από τα τρία ή τέσσερα χρόνια, που αποτελούν το χρονικό πλαίσιο για τα προγράμματα οικονομικών μεταρρυθμίσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Christopher House του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ανέφερε, πως η επιβεβλημένη στην Ελλάδα λιτότητα θα είναι επώδυνη. Επιπλέον, υποστήριξε, πως θα υπάρξουν μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, ακόμη και στην περίπτωση, που καθυστερήσουν οι περικοπές στον προϋπολογισμό.
Τέλος, ο Julian Schumacher του Πανεπιστημίου του Mainz στην Γερμανία επεσήμανε, πως η Ελλάδα θα αποπληρώνει δάνεια στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς μέχρι το 2054. Τόνισε δε, πως οι χώρες της ευρωζώνης θα έπρεπε να εξετάσουν το ενδεχόμενο άφεσης χρέους, έπειτα από μακρά περίοδο καλού ιστορικού στις πολιτικές, όπως έκαναν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα στην περίπτωση των φτωχότερων χωρών του κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ